PROJEKTAI

Laura JUCHNEVIČ

VAIKAI LIETUVOS AKLŲJŲ BIBLIOTEKOJE


Vaikai bibliotekoje apžiūri taktilines knygelesLietuvos aklųjų biblioteka (LAB) visuomet atvira lankytojams, jų klausimams ir pasiūlymams. Kartais į biblioteką atkeliauja vaikų grupės. Pradinukų auklėtojai pageidauja ekskursijų, kuriose konkrečiai gali būti pamatyta tai, kas per pasaulio pažinimo pamokas skaitoma apie brailio raštą, jo atsiradimą, knygas. Apsilankę vaikai lieka sužavėti: jie klausinėja, aikčioja ir ūžia. Mažoje bibliotekoje suranda tiek daug netikėtų dalykų.  

Bendraujant paaiškėja, kad dauguma vaikų ir jaunimo savo aplinkoje niekada nebuvo susidūrę su silpnai matančiais ar nematančiais žmonėmis, kad jiems ypač įdomu sužinoti, kaip regos negalios žmonės sugeba priimti nemažą informacijos srautą. Tai paskatino 2010 m. II pusmečiui teikti Kultūros rėmimo fondui projektą "Neregiai informacinėje visuomenėje: edukacinė programa vaikams ir jaunimui". Projekto metu moksleiviai galėtų susipažinti su brailio knyga, sužinotų ir pamatytų, kaip ji leidžiama, pasiklausytų garsinės knygos, išsiaiškintų, kaip ji gaminama, paliestų taktilines knygeles.  

Labai džiugu, kad ekskursijos sutapo su dviem rudenį minimomis dienomis - spalio 15 d. - Tarptautine baltosios lazdelės diena ir lapkričio 16 d. - Tarptautine tolerancijos diena. Tai buvo puiki proga pasikalbėti su vaikais apie tai, kad žmonės skirtingi, išsiaiškinti, kodėl reikia su visais mandagiai bendrauti ir padėti silpnesniems. 

Per kelis rudens mėnesius bibliotekoje apsilankė 30 grupių - beveik 600 lankytojų. Iš tiesų labai įspūdingas skaičius ir didelis susidomėjimas. Vaikai, sužavėti taktilinių knygelių, bibliotekai padovanojo savo rankų darbo specialiai bibliotekai paruoštų liečiamųjų knygelių. 

Mokykloms, neužsiregistravusioms į ekskursijas, paštu išsiųstas linksmas ir spalvingas informacinis leidinukas "Gidas po Lietuvos aklųjų biblioteką". Gal šis leidinukas paskatins iš arčiau susipažinti su LAB ir jos veikla? 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]