REDAKTORIAUS ŽODIS

 

TEKS RAŠYTI IR SKAIČIUOTI


Štai ir dar atėjo vieni metai - su sniegais, pūgomis, slidžiais neišvažiuojamais keliais. Manau, kad tokie mūsų kraštuose jie ir turi būti: balti, pilni pusnynų, ramūs ir jaukūs. O ir šiaip: jei žiema, tai turi būti šalta, jei vasara - karšta. Noriu Jums, mieli skaitytojai, palinkėti, kad atėję metai būtų aiškūs kaip oras metų pradžioje. Tegul krizės nesidangsto laikinais pagerėjimais. Tegul visokios smulkmenos neužgožia tikro grožio ir gėrio.  

Ten, kur baigėsi 2010-ieji, jau užbraukėme ilgą riebų brūkšnį. Kokie jie buvo žurnalui "Mūsų žodis" ir jo redakcijai? Galima sakyti, kad ne tokie blogi, kokie galėjo būti. Leidome žurnalą ir jo priedus brailio raštu. Savo skaitytoją rado ir svetainėje www.musuzodis.lt skelbiamas garsinis "Mūsų žodžio" variantas. Galima sakyti, kad žurnalo neskaitė tik tie, kurie skaityti nenorėjo, nes "Mūsų žodį" leidžiame reginčiųjų ir brailio raštu, įgarsintą ir internete. Garsinis ir internetinis "Mūsų žodis" platinamas nemokamai.  

Labiausiai nepasisekė žurnalą skaitantiems reginčiųjų raštu. Mat dėl aplinkybių, tikrai nepriklausančių nuo redakcijos, buvome priversti pabranginti "Mūsų žodžio" 2011 metų prenumeratą. Spausdintas žodis brangsta, ir nieko čia nepakeisi... 

Be žurnalo "Mūsų žodis", viešoji įstaiga "Brailio spauda", remiama Kultūros rėmimo fondo, 2010 metais išleido dešimties pavadinimų knygų brailio raštu. Konsultuodami įvairias institucijas ir organizacijas padėjome brailio raštui skverbtis į visuomeninį šalies gyvenimą. Bendravome su farmacininkais, muziejininkais, leidėjais. Šios veiklos tikimės neatsisakyti ir šiemet.  

Ko reikėtų tikėtis iš 2011-ųjų? Juos Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga skiria Beatričei Grincevičiūtei - prisimenamas ir minimas šimtasis dainininkės gimtadienis. Pati Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga šiais metais švenčia 85-ąsias įkūrimo metines, todėl žurnale straipsnių šiomis temomis rasite ne vieną. Mūsų šalyje vis daugiau dėmesio skiriama Neįgaliųjų teisių konvencijai. Rašysime apie joje įtvirtintų nuostatų įgyvendinimą. Įvyks ir LASS XXII suvažiavimas. Jame, matyt, teks atsakyti į klausimą, kaip gyvensime toliau, kai į socialinių paslaugų teikimo procesą įsilies vietos savivaldos institucijos. Matyt, neliks be žurnalistų dėmesio Klaipėdos ir Telšių regionas, nes čia darbą pradeda nauja su neregiais susijusių vietos institucijų valdžia. Gyvenimas pats diktuoja straipsnių temas. Taip buvo, yra ir bus. Labai gerai, kad kiekviena diena atneša kažkokių staigmenų, kitaip gyventi būtų visai neįdomu.  

Į žurnalo "Mūsų žodis" kūrybinį procesą galite įsilieti ir Jūs, mieli skaitytojai. Rašykite mums - ir straipsnius, ir žinutes, ir laiškus. Juose pasakokite apie Jūsų pačių arba kolektyvo, kuriam priklausote, gyvenimą, džiaugsmus ir bėdas. Siūlykite, dalinkitės mintimis ir sumanymais, siųskite savo eilių ir prozos kūrinėlių. Visko spausdinti nepažadame, bet to, kas geriausia, nuo "Mūsų žodžio" skaitytojų neslėpsime. Svarbu, kad būtų laiku, įdomu, naudinga, pravartu kitiems žinoti.  

"Brailio spauda" lėšų žurnalo "Mūsų žodis" leidybai 2011 metais tikisi gauti dalyvaudama Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paskelbtame periodinių ir informacinių leidinių neįgaliesiems leidybos ir platinimo projektams finansuoti konkurse. Remiantis projektų finansavimo tvarkos aprašu 80 proc. leidinio turi sietis su neįgaliųjų socialine integracija ir lygių galimybių sudarymu. Matyt, mums reikės ne tik rašyti, bet ir procentus skaičiuoti. Sakoma, kas pinigus moka, tas ir "muziką užsako".  

O rašyti mums galima visokiausiais būdais. Galite siųsti elektroninius laiškus. Galima rašyti ir brailio raštu. O rašantieji reginčiųjų raštu galite rašyti kompiuteriu - spausdintas tekstas patikimesnis. Jį ir skaityti lengviau, ir pavardės, vardai, pavadinimai tikslesni. Bet, jei parašysite ranka, - nieko blogo neatsitiks. Parašę straipsnelį dar ir nuotrauką pridėkite. Nuotraukos turėtų būti tvarkingos ir pakankamai ryškios.  

Beje, jei pritariate viešosios įstaigos "Brailio spauda" veiklai, galite mus paremti paaukodami du procentus gyventojų pajamų mokesčio. Jei to padaryti negalite, paraginkite kitus. Mes už tai jums iš anksto dėkingi.  

Žurnalo "Mūsų žodis" vardu noriu padėkoti visiems mus skaitysiantiems 2011 metais. Ačiū tiems, kurie "Mūsų žodį" užsiprenumeravote patys. Ačiū ir tiems, kurie padėjote sunkiau besiverčiantiems žurnalą užprenumeruodami įvairių programų ar rėmėjų lėšomis. Tik mūsų visų - rašančių ir skaitančių - dėka spausdintas žodis virsta "Mūsų žodžiu".  

Tegul 2011-ieji mums visiems tampa tokie, kuriuos vėliau prisimenant širdį užplūsta gražūs prisiminimai ir šilti jausmai.  

 

Vyr. redaktorius Vytautas GENDVILAS 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]