TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

RUOŠKIMĖS ŽIEMAI


Sumaniai šeiminikaujant, svarbu laikyti produktus namie tvarkingai. Ne visus produktus dedame į šaldytuvą. Beje, jie ten taip pat gali būti ribotą laiką.  

Artėjant žiemai, paprastai šeimininkės prisikonservuoja, prisimarinuoja ar prisišaldo daržovių, vaisių, uogų. Neretai nusiperka ir daugiau bulvių ar svogūnų, česnakų.  

Tad kaip laikyti šiuos produktus? 

Visų pirma, vietą, kur laikysime daržoves ar konservus, turime labai gerai sutvarkyti, pažiūrėti, ar neliko sugedusių maisto atsargų, nuvalyti lentynas ir tik tada sandėliuoti šviežią derlių. 

Jei laikome virtuvinėse spintelėse - reikalavimai tie patys: reikia pažiūrėti, ar nėra senų maisto produktų, ar neprisiveisė kenkėjų, ar švarūs indai, kuriuose bus laikomi maisto produktai. 

Bulvės, žieminės daržovės turėtų būti laikomos sausame, vėsiame ir gerai vėdinamame rūsyje - antraip galima laukti didelių nuostolių. Bulves geriausia laikyti krūvoje. Daržovėms išrūšiuoti ir laikyti labai gerai tinka nedidelės medinės dėžutės su skylėtais kraštais. Morkos geriausiai išsilaiko dėžėje su smėliu. 

Vaisiai laikomi ant medinių lentynų - jie neturi gulėti arti vienas kito.  

Svogūnus reikia laikyti tamsoje, saugoti nuo šviesos - šviesoje jie sudygsta. 

Temperatūra rūsyje turi būti ne žemesnė kaip +5 C ir ne aukštesnė kaip +10 C. Kur nėra šių sąlygų, vaisius ir daržoves geriau pirkti mažesniais kiekiais. 

Ilgai išsilaikantys produktai turi būti laikomi sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Pakuotės ir indeliai turi būti nepažeisti ir sandarūs. Esant nesandarioms pakuotėms, nevėdinamoje spintelėje gali atsirasti maisto kandžių, kurios sunaikina labai daug sausų maisto produktų. Laikantis šių salygų, produktus galima laikyti: 

maždaug 12 mėnesių- ryžius, traškučius, ankštines daržoves (išlukštentas pupeles, žirnius), sriubų koncentratus, prieskonius, uogienes, medų, daržovių konservus, mėsos, žuvies konservus, kondensuotą pieną. Džiovintus grybus, uogas, obuolius, džiovintas vaistažoles; 

maždaug 9 mėnesius - valgomąjį aliejų (tamsoje); 

maždaug 6 mėnesius - miltus, manų kruopas, avižinius ir kitokius dribsnius, kitas įvairias kruopas, kakavą. 

Kava laikoma sandariai uždarytame stikliniame ar skardiniame inde, kitaip ji greitai netenka savo aromato. Kadangi kavoje yra riebalų, deginta kava, ilgai laikoma, gali apkarsti. Šaldytuve šis procesas vyksta ne taip greitai. Per ilgai laikomos kavos skonį galima pagerinti padeginant pupeles. Maltos kavos iš viso nereikėtų ilgai laikyti, nes ji labai greitai netenka savo aromato. 

Gerame rūsyje rūkyti ir vytinti gaminiai - dešros, skilandžiai, lašiniai - gali kaboti iki 3 mėnesių. 

Vėsiame rūsyje per žiemą galima laikyti raugintus produktus - agurkus, grybus, kopūstus. 

Cukrus ir druska sausose patalpose gali būti laikomi beveik neribotą laiką. 

Dietologai ir mokslininkai teigia, gerai laikant tikras geras medus gali stovėti keliasdešimt metų ir daugiau. 

Duona turėtų būti perkama tiktai trumpam laikui, nes ji neilgai išsilaiko šviežia.  

Vasarą, kad duona nesudžiūtų ar greitai nesupelytų, suvyniotą į foliją, galime laikyti šaldytuve. Jei visgi duonos po švenčių liko daugokai, ją galima užšaldyti. Užšaldyta duona gali stovėti labai ilgai. Išimta iš šaldytuvo ir atšildyta, nė kiek nepraranda savo skonio. 

Konservuotų maisto produktų negalima laikyti atidarytose konservų dėžutėse - juos reikia perdėti į kitą indą. Visus produktus šaldytuve laikykite uždengtus. 

Jei užšaldyti produktai pradeda atitirpti, juos reikia kuo greičiau suvartoti, užšaldyti pakartotinai nerekomenduojama - prastėja maisto kokybė. 

Šaldytuve netgi gerai supakuotų produktų neišlaikysime ilgą laiką. Reikia žinoti, kiek laiko maisto produktai gali gulėti šaldytuve, neprarasdami savo kokybės, kiek dienų jie gali būti laikomi nesugedę. 

Ilgiausiai šaldytuve gali išsilaikyti kiaušiniai, margarinas, fermentinis sūris, rūkyti ir vytinti mėsos gaminiai; iš daržovių - įvairių rūšių kopūstai, obuoliai, kriaušės - nuo 6 iki 14 dienų. 

Sviestas, mėsa (virta, kepta), konditerijos gaminiai - 3-6 dienas. 

Žuvis (kepta, rūkyta), pienas, grietinė, vaisių konservai (atidaryti), žalios salotos - 2-5 dienas. 

Mėsa žalia, šviežia žuvis, atidaryti žuvies, daržovių konservai, pagamintas maistas, špinatai - 1-3 dienas. 

Be abejo, kartais maisto kokybė priklauso nuo to, kokio šviežumo produktą įsigijome ir kaip greitai jis atsidūrė mūsų šaldytuve. Perkant reikėtų pasidomėti produkto pagaminimo ir galiojimo data. 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]