TEISĖS NAUJIENOS

Giedrius STOŠKUS

KAS ŽINOTINA NEĮGALIEMS STUDENTAMS


Studentams greitai baigsis "katino dienos" - vasaros atostogos. Nenumaldomai artėja nauji mokslo metai. Ta proga verta susipažinti, kokią finansinę paramą Lietuvos valstybė teikia neįgaliems studentams. Šiame straipsnyje neaptarsime tokių neįgaliesiems skiriamų išmokų, kurios mokamos ne tik neįgaliems studentams, bet visiems neįgaliesiems, pvz., pensijų, o visą dėmesį skirsime toms išmokoms, kurios numatytos vien tik studijuojantiems neįgaliesiems. Be to, nebus skiriama dėmesio neįgalių profesinio lavinimo mokyklų moksleivių finansiniam rėmimui dėl tos paprastos priežasties, kad jiems jokių išimčių ar privilegijų nenustatyta ir jie savo stipendijas gauna bendra tvarka - kaip ir negalios neturintys šių mokyklų moksleiviai. 

Specialių - tik neįgaliems studentams skirtų - finansinės pagalbos priemonių skyrimo ir mokėjimo tvarką reglamentuoja 2009 m. rugsėjo 23 d. LR Vyriausybės nutarimu Nr. 1187 patvirtinta nauja finansinės pagalbos priemonių teikimo neįgaliesiems, studijuojantiems aukštosiose mokyklose, tvarkos aprašo redakcija, skelbta laikraštyje "Valstybės žinios" 2009 m. spalio 1 d. Nr. 117 (publikacijos Nr. 5021). 

Šis nutarimas numato tris finansinės pagalbos priemones. 

Visų pirma - tikslinė išmoka specialiesiems poreikiams tenkinti. Ši išmoka mokama kas mėnesį ir jos dydis yra pusė valstybinio socialinio draudimo bazinės pensijos, taigi šiuo metu - 180 Lt. 

Antra - tikslinė išmoka studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti. Ši išmoka yra dar dviejų rūšių: visų pirma studentams, pradėjusiems studijuoti iki 2009 m. Jiems pastaroji išmoka skiriama tada, jei jie studijuoja valstybinių aukštųjų mokyklų iš biudžeto nefinansuojamose arba dalinai finansuojamose vietose; antra - studentams, įstojusiems į aukštąsias mokyklas 2009 m. ar vėliau. Šiems studentams tikslinė išmoka studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti skiriama nepaisant to, ar jie mokosi valstybinėse ar nevalstybinėse aukštosiose mokyklose. Svarbu tik, kad jie mokytųsi LR valstybės biudžeto lėšomis nefinansuojamose vietose. 

Abiem atvejais ši išmoka išmokama kartą per semestrą ir yra 3,2 bazinės socialinės išmokos (anksčiau vadintos MGL) dydžio (šiuo metu - 416 Lt). 

Trečia - tikslinė išmoka studijų prieinamumui didinti. Ši išmoka gali būti skiriama kartą per mėnesį. Jos dydis - 4 bazinės socialinės išmokos (520 Lt). Aptariamas Vyriausybės nutarimas detaliau šios išmokos skyrimo ir mokėjimo tvarkos nereglamentuoja, tai bus padaryta LR švietimo ir mokslo ministro įsakymu, tačiau šio straipsnio rašymo metu tokio ministro įsakymo dar vis nėra, todėl šią išmoką norintys gauti neįgalūs studentai turės tokio įsakymo pasieškoti ir su juo susipažinti savarankiškai. Patartina tik šio darbo neatidėti tolimesnei ateičiai, kad nebūtų praleisti kreipimosi dėl tokios išmokos terminai. 

Aptariamos finansinės pagalbos priemonės yra skiriamos tik tiems neįgaliems studentams, kurie atitinka visas šias toliau vardijamas sąlygas. Pirma, nustatytas ne didesnis kaip 45 proc. darbingumo lygis arba sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis. 

