TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

EGZOTIKA ANT MŪSŲ STALO


Prekybos centruose daugelio šeimininkių žvilgsnis krypsta į egzotinius, lietuviams neįprastus vaisius. Turbūt visi žinome šiltųjų kraštų vaisius: bananus, mandarinus, apelsinus, kivius, vynuoges, ananasus. Bet daugelis iš mūsų net nežino kai kurių vaisių. Susipažinkime su jais, nebijokime paįvairinti savo vaišių stalo. Žinoma, yra kitokių nuomonių: atseit žmonės turi valgyti tuos vaisius, kurie auga jų klimato juostoje, nes tai genetinis tautos paveldas - geriausiai organizmas toleruoja tą maistą, kuriuo maitinosi mūsų proproseneliai ir dar ankstesnės kartos. 

Bet paskanauti egzotikos ar bent jau žinoti, kas yra kas, - tikrai nepakenks. 

MANGAS 

Priskiriamas rinktiniams atogrąžų vaisiams. Mangai yra ilgoki, ovalinės formos, viduje - apelsino spalvos, stipraus kvapo minkštimas. Jis sultingas, saldus, tiesiog tirpsta ant liežuvio, kartais palieka rūgštoką skonį. Mango viduje - didelis ir plokščias kaulas. Mangai turi vitaminų, pirmiausia A ir C, E, juose yra ir betakarotino. Be to, mangai gerai veikia virškinimo sistemą. Valgomi nulupus odelę, dedami į kokteilius, desertus, salotas, uogienes ar į paukštienai skirtų aštrių prieskonių mišinį. 

PERSIMONAS 

Atrodo kaip didelis apelsino spalvos pomidoras. Visiškai sunokę vaisiai labai saldūs ir skoniu primena medų. Neprinokusių nepatariama valgyti, nes jie labai rūgštūs, "sutraukia" burną. Persimonas turtingas vitamino A, kalio, kalcio, geležies. Persimoną geriausia valgyti taip: iš viršaus nupjauti griežinėlį, o vaisiaus minkštimą kabinti šaukšteliu. Jei persimonas nelabai minkštas ir gana didelis, jį galima pateikti supjaustytą stambiomis skiltelėmis. 

GVAJAVA 

Tai iš Pietų Amerikos atkeliavęs vaisius, forma panašus į kriaušę, išauga iki 10 centimetrų ilgio. Spalva - nuo žalios iki skaidriai geltonos. Gvajavos vaisiaus viduje - tamsus rožinis minkštimas. Skonis - saldžiarūgštis, panašiai kaip svarainių. Minkštime daug vitamino C - penkis kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose, niacino, kalio ir balastinių medžiagų. Prinokusios gvajavos yra puikus desertas, o neprinokusias galima dėti į daržovių salotas ar patiekti kaip garnyrą prie baltos mėsos ar žuvies. Gera gvajava turi būti be įbrėžimų ir apnašų. Vaisius pjaustomas į dvi ar keturias dalis ir valgomas šaukštu. Galima valgyti sėklas, o odelę verčiau išmesti. Šis ovalios ar kriaušės formos vaisius gali būti valgomas šviežias arba džiovintas.  

FIGA 

Sunokusias figas geriausia valgyti tą pačią dieną, kai nusipirkote. Vaisiaus minkštimas labai saldus, bet nesultingas. Figos valgomos su sėklomis. 83 procentus figos sudaro fruktozė. Figa praturtina organizmą kalciu, balastinėmis medžiagomis ir vitaminais A, B, C. Vaisiai valgomi vieni ar su šviežiu sūriu ir medumi. 

PAPAJA 

Tai melionmedžių vaisius. Po lygia aukso spalvos žieve yra lašišos spalvos minkštimas. Papaja - sultingas, saldus vaisius, skoniu primenantis melioną, tad nieko nuostabaus, kad dar vadinamas "atogrąžų melionu". Turtingas vitamino A ir fermento papaino, kuris skaido baltymus, sutraukia pieną.  

Papaja valgoma kaip paprastas melionas: pjaustoma išilgai, išimamos sėklos, paskui šaukšteliu išgrandomas minkštimas. Ją tinka valgyti su rūkyta mėsa, dėti į salotas ir kokteilius. 

Pasigaminkite patiekalą su papajomis: 

4 vištienos krūtinėlės, 1 raudonoji aitrioji paprika, vyno actas, alyvuogių aliejus, 1 papaja, 1 avokadas, 100 gramų pupelių daigų, druskos, pipirų. 

Krūtinėles išvirkite. Susmulkintą aitriąją papriką, actą, alyvuogių aliejų sumaišykite. Pagardinkite maltais pipirais ir druska. Tai bus vištienos salotų padažas. Vištų krūtinėles, papają ir avokadą supjaustykite nedideliais kubeliais, apibarstykite pupelių daigais ir apipilkite paruoštu padažu. 

KAKTUSŲ VAISIAI 

Žali kaktusų vaisiai yra su spygliais. Jei spygliai dar nenuimti, geriau užsimauti pirštines. Vaisiai apie 7 centimetrų ilgio, viduje apelsino spalvos minkštimas, panašus į meliono. Kaktusų vaisiai yra saldūs, aromatingi. Gali būti valgomi su sėklomis. Turi daug kalcio, fosforo ir niacino. 100 gramų - apie 35 kalorijos, tad nieko nuostabaus, kad kaktusų vaisiai, kaip ir ananasai, papajos, valgomi laikantis dietos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]