TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

LIEKNĖTI PADEDA VAISTAŽOLĖS


Tinkamai parinktos vaistažolės padeda mesti svorį. Tiesa, žolelės netirpdo riebalų. Jų arbatos veikia kitaip: ramina (tada lengviau gintis nuo pagundos pasmaguriauti), šalina nuovargį, kuris sukelia nenorą mankštintis, slopina pernelyg stiprų alkio jausmą, gerina medžiagų apykaitą. 

Jeigu žinosime, kokias žoleles vartoti ir būsime kantrūs, tikrai pavyks atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų. Ne visada žolelių arbatos labai malonaus skonio, jas galima pagardinti šlakeliu medaus, o ne cukrumi. 

Daug medikų - prieš greitas, ypač prieš ilgalaikes dietas. Žmogui nuolat reikia įvairiausių maisto medžiagų, mineralinių druskų. Ribojant maistą, kartais labiau galime sau pakenti negu padėti. 

Vasara pats metas pabandyti pagerinti kūno linijas, savijautą, atsikratyti per žiemą sukauptų "atsargų". 

Varnalėšos šaknų nuoviras stimuliuoja inkstų, skrandžio ir žarnyno veiklą. Pagerėjus virškinimui iš organizmo greičiau pašalinami kenksmingi medžiagų apykaitos produktai. 

Paruošimas: 2 šaukštus varnalėšos šaknų užpilti 2 stiklinėmis vandens. Virti 5 minutes ir perkošti. Gerti po pusę stiklinės nuoviro 2-3 kartus per dieną. 

Trispalvių našlaičių miško pakraščiuose ir pievose gausu, jos nelabai išvaizdžios, bet labai naudingos. Nuo seno manoma, kad trispalvės laukinės našlaitės arbata valo kraują, todėl oda pasidaro gražesnė, dingsta spuogai: tai labai aktualu jaunimui, kai ima berti odą "jaunatviški" spuogeliai. Šios vaistažolės nuoviras šalina iš organizmo toksinus, švelniai varo šlapimą, gerina medžiagų apykaitą. 

Paruošimas: 2 šaukštus žolelių užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir uždengus virti 5 minutes. Perkošti ir gerti 2 kartus per dieną po stiklinę nuoviro. 

Paprastoji kiaulpienė verta atskiro straipsnio - tai maistas ir vaistas, kurio galime rasti visur, visi ją pažįsta. Naudojamos visos jos dalys - nuo šaknų iki žiedų. Bet apie tai kitą kartą. 

Kiaulpienių arbata gerina kepenų veiklą, padidina tulžies išsiskyrimą bei paspartina jos nutekėjimą į dvylikapirštę žarną. Taigi gerina virškinimą. 

Paruošimas: 2 šaukštus kiaulpienių lapelių užpilti 2 stiklinėmis šilto (bet ne karšto) vandens. Uždengus puodą labai lėtai kaitinti apie 5 minutes, bet neleisti užvirti. Kad būtų lengviau, galima užpilti pienes, sudėtas į termosą, palaikyti 5-10 min., nukošti. Gerti po pusę stiklinės šilto nuoviro 2-3 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio. 

Paprastųjų žemuogių lapelių galime pasirinkti ir patys iškylaudami gamtoje. Juos vartoti galima šviežius ir džiovintus. Žemuogių lapai švelniai varo šlapimą, tinka sergant žarnyno uždegimu. Praverčia ir uogos - jos irgi valo organizmą. Žemuogių arbata - tiek lapų, tiek uogų - gerina medžiagų apykaitą, skatina inkstus intensyviau dirbti. 

Paruošimas: šaukštą džiovintų lapų ir uogų mišinio užpilti stikline verdančio vandens ir uždengti. Po 10 minučių perkošti. Gerti 2-3 kartus per dieną po stiklinę. 

Dirvinis asiūklis irgi naudingas. Svarbiausia šio augalo veiklioji dalis yra silicis - lengvai vandenyje tirpstanti ir per virškinamąjį traktą pasisavinama medžiaga, gerinanti medžiagų apykaitą. Neseniai sužinojau, jog ši arbata valo organizmą nuo druskų, susikaupusių sąnariuose. 

Paruošimas: 2 šaukštus žolelių užpilti stikline verdančio vandens ir pavirti 3 minutes. Nukelti nuo ugnies ir uždengus palaikyti 10 minučių, po to perkošti ir gerti arbatą 2-4 kartus per dieną po valgio. 

Vaistinės gelsvės arbata taip pat švelniai varo šlapimą, gerina virškinimą, mažina per didelę žarnyno fermentaciją. Be to, malšina pilvo skausmus, sumažina vidurių pūtimą. 

Paruošimas: šaukštą susmulkintų džiovintų gelsvių užpilti stikline verdančio vandens ir uždengus kaitinti ant labai mažos ugnies (neužvirti!) apie pusvalandį. Gerti tris kartus per dieną po valgomąjį šaukštą prieš valgį. 

Be to, gelsvė yra ir puikus prieskonis, kvepiantis džiovintais grybais. Ji aštroka, bet nedidelis kiekis šviežių lapelių pagardins salotas. Žiupsnelį džiovintos ar šviežios gelsvės skanu įmesti į mėsos sultinį ar troškinant maltinius. 

Paprastasis šaltekšnis - dar vienas vaistas. Vartojama į miltelius sutrinta šaltekšnio žievė ir uogos. Šio augalo antpilas sužadina storosios žarnos veiklą, valo organizmą. Taip pat gerina tulžies išsiskyrimą. Šviežias šaltekšnis yra nuodingas, bet išdžiovintas augalas toksinių savybių nebeturi. Vis dėlto jį reikėtų vartoti atsargiai. 

Paruošimas: šaukštą žievės arba pusę šaukšto uogų užpilti stikline verdančio vandens ir ant mažos ugnies virinti 15 minučių. Perkošti ir gerti ne daugiau kaip 2 kartus per dieną po 1-2 šaukštus uogų nuoviro arba po pusę stiklinės žievės arbatos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]