Antra, pirmą kartą studijuoja pagal universitetinių I, II ar III pakopos arba vientisųjų universitetinių ar neuniversitetinių studijų programą, taip pat pagal laipsnio nesuteikiančią studijų programą. I pakopa tai yra vadinamos bakalauro studijos, II pakopa - magistrantūra, III pakopa - doktorantūra. Neuniversitetinės studijos - tai studijos kolegijose, dar vadinamos profesinio bakalauro studijų programomis. 

Trečia sąlyga - neturi akademinių skolų pagal studijuojamą studijų programą ir aukštosios mokyklos skirtų nuobaudų. 

Iš švarko kišenėlės kyšanti 500 Lt kupiūraFinansinės pagalbos priemonės teikiamos neatsižvelgiant į neįgaliojo pasirinktą studijų formą, - tai nuolatinės ar ištęstinės (seniau vadintos neakivaizdinėmis) studijos. 

Iš komentuojamo teisės akto akivaizdu, kad nė viena iš aptariamų finansinės pagalbos priemonių neteikiama tokiais toliau vardijamais atvejais. Visų pirma, neteikiama neįgaliems pradinių, pagrindinių, vidurinių ir profesinių mokyklų moksleiviams. Antra, neįgaliems studentams, kuriems nustatytas didesnis kaip 45 proc. darbingumo lygis arba lengvas neįgalumo lygis, bei senatvės pensijos amžių sukakusiems neįgaliesiems, nes jiems nustatomas ne darbingumo ar neįgalumo lygis, o tik specialiųjų poreikių lygis. Trečia, neįgaliems studentams, kurie ne pirmą kartą studijuoja tos pačios pakopos studijų programas, pvz., antros bakalauro studijos, antra magistrantūra, ar antrą kartą studijuoja kolegijoje. Ketvirta, neįgaliems studentams, kurie turi akademinių skolų pagal studijuojamą studijų programą ar aukštosios mokyklos skirtų nuobaudų. 

Tikslinė išmoka studijų išlaidoms dalinai kompensuoti neskiriama tiems studentams, kurių išlaidas visiškai finansuoja valstybė, t.y. kuriems patiems už studijas nieko nereikia mokėti. 

Dėl tikslinių išmokų specialiesiems poreikiams tenkinti ir studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti skyrimo neįgalūs studentai turi per dešimt dienų nuo semestro pradžios arba nuo aplinkybių, suteikiančių teisę į šias finansinės pagalbos priemones atsiradimo (pvz., darbingumo lygio nustatymo), kreiptis į savo aukštosios mokyklos administraciją ir pateikti prašymą bei neįgaliojo pažymėjimą. Sprendimą dėl finansinės pagalbos skyrimo ar mokėjimo nutraukimo priima aukštoji mokykla. Tačiau tai šiai mokyklai nieko nekainuoja, kadangi visas tam reikalingas lėšas jai skiria Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iš šiai ministerijai skirtų asignavimų. Tikslinė išmoka studijų prieinamumui didinti mokama iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų LR švietimo ir mokslo ministerijai skirtų asignavimų. 

Neturėtų kilti problemų pavėlavusiems kreiptis dėl tikslinių išmokų specialiesiems poreikiams tenkinti ir studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti, kadangi aptariamo teisės akto 16 p. nustato, kad tokiu atveju išmokos už visą einamąjį semestrą vis tiek grąžinamos. Jei dėl pavėluoto kreipimosi už kokį mėnesį ar porą tikslinės išmokos specialiesiems poreikiams tenkinti neišmokamos, jos lygiomis dalimis turi būti grąžinamos per kitus semestro mėnesius. 

Jei neįgalieji už studijas sumoka savo lėšomis, tačiau, nepasibaigus tam semestrui, spėja pateikti prašymą dėl finansinės pagalbos, tikslinės išmokos studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti jiems išmokamos per 10 dienų nuo lėšų gavimo iš Neįgaliųjų reikalų departamento. 

