SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

ŠEIMININKAI VĖL PRANOKO SVEČIUS


Lietuvos aklųjų sporto federacija (LASF) jau dvidešimt antrą kartą surengė itin aukšto rango tarptautinį golbolo turnyrą. Sostinėje aštuntą kartą buvo kovojama dėl Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurės. Ji įteikta Lietuvos pirmajai rinktinei, o mūsų šalies antroji komanda užėmė irgi garbingą trečiąją vietą. 

Per šių varžybų visą istoriją jose dalyvavo net 30 šalių golbolininkai iš penkių žemynų - Europos, Amerikos, Australijos, Azijos ir Afrikos. Šį kartą sulaukėme svečių iš šešių šalių - JAV, Suomijos, Danijos, Švedijos, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos. 

- Tikėjomės daugiau svečių iš užsienio, - "Mūsų žodžiui" sakė LASF prezidentas Linas Balsys. - Be dalyvavusių komandų, taip pat kvietėme Kinijos, Belgijos, Kanados ir Irano rinktines. Tačiau šįmet pakeista mūsų turnyro data buvo nepalanki neatvykusiems svečiams. Jie turėjo kitokių planų. 

Karolio Levickio treniruojamos abi Lietuvos rinktinės buvo sudarytos tik iš Vilniaus "Šaltinio" klubo narių. 

Turnyrą laimėjusi šalies pirmoji rinktinė, kuriai atstovavo Saulius Leonavičius, Mantas Panovas, Genrikas Pavliukianecas, Marius Zibolis ir Mindaugas Suchovejus, be problemų įveikė visus šešis varžovus. Šių varžybų pirmajame etape vilniečiai 15:5 sutriuškino suomius, taip pat dešimties taškų pranašumu 12:2 įveikė danus, svečius iš JAV nugalėjo 9:5, ketvirtfinalyje 11:1 pranoko Didžiosios Britanijos žaidėjus, pusfinalyje antrą kartą laimėjo prieš suomius 11:4, o finale šventė įtikinamą pergalę rezultatu 12:2 prieš ispanus. 

Lietuvos pirmoji rinktinė į savo vartus praleido mažiausiai įvarčių - tik 19. Todėl Saulius Leonavičius pripažintas geriausiu turnyro gynėju. 

Nedaug trūko, kad finale žaistų abi mūsų šalies komandos. Antroji rinktinė, kuriai atstovavo Nerijus Montvydas, Artūras Jonikaitis, Arvydas Juchna, Žydrūnas Šimkus, Mantas Brazauskis ir Gediminas Jonikaitis, po užtikrintų pergalių pirmajame etape laiminti kovas su švedais 15:9, su ispanais ir britais vienodu rezultatu 11:7, ketvirtfinalyje su danais 12:2, pusfinalyje netikėtai suklupo dvikovoje su ispanais. Jiems po pratęsimo pralaimėjo 7:8. Po to mače dėl trečiosios vietos nugalėjo suomius 13:3. 

- Mūsų antroji rinktinė rungtynėse su ispanais darė daug klaidų, žaidė blogiau, negu gali, nedemonstravo to lygio, kuriam yra parengta, - sakė treneris K. Levickis. - Pirmosios rinktinės žaidėjai dar kartą įrodė, kad yra asai, verti iškovotų pasaulio ir Europos čempionų bei parolimpinių žaidynių prizininkų apdovanojimų. 

- Kokios įtakos šis turnyras turi rengiantis spalio mėnesį Danijoje vyksiančiam Europos čempionatui? 

- Savaitę pailsėję išanalizuosime savo žaidimą, klaidas, atrinksim žaidėjus į pirmąjį šešetuką, intensyviai rengsimės Europos čempionatui. 

- Ar tikitės kitais metais Londone vyksiančiose parolimpinėse žaidynėse pirmą kartą iškovoti aukso medalius? 

- Taip. Svarbu, kad kiekvienose rungtynėse mus lydėtų sėkmė. 

Apie artėjantį Europos čempionatą bei parolimpines žaidynes kalbėjau ir su LIONS taurę laimėjusios Lietuvos pirmosios rinktinės vyriausiu žaidėju 36 metų Mariumi Ziboliu. Jis su šalies rinktine nuo 1998 metų iškovojo visus apdovanojimus. Labai nori po šio turnyro vėl patekti į pirmąjį šešetuką ir laimėti aukso medalius Danijoje bei Didžiojoje Britanijoje. 

Tarptautinio golbolo turnyro prizininkai, rėmėjai ir organizatoriai

Labai įdomu buvo pakalbėti su penktąją vietą užėmusios jau dešimtą kartą Lietuvoje žaidusios, 2007 metais LIONS taurę laimėjusios JAV rinktinės treneriu Johnu Pottsu. Jis labai gerai vertino šio turnyro aukštą lygį, dėkojo už kvietimus žaisti tokio rango turnyre, nes namuose, JAV, nėra galimybių kokiose nors varžybose kovoti su europiečiais ir kitų žemynų geriausiais žaidėjais. 

LIONS taurės turnyro visi svečiai labai gerai vertino ne tik turnyro lygį, puikų organizavimą, bet ir aikštės teisėjų gerą kvalifikaciją. Dvylika arbitrų iš keturių šalių subūrė šio turnyro vyriausias teisėjas, Lietuvos golbolo teisėjų asociacijos prezidentas Rimantas Venckutonis. Tarp Lietuvos aštuonių teisėjų iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Kretingos dvi teisėjos buvo aukščiausio - trečiojo - tarptautinio lygio. Tai kaunietė Vilma Bašinskaitė ir vilnietė Vilma Venckutonytė-Vaičiūnienė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]