TRUMPAI

 

 


UNIVERSALAUS DIZAINO - Į SKANDINAVIJĄ 

Rugsėjo 4-10 dieną Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorės pavaduotoja Jolanta Šliužienė, LASS centro tarybos specialistė Indrė Bitinaitė ir Vilniaus dailės akademijos architektūros katedros vedėjas Marius Šaliamoras lankėsi Švedijoje ir Norvegijoje. Kelionės tikslas - susipažinti, kaip šiose šalyse taikomi universalaus dizaino principai, pabendrauti su juos įgyvendinančiomis organizacijomis. Kelionės metu nestigo susitikimų su įvairių organizacijų, atstovaujančių žmonėms su negalia, atstovais, miestų savivaldybių darbuotojais, architektais.  

Švedijoje ir Norvegijoje universaliam dizainui skiriama vis daugiau dėmesio. Siekiama, kiek įmanoma, pritaikyti pastatus, viešąsias erdves, informacinę aplinką visiems - ne tik žmonėms su negalia, bet ir mamoms su vežimėliais, pagyvenusiems, alergiškiems žmonėms, vaikams, dviratininkams. Pastatų ir viešosios aplinkos pritaikymo techniniai normatyvai apibrėžiami šių šalių įstatymuose. Dauguma organizacijų, kurdamos įvairius transporto, statybos ar kitus projektus, į darbą įtraukia ir neįgaliųjų atstovus. 

Susipažinus su kitų šalių patirtimi, planuojama ir Lietuvoje daugiau dėmesio skirti universaliam dizainui, vykdyti daugiau įvairių aplinkos pritaikymo projektų.  

 

IR NAMUOSE, IR PAS KITUS 

Rugsėjo mėnesį aktyviai bendravo net keturių LASS Panevėžio ir Utenos regiono rajonų aklieji ir silpnaregiai. Visuose susitikimuose neapsieita be LASS Biržų rajono filialo. Pradžioje, rugsėjo 12 dieną, biržiečiai svečiavosi Rokiškyje. Čia jie susitiko su rajono aklaisiais ir silpnaregiais, vėliau apžiūrėjo Rokiškio rajone turistų pamėgtas vietas. Vėliau, rugsėjo 21 dieną, LASS Biržų rajono filiale lankėsi Zarasų aklieji ir silpnaregiai. Susitikime pasikeista veiklos patirtimi. Biržiečiai svečiams parodė rajone turistų lankomas vietas. Pagaliau, rugsėjo 26 dieną, biržiečiai dar kartą nuvyko į Kupiškį. Pasikeitimas darbo patirtimi, naujais sumanymais, LASS rajonų filialų nariams pravertė kuriant ateities planus. 

 

BĖGO PER 300 SPORTININKŲ  

Rugsėjo 17 dieną UAB "Liregus" poilsiavietėje "Zelva" įvyko tradicinis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos rudens kroso čempionatas. Jame dalyvavo 307 sportininkai. Pirmą kartą šių varžybų istorijoje čempionate dalyvavo visų aštuonių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų komandos. Bėgikai rungėsi atskirose amžiaus grupėse bei grupėse pagal regėjimo stiprumą. Absoliučioje įskaitoje geriausią rezultatą pasiekė Kęstutis Bartkėnas iš Kauno. Šiais metais 7 km 400 m trasą jis įveikė per 27 min. 18,37 sek. Antrą vietą iškovojo kaunietis Tomas Mankus, trečią - Saulius Leonavičius iš Vilniaus. Pereinamąją čempionato taurę antrus metus iškovojo Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubas "Perkūnas" iš Šiaulių.  

 

DRAUGYSTĖS PRADŽIA  

Rugsėjo 21 dieną LASS Telšių rajono filiale lankėsi Telšių Žemaitijos kolegijos socialinių mokslų studijų IV kurso studentės. Būsimosios socialinės darbuotojos susipažino su filialo veikla, su aklųjų ir silpnaregių gyvenimu Telšių rajone. Silpnaregis Julius Alekna viešnias mokė vaikščioti su baltąja lazdele, naudotis kitomis tiflopriemonėmis. LASS Telšių rajono filialo nariai tikisi, kad užsimezgusi draugystė ateityje tik tvirtės ir būsimosios socialinės darbuotojos bus dažnos viešnios organizacijos renginiuose.  

