PROJEKTAI

Giedrė REČIŪNIENĖ

AŠ REGIU ŠIRDIMI


Turbūt nėra žmogaus, kuriam nerūpėtų laikas: diena, mėnuo, metai, galbūt net valanda ar minutės. Dėl vienokių ar kitokių priežasčių laiką skaičiuojame visi. 

Kelios dienos - ir prasidės 2012-ieji. Senus sieninius, stalinius kalendorius keisime naujais ir su ilgėjančia diena lauksime pavasario ar tik mums vieniems žinomų brangių šeimos ir tautos švenčių. 

Projekto vadovė E.Jokužytė"Aš regiu širdimi" - taip pristatytas socialinis projektas, kurio metu buvo išleistas kalendorius, jame šalia reginčiųjų rašto - užrašai ir brailio raštu. Mat prieš keletą mėnesių į mus, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą, kreipėsi projekto vadovė Eglė Jokužytė ir organizatoriai - pasiūlė pagaminti ypatingą kalendorių, tai yra tokį, kurį galėtų skaityti ir neregiai bei silpnaregiai. Pasiūlymą su džiaugsmu priėmėme - ir vėl galėsime visuomenei priminti: "Štai ir mes, jauni, linksmi ir kūrybingi". 

Gera idėja - gera pradžia. Buvo nutarta kalendorių iliustruoti vaikų meniniais darbeliais, piešiniais, reljefiniais paveikslais. Bet reikia įdėti daug darbo, kad rezultatai būtų apčiuopiami ir džiugintų. Dailės mokytojos paraginti, mokiniai piešė, lipdė ir klijavo darbelius. Kam nesinorėjo piešti, galėjo per technologijų pamokas pasirinkti kitokią techniką - velti iš vilnos, siūti, verti karolius ir sagas, lankstyti. Darbų daug, o mėnesių - tik dvylika, na, dar viršelis. Tad stengtis reikėjo visiems. 

Nepaprastai smagu stebėti, kaip su užsidegimu mokiniai kuria, realizuoja savo fantazijas popieriaus lape ar medžiagos skiautėje. Ir kartais atrodo visai nesvarbu, kad dirba tik rankos, o akys gali padėti ne visiems. Jų akys ir pagalbininkai - mokytojai. Šito užtenka, kad gimtų širdimi matomi darbai. 

Darbelių buvo pagaminta daugiau nei 60. Vieni įdėjo triūso daugiau, kiti mažiau, o ir galimybės ne visų vienodos, gal kam trūko ir vidinės motyvacijos ar noro, bet darbelių atrankoje dalyvių netrūko, balsavome uoliai. 

Rinko darbus visi: mokiniai, auklėtojai, mokytojai, mokyklos administracija, projekto organizatoriai. Kiekvienas galėjo balsus skirti labiausiai patikusiam darbui. Be abejo, kaip būna visada, ne visi puikūs darbeliai buvo atrinkti kalendoriui. Juk iš tikrųjų, jų daug daugiau nei dvylika! 

Tačiau darbeliai buvo įvertinti - eksponuoti parodoje lapkričio 24 dieną Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose - muziejuje (Pilies g. 40), kur projekto organizatorė Eglė Jokužytė pristatė S. Jokužio leidykloje - spaustuvėje atspausdintą, vaikų darbais iliustruotą kalendorių, kuriuo galės naudotis visi be išimties. Tai iš tikrųjų puiku. 

Smagu, kai jauni žmonės savo iniciatyva prisideda prie aklųjų ir silpnaregių socialinės atskirties mažinimo. Visiems svarbu būti pastebėtiems, pripažintiems. Tai skatina jaunąją kartą pasitikėti savo jėgomis. Manau, ne vienam iš mokinių kilo noras, kad kitą kartą ir jo darbelis būtų atspausdintas ar eksponuotas parodoje. Gal kitą kartą mokinys pasistengs labiau? 

Ant sienų puikavosi ne tik piešiniai - atėjusieji į atidarymą galėjo klausytis muzikos, skambėjo dainos, buvo rodomas spektakliukas - ir visa tai mokinių dovana mums visiems. 

2012 metų sausio pirmas dvi savaites Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose - muziejuje bus eksponuojama Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro vaikų meninių darbų, kurie buvo pristatyti atrankai, paroda. Kviečiu aplankyti ir pasigrožėti jaunųjų menininkų darbais. 

O kalendorius galima įsigyti "Vagos" knygynuose ir internetu - www.kalendoriai.lt. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]