GYVENIMO AKTUALIJOS

 

PO METŲ


Kristina ZibalienėJau metai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Klaipėdos įmonei vadovauja direktorė Kristina Zibalienė. Smalsu sužinoti, kaip sekasi įmonei, kaip sekasi direktorei? Į šiuos ir kitus žurnalo "Mūsų žodis" klausimus atsakyti maloniai sutiko aklųjų ir silpnaregių įmonės vadovė Kristina Zibalienė

Kaip sekasi įmonei "Regseda"? 

Ačiū, kasdien vis geriau ir geriau. Apyvarta per metus akivaizdžiai padidėjo: paskutinio ketvirčio apyvarta, palyginti su užpraeitų metų apyvarta, - 280 proc. Darbuotojai grįžo prie penkių dienų darbo grafiko. Turime pasirašę kelias sutartis su stambiais užsakovais. 

Iš ko "Regseda" gyvena? 

"Regseda" gyvena iš to, ką pagamina ir parduoda. Ir toliau gaminame raštinės prekes, kartono gaminius, metalinius dangtelius, šiaudinius suvenyrus, atliekame įvairias pakavimo paslaugas. 

Gal pradėjote gaminti ką nors nauja? 

Taip, pradėjome. Praeitais metais pasirašėme sutartis su dviem stambiais baldų gamintojais. Gaminame jiems įvairias kartono tarpines ir atliekame įvairius pakavimo darbus. 

Prieš metus tikėjotės darbuotojams pagerinti darbo sąlygas. Ar pavyko kažką nuveikti? 

Taip, pavyko. Susitvarkėme - kalbu apie buvusias "opias vietas" - gamybinio pastato stogą: jau nelaša žmonėms ant galvų, kai lyja. Sutvarkėme pagrindinio gamybos cecho apšvietimą: žmonės nedirba prieblandoje ir negadina savo regėjimo. Įsigijome naujas kartono riliavimo stakles, autokrautuvą - tai palengvino, pagreitino ir pagerino darbų kokybę. Suremontavome komercijos kabinetą - jau buvo būtinas kapitalinis remontas, supirkome visą naują įrangą, kuri paspartino ir palengvino ten dirbančių žmonių darbą. Daug šių darbų atlikome ir įsigijome įrangą patys - rašėme projektus į darbo biržą pagal socialinių įmonių įstatymą naujoms darbo vietoms steigti, tuos projektus apgynėme ir gavome finansavimą. 

Kaip į įmonę "Regseda" žiūri vietos valdžia? Ar sulaukiate iš vietos bendruomenės paramos, pagalbos? 

Tiek iš savivaldybės, tiek iš įvairių valstybinių įmonių per praeitus metus sulaukėme nemažai dėmesio ir palaikymo. Jeigu apie save informuoji, jeigu rašai, argumentuotai pagrindi savo prašymus - pagalbą ir paramą visada turėsi. "Regseda" taip ir darė. Savivaldybė praeitais metais mums panaikino 100 proc. žemės nuomos mokestį. Įmonės "Klaipėdos energija" ir "Klaipėdos vandenys" skyrė finansinę paramą dar senesnių metų susikaupusiai skolai padengti. Įmonė "Klaipėdos nafta" padovanojo "Regsedos" darbuotojams šiltų žieminių darbo drabužių, skyrė dalinę finansinę paramą įsigyjant naujas kartono riliavimo stakles. LASS skyrė finansinę paramą stogo remonto būtiniausiems darbams atlikti. Mūsų bendradarbiavimas ir palaikymas, tikiuosi, nenutrūks ir šiais metais, ir sulauksime dar įvairios mums reikalingos paramos. 

Kaip sekasi bendrauti su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga? Ar bendraujate su kitomis aklųjų ir silpnaregių įmonėmis? Ar jaučiate tų įmonių konkurenciją? 

Puikiai sekasi bendrauti. Jaučiame stiprų kitų aklųjų ir silpnaregių įmonių palaikymą. Turiu žmogų autoritetą, iš kurio semiuosi žinių ir praktinių patarimų, - tai "Liregus" direktorius Leonas Kirkilovskis. Konkurencijos tikrai nejaučiu, nes jos nėra ir neturi tarp mūsų aklųjų ir silpnaregių įmonių būti. 

Ką galėtumėte pasakyti apie įmonėje dirbančius neregius? Ar daug jų turite? Ar galėtų būti dar daugiau? Koks jų požiūris į darbą? 

"Regsedoje" dirbantys akli ir silpnaregiai žmonės yra puikūs darbuotojai, lojalūs savo įmonei, suprantantys esamą įmonės situaciją, ją palaikantys ir optimistiškai nusiteikę. Aš jais didžiuojuosi. Su kiekviena diena kolektyvo darna, vienybė stiprėja. Šiuo metu pas mus dirba 40 žmonių su regos negalia ir žinoma, kad šis skaičius tik didės, bet ne mažės. 

Ar klaipėdiečių "Regsedos" neištiks panevėžiečių "Regovitus" likimas? 

Tai priklauso tik nuo mūsų pačių. Jeigu dirbsime, o ne sėdėsime - tai tikrai toks likimas mūsų neištiks. Žmonės nori dirbti, nori išsaugoti savo įmonę ir aš esu įsitikinusi, kad "Regseda" dar labai ilgai gyvuos. 

Kokie ateities planai, sumanymai? 

Planų ir naujų idėjų visada yra, tačiau aš linkusi dalintis pasiektais rezultatais, įgyvendintais darbais, o ne dar tik kuriamais planais. 

Ar kompiuterizuotame, automatizuotame gamybos procese dar yra vietos neregio darbui? 

Negaliu kalbėti, kaip yra kitose įmonėse, kuriose viskas automatizuota, kompiuterizuota, - ar ten yra vietos neregiui. Tačiau tvirtai žinau, kad mūsų įmonėje "Regseda" yra ir bus vieta neregiui. 

Ačiū už pokalbį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]