 

DĖL BRAILIO RAŠTO Į LEIPCIGĄ 

Rugsėjo 27-30 dieną Leipcige (Vokietija) Pasaulio aklųjų sąjunga surengė pasaulinį kongresą "Braille21", skirtą brailio raštui ir su šiuo raštu susijusioms naujovėms aptarti. Renginyje dalyvavo keliasdešimties šalių atstovai iš viso pasaulio. Diskutuota apie brailio rašto raidą, nūdienos aktualijas, ateities perspektyvas, apie brailio rašto vietą šiuolaikiniame modernių technologijų pasaulyje. Kartu surengta ir su brailio raštu susijusių tiflotechnikos priemonių paroda.  

Lietuvai šiame renginyje atstovavo VšĮ "Brailio spauda" direktorius Vytautas Gendvilas ir techninis redaktorius Sergejus Mechas.  

 

SCENOJE KĖDAINIŲ SILPNAREGIAI 

Rugsėjo 29 dieną Vilainių (Kėdainių raj.) kultūros namuose surengta šventė, skirta Socialinio darbuotojo dienai paminėti. Joje spektaklį "Obuolių maišas" parodė Kėdainių socialinio bendruomenės centro teatras. Jame vaidina ir trys silpnaregiai - Lina Milickaitė, Rimantas Staniukaitis ir Agnė Valevičiūtė. Beje, Lietuvos socialinių darbuotojų diena nuo 2004 metų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos iniciatyva minima rugsėjo 27 dieną.  

 

"SUSITIKIMŲ" PRADŽIA PRIENUOSE 

Rugsėjo 29 dieną Prienų krašto muziejuje įvyko neregių literatų susitikimas su Prienų krašto literatų klubo "Gabija" nariais. Jame dalyvavo LASS literatai Vaclovas Areima, Vilija Dumbliauskienė, Kazimiera Venckuvienė, Gražina Siderevičienė ir Stasys Babonas. Kauno aklųjų ir silpnaregių centro mėgėjų teatras "Aira" parodė literatūrinę-muzikinę kompoziciją "Labas, Beatriče", skirtą B. Grincevičiūtės 100-ajam gimtadieniui. Literatūrinės popietės dalyviai turėjo galimybę susipažinti su įvairiais leidiniais apie Beatričę Grincevičiūtę bei pasiklausyti dainininkės atliekamų kūrinių įrašų. 

Renginyje veikė dvi parodos - literatų kūrybos ir edukacinė paroda "Susitikimas su Beatriče po 100 metų".  

Šiuo renginiu Prienuose prasideda aklųjų ir silpnaregių dienos "Susitikimai".  

 

VILKPĖDĖ PRISISTATĖ SOSTINEI  

Spalio 1 dieną Vilniuje prie Baltojo tilto įvyko Vilniaus miesto bendruomenių sąskrydis-šventė. Joje dalyvavo ir miesto valdžiai bei gyventojams prisistatė vienuolika Vilniaus seniūnijų, kurių iš viso sostinėje yra 22.  

Sostinės Vilkpėdės bendruomenei atstovavo Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis", dainininkė Jolanta Žibienė ir moterų su regos negalia rankdarbių klubas "Vaivos juosta".  

Renginiu siekta užmegzti bendruomenių tarpusavio ryšius, pristatyti miesto valdžiai ir visuomenei bendruomenėms aktualias problemas.  

 

PREZIDENTĖS APDOVANOJIMAI SPORTININKAMS  

Spalio 3 dieną Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Kūno kultūros ir sporto dienos proga įteikė apdovanojimus ir padėkas mūsų šalies sportininkams ir jų treneriams, pasaulio ir Europos čempionatuose laimėjusiems aukščiausius apdovanojimus. 