Be jau aptartų išmokų, neįgalūs studentai dar gali gauti socialines stipendijas. Čia jiems taip pat numatyta gana ženkli lengvata. Socialinių stipendijų skyrimą reglamentuoja 2009 m. gruodžio 23 d. LR Vyriausybės nutarimu Nr. 1801 patvirtintas Socialinių stipendijų aukštųjų mokyklų studentams skyrimo ir administravimo tvarkos aprašas, skelbtas "Valstybės žiniose" 2009 m. gruodžio 31 d. Nr. 158 (publikacijos Nr. 7187). Jei negalios neturintiems studentams socialinės pašalpos skiriamos tik tuomet, kai jie yra iš nepasiturinčių šeimų ar vieni gyvenantys asmenys, turintys teisę gauti ar jau gaunantys socialinę pašalpą arba yra ne vyresni kaip 25 metų ir jiems iki pilnametystės buvo nustatyta globa (rūpyba) arba jų tėvai (turėtas vienintelis iš tėvų) yra mirę, tai neįgaliesiems, kurių darbingumo lygis ne didesnis kaip 45 proc. arba yra nustatytas sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis, išvardintos sąlygos socialinei stipendijai skirti nekeliamos, t.y. jie, skirtingai negu negalios neturintys studentai, turi teisę gauti socialinę stipendiją ir tai nepriklauso nuo jų turimo turto ir gaunamų pajamų dydžio. 

Norėdamas gauti socialinę stipendiją studentas turi rudens semestrą per laikotarpį nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 10 d., o pavasario semestrą nuo sausio 20 d. iki vasario 20 d. užsiregistruoti Valstybinio studijų fondo interneto tinklalapyje adresu www.vsf.lt ir elektroniniu būdu užpildyti nustatytos formos paraišką. 

Socialinės stipendijos skiriamos vienam studijų semestrui, įskaitant to semestro sesiją ir atostogų laikotarpį, mokamos kas mėnesį. Jų dydis - 3 bazinės socialinės išmokos (šiuo metu - 390 Lt). 

Socialinių stipendijų skyrimas turi ir vieną mums neįprastą specifinį momentą. Jei studentas turi teisę į šios rūšies stipendiją, tai dar nereiškia, kad ji būtinai jam ir bus paskirta. Socialinių stipendijų skiriama tik tiek, kiek tam reikalui yra skirta valstybės lėšų. Tais atvejais, kai nepakanka lėšų skirti socialinę stipendiją visiems teisę į šią stipendiją turintiems studentams, klausimas, kam iš jų skirti tokią stipendiją, o kam ne, sprendžiamas pagal anksčiau aptartame Vyriausybės nutarime išvardintus prioritetus, tokius kaip studijų rezultatai, studento socialinė padėtis, studijų pakopa ir pan. 

Keletą privilegijų neįgaliems studentams numato ir Valstybės paskolų ir valstybės remiamų paskolų studentams suteikimo, administravimo ir grąžinimo tvarkos aprašas, patvirtintas 2009 m. gegužės 27 d. LR Vyriausybės nutarimu Nr. 480, skelbta "Valstybės žiniose" 2009 m. gegužės 30 d. Nr. 64 (publikacijos Nr. 2569). 

Šiame teisės akte nustatyta, kad, jei nepakanka lėšų skirti valstybės paskolą arba valstybės remiamą paskolą visiems šių paskolų pageidaujantiems studentams, klausimas, kuriems studentams šias paskolas skirti, o kuriems ne, sprendžiamas pagal minėtame Vyriausybės nutarime išvardintus prioritetus, iš kurių vienu yra studentui nustatytas darbingumo lygis arba sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis. 

Valstybės paskolos nuo valstybės remiamų paskolų skiriasi tuo, kad valstybės paskolos skiriamos iš Lietuvos biudžeto lėšų ir paskolos sutartį studentas sudaro su Valstybiniu studijų fondu, na, o valstybės remiamos paskolos skiriamos iš kredito įstaigų (pvz., bankų) lėšų, - su tokiomis įstaigomis ir sudaromos sutartys, o valstybė tik suteikia garantijas, užtikrindama kredito įstaigoms tokių paskolų grąžinimą, bei, priklausomai nuo tais metais biudžete tam tikslui turimų lėšų, visiems arba daliai studentų studijų laikotarpiu apmoka valstybės remiamų paskolų palūkanas. Jei tokios palūkanos apmokamos tik daliai studentų, studentui nustatytas darbingumo lygis arba sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis yra vienas iš prioritetų, sprendžiant klausimą, kuriems studentams studijų laikotarpiu apmokėti valstybės remiamų paskolų palūkanas, o kuriems - ne. Žinoma, norėdami pasinaudoti tiek šia pirmenybe, tiek ir anksčiau vardinta pirmumo teise gauti valstybės arba valstybės remiamas paskolas, neįgalūs studentai privalo laiku Valstybiniam studijų fondui pateikti negalią patvirtinančius dokumentus. 

