TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAIP RUOŠIAMOS DARŽOVĖS


Ruduo - daržovių metas. Dauguma šeimininkių jau žino gausybę įvairių receptų, bet jaunoms, mažiau patyrusioms šeimininkėms, tikrai pravers keletas patarimų, kaip teisingai ruošti daržoves. Nežinančioms virimo meno subtilybių dažnai nepavyksta tinkamai pagaminti maisto. Produktai arba perverdami, arba neišverdami. 

Visos daržovės, išskyrus burokėlius ir žaliuosius žirnelius, virti dedamos į pasūdytą vandenį (10 g druskos - 1 litras vandens) - geriau išsilaiko vitaminai ir kitos vertingos medžiagos. Vandens į puodą pilti tiek, kad jo virš daržovių būtų tik 1 - 2 cm, dideliame vandens kiekyje ir atidengtos verdamos tik žalios spalvos daržovės: žirnelių ir pupelių ankštys, špinatai, rūgštynės. Visos kitos verdamos uždengtos, kad kuo mažiau patektų deguonies, kuris ardo vitaminus. Dėl tos pačios priežasties nereikia daržovių dažnai maišyti, pervirti ir ilgai laikyti nesuvalgytų. 

Burokėlius ir morkas galima virti ir neluptus, tik prieš virimą reikia labai gerai nuplauti, kad vėliau lupant išliktų švarūs. 

Konservuotas daržoves geriausia šildyti tose pačiose sultyse ar skystyje, kuriame jos konservuotos. 

Džiovintos daržovės pirma 1-3 val. mirkomos šaltame vandenyje, paskui verdamos tame pačiame vandenyje nesūdytos. Daržovių nuovirus geriausia sunaudoti sriuboms arba padažams, nes juose daug vitaminų. 

Šutinimas - taip pat vienas iš daržovių apdorojimo būdų. Kiekvienos rūšies daržovės šutinamos atskirai. Šakniavaisiai šutinimui pjaustomi 1 cm, moliūginės daržovės 3 cm kubeliais, kopūstai pjaustomi plonomis skiltimis arba nuplikomi ir išskirstomi. Burokėliams, morkoms, kopūstams šutinti vandens pilama tik tiek, kad apsemtų. Daržovės šutinamos uždengtos. Kai užverda, pasūdomos ir toliau kaitinamos ant silpnos ugnies. Kartais, daržovėms iššutus, lieka daug skysčio - jis pilamas į keptuvę, pavirinamas, kad nugaruotų, ir vėl užpilamas ant daržovių. Šutintos daržovės gali būti ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip garnyras prie kitų patiekalų. 

Kepti geriausiai tinka bulvės, svogūnai, morkos, pomidorai, petražolės. Kepamos ir žalios, ir virtos daržovės. Riebalus ar aliejų pirmiausia reikia gerai įkaitinti ir tik tada kepti daržoves. Jos įgauna gražią spalvą. Sūdyti geriausia truputį apkepusias daržoves. Kepti baigti galima orkaitėje, sudėjus į specialų indą. Jei daržoves sudėsime į šaltą keptuvę, kol įkais aliejus, daržovės prisigers šaltų riebalų ir jų skonis suprastės. 

Prieš troškinant daržoves, išskyrus kopūstus, geriausia apkepti, kol perpus suminkštės. Tada reikia įpilti sultinio ar įdėti pomidorų padažo ir troškinti. 

Virti ir troškinti net tą patį produktą galima labai įvairiai. Pavyzdžiui, mišrainėms verdamų daržovių geriau nesuvirti, o sriubose jos gali būti ir labai minkštos. Todėl kiekviena šeimininkė ilgainiui susikuria savas maisto gaminimo taisykles. O juk ir paragauti, ar nieko netrūksta, galima bet kada. Vis dėlto keletas orientacinių skaičių galbūt pravers. 

Vidutinės, nepjaustytos bulvės verda 20-30 min., pjaustytos - 15 min. 

Nepjaustyti salierų gumbai ir morkos - 35-45 min. 

Nepjaustyti burokėliai - 1,5-2 val. 

Išmirkyti žirniai, lęšiai, pupelės - 1,5 val. 

Švieži pjaustyti kopūstai - 30 min., rauginti - 40 min. 

Mirkyti džiovinti grybai, kaip ir švieži, verdami 20 min. 

Be visų lietuviams įprastų daržovių, siūlau paskanauti anyžiais kvepiančios daržovės - pankolio. Puiku tai, jog jo galima užsiauginti savo darže. Retai daržovei, ypač negalinčiai pasigirti puikia išvaizda, kuriamos eilės. Apie pankolį - ropę su krapų šakelėmis primenančią daržovę - anglai sukūrė eilėraštį. Jie pankolį laiko šventa gėlele. Teigia, kad pankolis, kad ir į kokį patiekalą jo įdėtum, kad ir su kuo suderintum, skonio receptorius priverčia "šokti tango". Tokį poveikį turi malonus, salsvas pankolio kvapas, primenantis anyžius. Ši daržovė turi daug vitamino C. 

Dažniausiai naudojamas pankolio gumbas. Ruošiant patiekalams pankolį reikia gerai nuplauti, viršutinius lapus nulupti. Jis idealiai tinka žuvies, veršienos bei vištienos patiekalams. Pankolis panaikina aštrų žuvies, ypač skumbrės ir menkės, kvapą. Šviežiais lapais galima įdaryti keptą žuvį, jais tinka apvynioti grilyje ruošiamus kepti vėžiagyvius, galima gardinti žuvų sultinį, dėti į daržovių apkepus. Nepaprastai pikantišką skonį ši daržovė suteikia mėsos - ryžių patiekalams: plovui (dedamas pakepintas kartu su svogūnu), balandėliams (paklojus ant puodo dugno). 

Ši daržovė parduodama didžiuosiuose prekybos centruose, manau, rastumėte ir turguje. Būtinai pabandykite. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]