RENGINIAI

Giedrė REČIŪNIENĖ

JEI NORIU, TAI IR GALIU


Čekijos Respublikoje, Lidice mieste, jau daug metų vyksta tarptautinė vaikų meninių darbų paroda "Icefa Lidice", skirta Tarptautinei vaikų gynimo dienai - birželio 1-ajai. Skirta atminti ir tiems vaikams, kurie buvo nacistų nužudyti karo metais. 

Kiekvienais metais į Lidice miestelio memorialinį muziejų atkeliauja daugybės vaikų, kurių amžius - nuo 4 iki 16 metų, darbai - maždaug iš penkiasdešimties šešiasdešimties pasaulio šalių. Memorialinis muziejus vaikų karo aukoms atminti pirmą kartą surengė parodą 1967 m., o nuo 1973 m. ji tapo tarptautinė. 

Mūsų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro ugdytiniai jau penkti metai kartu su viso pasaulio vaikais taip pat dalyvauja šioje tarptautinėje parodoje. Galime pasidžiaugti, jog kiekvienais metais vaikų darbai įvertinami diplomais (14) ir medaliais (2), kad šie kūrinėliai konkuruoja net su meno mokyklų moksleivių darbais. 

Tiesa, laiko, užsispyrimo, kantrybės mums reikia daugiau negu kitiems vaikams, bet, anot mokinių, "jei noriu, tai ir galiu, ir visai nesvarbu, kiek matau". 

Ir šiemet vykome į Čekijos ambasadą Vilniuje atsiimti apdovanojimų, pasidalinti savo džiugia nuotaika su kitais laimėtojais. Nors ne visi dalyviai buvo apdovanoti, po viešnagės Čekijos ambasadoje norinčių laimėti kitais metais padaugėjo. 

Čekijos ambasadorius Radek Pech su konkurse dalyvavusiais aklaisiais ir silpnaregiais vaikais

Šių metų tema buvo labai prasminga - gimtojo krašto žymiausios vietos, legendos, objektai, įtraukti į UNESCO paveldą. Kūrybai potencialas didžiulis: tik kurk, daryk ir pristatyk savo šalį, miestą, mokyklą. 

Ugnė Žilytė, viena iš mokinių, kuri dalyvavo 2011 metų parodoje (dalyvauja jau trečią kartą), šiemet buvo apdovanota medaliu "Lidice rožė" už darbą "Kryžių kalnas". 

2009 m. medaliu už puikų darbą buvo apdovanota Loreta Taluntytė, jos tema - mano krašto augalija, gyvūnija, gražiausios gėlės, mano aplinka. 

Puiku tai, kad moksleiviai gali patys pasirinkti darbelio techniką. Nebūtinai piešti. Galima siūti, nerti, megzti. Tinka tekstilės darbai, velti iš vilnos, galima verti karoliukais, lipdyti, klijuoti, lankstyti. Žodžiu, tinka įvairiausios technikos, kokias moka ir su kokiomis gali dirbti silpnaregiai ir neregiai. O mokame daug ir kiekvienais metais stengiamės sužinoti ir išmokti dar daugiau. 

Pakalbinta Ugnė Žilytė sako: "Aš manau, kad tokie projektai kaip šis yra labai naudingi ir įdomūs, nes kiekvienas žmogus, kuris turi nors šiek tiek meninių gabumų ir kūrybinių idėjų, gali save išreikšti. Man pačiai be galo patinka rankdarbiai. Aš galiu dirbti klausydamasi kokios nors knygos arba mėgstamos muzikos. Rankdarbiai man - tikras poilsis. Kartais dirbdama ką nors mąstau, kuriu naujas idėjas. Tai naudinga ir lavinant rankas, erdvinį mąstymą, kūrybinius gebėjimus. Labai džiaugiuosi, kad galiu dalyvauti tokiuose renginiuose, pasidalinti savo sėkme su aplinkiniais." 

Žmogus nuo kitų gyvų būtybių ir skiriasi tuo, kad turi gamtos dovaną kurti. Kartais mokiniui, kuris sakosi nemokąs nieko daryti, aiškinu, jog niekas negimė viską mokėdamas. Bandome, darome, o paskui - žiūrėsime. Ir tikrai - kartais net pats, netikėdamas, kad gali taip nutikti, ima kurti įdomų darbelį, džiaugiasi rezultatais, juo labiau kad turimus įgūdžius galima gilinti, tobulinti ar net išmokti to, kas atrodė neįmanoma. 

Jau dabar sukasi galvoje įvairios mintys - ieškosime idėjų, diskutuosime, kursime naujus darbelius 2012 metams, skirtiems teatrui, pasakoms, mėgstamiausiai lėlei. 

Ateinantys metai bus išskirtiniai - mat sukanka 70 metų, kai buvo sunaikintas Lidice kaimelis, visi jo gyventojai. Galbūt darbelių bus daugiau, atranka bus griežtesnė. Tačiau mes tikimės - ir toliau mus lydės sėkmė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]