VIRŠELIS

 

M. F. HALLIDAY. NEREGYS KREPŠIŲ PYNĖJAS SU SAVO PIRMAGIMIU


Parašas po iliustracija

Britų dailininkas Michael Frederick Halliday (1822-1868) gimė karinio jūrų laivyno kapitono šeimoje. Dirbo Lordų rūmuose, tapyba pradėjo domėtis gana vėlai. 1853-1866 m. jo darbai buvo eksponuojami Karališkoje meno akademijoje. Įdomiausiems M. F. Halliday'aus darbams priskirtume drobes "Žiedas vestuvėms", "Merginos portretas" (1858), "Granatų pardavėjas" (1864). 

Dailininkas ėmėsi gana retos neregių temos. Mūsų kolekcijoje yra vos keletas dailininkų darbų reprodukcijų, skirtų neregių amatams. Kita vertus, XIX amžiuje amatų ir profesijų, prieinamų neregiams, išties nebuvo daug. Tai iš senesnių laikų atėjusios muzikanto, dainininko, kiek vėliau - masažuotojo profesijos bei krepšių pynėjo, virvių vijiko amatai bei pintų baldų gamyba. 

Matyt, M. F. Holliday savo paveiksle vaizduoja tuo metu populiariausio ir prieinamiausio neregių amato atstovą - krepšių pynėją. 1858 metais dailininkas aliejumi ant medžio nutapė vertikalią, nedidelio formato (25,4 x 14,9 cm) studiją, kurią vėliau perkėlė į didesnę (94 x 56 cm), tapytą aliejumi drobę. Paveiksle pavaizduotas jaunas nematantis vyriškis kairiąja ranka per pečius apsikabinęs kiek žemesnę už save, vaikiško veido, apsigobusia rausva skarele, dailią žmoną. Dešiniąja liečia savo pirmagimį, kuris saugiai ilsisi ant motinos rankų. Abu jaunieji tėvai tvarkingai apsirengę. Krepšių pynimo meistras su šviesiais, paraitytomis rankovėmis marškiniais ir su po kaklu parišta rausva skarele. Akmeninė asla pilna drožlių. Matyt, meistras trumpai poilsio minutėlei pakilo iš darbo vietos. Šalia kėdės aukšta atkalte stovi nebaigtas pinti krepšys su styrančiomis lyg strėlėmis vytelėmis. Ant grindų už meistro nugaros ir šalia jo kojų matosi keli jau nupinti krepšiai. Prie jaunojo tėvo kojų meiliai glaustosi nugarą išrietęs juodas katinėlis. Ant mažo langelio palangės, šalia kitų rakandų, pagarbiai į stiklą atremtas stovi smuikelis su smičiumi. Nesunku įsivaizduoti, kaip poilsio valandėlėmis ar tamsiais vakarais nedidelę ir neturtingą pirkelę užlieja smuiko garsai ir, židinyje spragsint malkoms - be jo neįmanoma įsivaizduoti net pačių neturtingiausių namų Britanijoje - jauną šeimą aplanko ramybė ir palaima. 

Šis paveikslas 2003 m. buvo atneštas parduoti į Christi aukcioną Londone. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]