Valstybės paskolos studentams yra skiriamos valstybinių aukštųjų mokyklų studentų studijų įmokai mokėti, o valstybės remiamos paskolos gali būti skiriamos studijų kainai sumokėti, gyvenimo išlaidoms, dalinėms studijoms pagal tarptautines (tarpžinybines) sutartis. 

Valstybės paskolas šių paskolų gavėjai privalo pradėti grąžinti praėjus ne daugiau kaip dvejiems metams nuo studijų, kurioms buvo gauta paskola, baigimo, o valstybės remiamas paskolas - praėjus ne daugiau kaip metams nuo studijų, kurioms buvo gauta paskola, baigimo. 

Aptariamo teisės akto 49 ir 88 p. nustato, kad paskolos gavėjai, kuriems nustatytas ne didesnis kaip 45 proc. darbingumo lygis, gali būti atleisti nuo visos arba dalies valstybės paskolos ar valstybės remiamos paskolos grąžinimo. Be to, neįgaliesiems gali būti pratęstas valstybinės paskolos grąžinimas, neįgalumo laikotarpiui atidedant valstybės paskolos mokėjimą. Žinoma, teisės akte vartojama formuluotė "gali būti" rodo, kad neįgalūs paskolos gavėjai nebūtinai bus atleisti nuo visos ar dalies valstybės paskolos ar valstybės remiamos paskolos grąžinimo, taip pat kad nebūtinai valstybės paskolos grąžinimas jiems bus pratęstas. Sprendimą šiais klausimais priima Valstybinio studijų fondo direktoriaus sudaryta komisija, kuri turi teisę tiek patenkinti atitinkamą neįgalaus paskolos gavėjo prašymą, tiek ir jį atmesti, pvz., prašymas gali būti atmestas, jei bus nustatyta, kad neįgaliojo turtinė padėtis yra gera ir jis turi pakankamai lėšų grąžinti valstybės ar valstybės remiamą paskolą. 

Studentas, norėdamas gauti valstybės ar valstybės remiamą paskolą, turi valstybinio studijų fondo nustatytais terminais pateikti šiam fondui tinkamai užpildytą prašymą-anketą. 

Prašymų-anketų teikimo termino pradžios ir pabaigos datas fondas rudens semestrui privalo paskelbti ne vėliau kaip rugpjūčio 20 d., o pavasario semestrui - ne vėliau kaip valstybės paskoloms per 5, valstybės remiamoms paskoloms - per 25 darbo dienas nuo LR Vyriausybės nutarimo dėl atitinkamų metų LR valstybės biudžeto asignavimų paskirstymo pagal programas įsigaliojimo. 

2011 m. rudens semestrą prašymus-anketas galima pateikti nuo rugpjūčio 18 iki rugsėjo 26 d. Spalio 13 dieną bus paskelbti studentų, kuriems siūloma sudaryti valstybės arba valstybės remiamų paskolų sutartis, sąrašai. 

Norėdami pasinaudoti aptarta pirmumo teise gauti valstybės arba valstybės remiamas paskolas, neįgalūs studentai privalo apie tai nurodyti prašyme-anketoje ir ne vėliau kaip iki prašymų-anketų teikimo termino pabaigos Valstybiniam studijų fondui pateikti negalią patvirtinančius dokumentus. 

Daugiau informacijos ir prašymų - anketų formas galima rasti Valstybinio studijų fondo internetinėje svetainėje adresu www.vsf.lt. Tel.: 8-5-263 91 52, faks.: 8-5-263 91 53. 

Adresas: A. Goštauto g. 12 - 407, 01108 Vilnius; 

Elektroninis paštas: [email protected]


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]