Prezidentė padėkas įteikė ir 2011 metų pasaulio, Europos čempionatų, Europos jaunimo žaidynių, IBSA žaidynių prizininkams - sportininkams su regos negalia. Jas gavo Dangutė Skėrienė, IBSA pasaulio žaidynių lengvosios atletikos varžybose iškovojusi antrą vietą rutulio stūmimo rungtyje, ir jos treneris Jonas Auga, Gluosnė Norkutė, Europos neįgaliųjų jaunimo žaidynių lengvosios atletikos varžybose iškovojusi pirmą vietą šuolio į tolį rungtyje ir trečią vietą 100 m bėgime, plaukimo varžybose - antrąsias vietas (buvo plaukiama 50 m ir 100 m laisvu stiliumi) ir trečiąją vietą estafetėje bei jos treneris Rimantas Venckutonis, Osvaldas Bareikis, Europos neįgaliųjų jaunimo žaidynių lengvosios atletikos varžybose iškovojęs antrą vietą šuolio į tolį rungtyje ir trečias vietas 100 m bei 800 m bėgimuose bei plaukimo estafetėje, jo trenerė Dangyra Grigienė. Minėtina ir Aušra Garunkšnytė, Europos neįgaliųjų jaunimo žaidynių lengvosios atletikos varžybose iškovojusi antrą vietą 800 m bėgimo rungtyje, ir jos treneris Juozas Garalevičius, Barbora Šilkinytė, Europos neįgaliųjų jaunimo žaidynių plaukimo varžybose iškovojusi pirmą vietą (buvo plaukiama 50 m nugara), antrą vietą (buvo plaukiama 100 m nugara) ir trečią vietą estafetėje, jos treneris Rimantas Venckutonis, Viktorija Urbonaitė, Europos neįgaliųjų jaunimo žaidynių plaukimo varžybose iškovojusi pirmąsias vietas (buvo plaukiama 50 m ir 100 m krūtine) ir trečias vietas (buvo plaukiama 50 m peteliške ir estafetėje) ir jos treneris Juozas Miliauskas. 

Kūno kultūros ir sporto diena Lietuvoje švenčiama pirmąjį spalio šeštadienį. Lietuvos Respublikos Seimo sprendimu ši diena į atmintinų dienų sąrašą įtraukta 2008 metais. Pirmas spalio šeštadienis pasirinktas todėl, kad 1934 metų spalio 1 dieną pradėjo veikti pirmoji valstybinė Lietuvos sporto įstaiga - Kūno kultūros rūmai. 

 

DEVINTASIS EUROPOS AKLŲJŲ SUVAŽIAVIMAS 

Spalio 4-7 dieną Fredericijoje (Danija) įvyko IX Europos aklųjų sąjungos (EAS) suvažiavimas. Jame dalyvavo per 300 delegatų iš 48 šalių. Tarp jų buvo ir devynios Europos aklųjų sąjungai nepriklausančios šalys. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai šiame renginyje atstovavo pirmininkas Sigitas Armonas ir vyriausioji specialistė Audronė Jozėnaitė. 

Suvažiavimo šūkis: aklieji ir silpnaregiai - visateisiai piliečiai. Aktuali ir prieinamumo bei lygiateisiškumo strategija. Suvažiavime organizuota 12 plenarinių posėdžių, 4 grupiniai seminarai. Daug dėmesio skirta Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimui Europos šalyse, geros patirties dalijimuisi vykdant projektus tiek nacionaliniu, tiek ir tarptautiniu lygiu.  

Suvažiavime priimtos 9 rezoliucijos. Jose - ateinančių ketverių metų strateginis planas. Taip pat išrinkta nauja Europos aklųjų sąjungos taryba bei prezidentas. Naujojoje taryboje dirbs atstovai iš Kipro, Turkijos, Ispanijos, Švedijos, Anglijos, Čekijos, Rumunijos ir Albanijos. Naujuoju prezidentu išrinktas vokietis Volfgangas Angermanas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]