RENGINIAI

Andrius VAINORAS

LONDONAS 2012


Londono 2012 metų parolimpinių žainynių emblemaGalima sportą mėgti arba nemėgti, juo "sirgti" arba "nesirgti", tačiau, tikriausiai, mažai terasime žmonių, nieko nežinančių ar nenorinčių žinoti apie olimpines žaidynes. Tad šis pasakojimas ne tik sportininkams ir ne tik apie sportą. 

Vasario 28 d. Jungtinės Karalystės ambasada Lietuvoje surengė priėmimą mūsų šalies sportininkams olimpiečiams ir parolimpiečiams, olimpinio ir parolimpinio komitetų vadovams, sporto specialistams bei darbuotojams. Susirinkusiuosius sveikinęs Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje David Hunt sakė, kad vasario 28 d. iki 2012 metų Londono olimpinių žaidynių buvo likę 150, o iki parolimpinių žaidynių - 183 dienos. Olimpinės žaidynės prasidės liepos 27 d., o baigsis rugpjūčio 12 d., parolimpinės žaidynės vyks nuo rugpjūčio 28 iki rugsėjo 9 dienos. Šiais metais kaip niekada laukiama daug parolimpinių žaidynių dalyvių: 4200 neįgalių sportininkų iš 150 šalių. Ambasadorius D. Hunt priminė, kad parolimpinis sąjūdis prasidėjo būtent jo šalyje. Pirmasis apie tokio sąjūdžio galimybę ir teikiamą naudą 1948 m. prabilo britų neurologas Ludvig Guttman. Jo idėjos greitai rado atgarsį. 1949 m. įvyko pirmosios tarptautinės neįgaliųjų sporto varžybos, o 1960 m. Romoje kartu su olimpinėmis žaidynėmis pradėtos rengti ir parolimpinės. Tiesa, net oficialiuose interneto tinklapiuose informacija šiek tiek skiriasi. Kalbama apie Romą ir čia pat minima, kad pirmosios parolimpinės žaidynės vyko 1964 m. Tokijuje. Šiaip ar taip, po daugiau nei šešiasdešimties metų parolimpinis sąjūdis grįžta į savo idėjinę tėvynę! 

Niekas tiksliai neskaičiavo ir nesuskaičiavo, pagaliau tai ne svarbiausias dalykas, bet žodžių junginys "parolimpinės žaidynės" vasario 28 d. vakarą skambėjo tikrai ne rečiau nei kiti du žodžiai "olimpinės žaidynės". Atrodo, britai rimtai padirbėjo ne tik rengdami žaidynes, bet ir keisdami žmonių - sporto funkcionierių, žiūrovų, pačių neįgalių sportininkų - sąmonę: abejos žaidynės yra vientisa ir nedaloma sporto šventė! Parolimpinis sąjūdis nusipelno tokio pat rimto dėmesio kaip ir olimpinis sąjūdis! 

Kaip šią didžiausią pasaulyje sporto šventę pasitinka Lietuvos aklieji? Deja, ypač džiuginančių naujienų ne tiek daug. Teisę dalyvauti žaidynėse jau prieš kokius dvejus metus yra išsikovojusi Lietuvos golbolo rinktinė. Nė kiek neperdedant galima teigti, kad ši rinktinė - viena realiausių kandidačių pasipuošti aukščiausiais žaidynių apdovanojimais. Kaip seksis, greitai galėsime patys pamatyti, bet aukso medalių Lietuvos golbolo rinktinė tikrai verta ir jie būtų pelnytas užmokestis už daugelio metų atkaklų, sąžiningą darbą bei nuoseklų tikslo siekimą. Deja, daugiau parolimpiečių neturime. Kaip sakė Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys, yra du trys kandidatai, dar turintys galimybę patekti į parolimpines žaidynes, bet tai paaiškės tik birželio mėnesį. Kitose neįgaliųjų "stovyklose" irgi ne geriau. Tai patvirtina Lietuvos parolimpinio komiteto generalinio sekretoriaus Gintaro Zavadskio žodžiai: "Palyginimui: Pekino parolimpinėse žaidynėse dalyvavo 25 neįgalūs sportininkai, į Londoną geriausiu atveju išsiųsime 12." Kodėl taip atsitiko, - atskira kalba, reikalinga atskiro žurnalistinio tyrimo. G. Zavadskis trumpai ją apibūdina taip: "Žmonės, pasiekę didelio sportinio meistriškumo, gauna stipendijas, kitokią paramą, turi valstybės palaikymą. Gal ne tokį, kokio norėtų, bet turi. Tačiau jaunimo padėtis yra tragiška. Jauni sportininkai, tik pradėję siekti rezultatų, negauna paramos, neturi palaikymo. Klubai, kuriems jie priklauso, finansavimą gauna tik sveikatingumo paslaugoms teikti, bet ne didelio meistriškumo sportininkams ugdyti." Tačiau grįžkime į vasario 28 d. 

