PROJEKTAI

Rasa JANUŠEVIČIENĖ

PRADEDAMAS "ELVIS" KŪRIMAS


Logotipas "Virtuali aklųjų biblioteka"Nuo praėjusių metų kovo 5 dienos Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) vykdo Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą "Virtuali aklųjų biblioteka". Projekto tikslas - išsaugoti ir populiarinti lietuvių kultūrą gerinant elektroninių leidinių prieinamumą regos negalią turintiems žmonėms. 

Vykdydama šį 30 mėnesių trukmės projektą, LAB siekia šių pagrindinių tikslų. Visų pirma, norima papildomai (greta einamosios leidybos) išleisti 250 pavadinimų naujų garsinių leidinių. Antra, bus siekiama išleisti 10 mokslinio formato leidinių. Norima leisti 2 pavadinimus naujų garsinių žurnalų (iš viso 60 numerių), perrašyti į skaitmeninį formatą 450 pavadinimų senuosiuose formatuose įrašytų garsinių leidinių, sukurti informacijos sistemą, kurioje bus kaupiami visi skaitmeniniai LAB leidiniai. Jais naudotis, prisijungę internetu ar mobiliuoju telefonu, galės regos negalią turintys žmonės. 

Nuo projekto vykdymo pradžios praėjo vieneri metai. Per juos LAB planingai vykdė numatytą leidybos veiklą: jau išleistos 89 naujos garsinės knygos, suskaitmeninta 175 pavadinimai senuosiuose formatuose įrašytų leidinių, leidžiami du garsiniai žurnalai - "Informacinė visuomenė" ir "Intelekto generatorius". Ruošiantis leisti mokslinio formato (DAISY) leidinius, atliktas tyrimas "Moksleivių ir studentų informaciniai poreikiai: mokslinės literatūros atranka", kuriuo išsiaiškinta ir atrinkta 10 pavadinimų reikalingiausių sutrikusios regos studentams ir moksleiviams mokslinių leidinių. DAISY formato leidinių leidyba numatyta antroje projekto pusėje. 

Informaciją apie vykdomą projektą galima rasti LAB tinklalapyje (www.labiblioteka.lt - apie mus - VAB (Virtuali aklųjų biblioteka). Praėjusiais metais apie projektą ir jo rezultatus pasakota ir įvairiose televizijos bei radijo laidose, atsakyta į spaudos žurnalistų klausimus. 

Visgi svarbiausias projekto tikslas ir reikšmingiausias laukiamas rezultatas - informacinės sistemos kūrimas ir diegimas. Laikantis LR Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų, įvykdytas šios sistemos kūrimo ir diegimo paslaugų pirkimas, ir 2011 m. vasario 15 d. pasirašyta šių paslaugų teikimo sutartis. Būsima sistema vadinsis ELVIS (Elektroninių leidinių valdymo informacijos sistema). ELVIS tikslas - centralizuotai kaupti, tvarkyti ir teikti skaitytojams garsines knygas, garsinius žurnalus, DAISY formato leidinius, tekstinius ir kitus skaitmeninio formato leidinius. Šioje sistemoje bus sutalpinti šiuo metu LAB fonduose esantys skaitmeniniai garsiniai leidiniai, taip pat - leidžiami projekto metu ir jam pasibaigus. Sistema galės naudotis paslaugų gavėjai, kuriems teisė naudotis specialiųjų formatų leidiniais apibrėžiama Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatomis, - aklieji ir silpnaregiai. Naudotis ELVIS turiniu galės registruoti sistemos vartotojai, kuriems bus suteikti prisijungimo prie sistemos duomenys. Skaitytojų patogumui numatoma sukurti dvejopą - paprastąją ir išplėstinę - paiešką. Naudodamiesi paieška, skaitytojai ras pageidaujamą leidinį ir galės jį atsisiųsti į savo kompiuterį, mobilųjį įrenginį ar skaityti tiesiogiai internete. 

Sistemoje numatomas ir komunikavimas su paslaugų gavėjais: mūsų sistemos naudotojai galės rašyti komentarus, interaktyviai bendrauti su bibliotekos administracija, dalyvauti forume. Svarbiausias LAB teikiamas naujienas paslaugų gavėjai galės skaityti tiesiogiai arba gauti elektroniniu paštu. 

Pirmuosius tris mėnesius po sutarties pasirašymo derinamas sistemos techninis projektas. LAB sukurta darbo grupė intensyviai dirba su paslaugų teikėjais, teikia jiems siūlymų. Sukūrus galutinį variantą, sistema bus diegiama bibliotekos serveryje, talpinamas jos turinys. Taip pat bus rengiami naudojimosi sistema vadovai ir ja naudotis mokomi LAB centro Vilniuje ir filialų darbuotojai. 

ELVIS įdiegimas pagerins LAB teikiamų paslaugų prieinamumą ir padidins bibliotekos leidžiamų leidinių sklaidą, naudojant informacines technologijas. Skaitytojai, dėl įvairių priežasčių nesinaudojantys kompiuteriais ir internetu, ir toliau galės gauti jiems įprastas bibliotekos paslaugas, taip pat naudotis ELVIS galimybėmis pačioje bibliotekoje ar jos filialuose, jiems padės darbuotojai. 

Projekto "Virtuali aklųjų biblioteka" vykdymas - nemažas iššūkis bibliotekos darbuotojams, reikalaujantis daug jų pastangų, laiko, darbo. Tikimės, jog ši visiems mums nauja patirtis duos laukiamų vaisių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]