Apie būsimas olimpines žaidynes galima kalbėti daug ir iš įvairių požiūrio taškų. Renginio viešnia - Jungtinės Karalystės prekybos ir investicijų departamento direktoriaus pavaduotoja Susan Haird atkreipė dėmesį, kad žaidynės yra ne tik sporto šventė, bet ir palanki proga šaliai, kurioje jos vyksta, gauti naujų investicijų, tai gali pagyvinti ekonomiką, pagaliau tai puiki galimybė keistis naujausiomis mokslo, ekonominės plėtros idėjomis, pradėti įgyvendinti naujus projektus. Anot S. Haird, žaidynių organizatorių uždavinys - šaliai gauti maždaug vieną milijardą svarų sterlingų investicijų - kol kas sėkmingai įgyvendinamas. 

Tuo metu, kai geriausi planetos sportininkai varžysis sporto arenose, žaidynių organizatoriai numatę surengti daug susitikimų, forumų, diskusijų pačiomis įvairiausiomis temomis. Numatoma, kad visuose forumuose, diskusijose dalyvaus pasaulinio lygio mokslininkai, žymiausių pasaulio kompanijų specialistai ir vadovai. Taigi 2012 metų Londono olimpinės žaidynės turėtų tapti ne tik pasaulio sporto, bet ir ekonomikos, mokslo švente. Žaidynių kalendoriuje numatyta keletas aukšto lygio konferencijų, diskusijų, skirtų neįgaliųjų problemoms. 

Malonią staigmeną jauniesiems Lietuvos sportininkams parengė Britų prekybos rūmai Lietuvoje. Šių rūmų vadovas Chris Butler papasakojo, kad rūmai kasmet rengia labdaros vakarus. Vakaruose surinktos lėšos skiriamos kuriai nors Lietuvos žmonių gyvenimo ar veiklos sričiai paremti. Šiais metais nuspręsta paremti sportuojantį neįgalų jaunimą. Vakaro metu Ch. Butler trims neįgaliųjų sporto klubams įteikė labdarą - iš viso 20 tūkst. Lt. Taigi kiekvienam iš šių klubų teko daugiau nei 6,5 tūkst. Lt. Tarp laimingųjų buvo du aklųjų ir silpnaregių moksleivių sporto klubai: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro "Šarūnas" ir Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro "Mes". 

Šiuo renginiu Didžiosios Britanijos ambasada Lietuvoje pradėjo 2012 metų Londono olimpinių žaidynių informacinę kampaniją. Jos metu vyks įvairūs renginiai, akcijos, skirtos šių žaidynių reikšmei atskleisti. Kaip minėjome, britai siekia, kad olimpinės ir parolimpinės žaidynės taptų svarbios ir reikalingos ne tik jų šaliai, kad jos būtų ir didžiausia pasaulyje sporto šventė. Greta sporto tai ir ekonomikos, investicijų, turizmo, naujų verslo pasiūlymų ir naujų galimybių forumas. Taigi galime sulaukti dar ne vieno šiai temai skirto įdomaus renginio ar akcijos! Vakare ne kartą skambėjo dar viena mintis: "Žaidynės - gera proga atnaujinti senus stadionus, sporto kompleksus, suaktyvinti patį sporto sąjūdį!" 

Šitaip kalbėjo Didžiosios Britanijos atstovai apie savo šalį - valstybę, turinčią senas sporto tradicijas. Ką galėtume jiems atsakyti mes - pritarti, išmintingai patylėti ar pripažinti, kad daugelyje gyvenimo sričių vis dar vadovaujamės kaimynų iš Rytų principu: "Norime geriau, o išeina kaip visada." 

P. S. Londono olimpinių žaidynių puslapis internete: www.london2012.com. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]