TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Vytautas GENDVILAS

ŠĮ KARTĄ VARĖNOJE


Kasmet spalio 15 dieną minime Tarptautinę baltosios lazdelės dieną. Ta proga yra rengiamos Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) dienos "Susitikimai", kurioms pasirenkamas kaskart kitas Lietuvos regionas, kitas miestas. Užpernai "Susitikimai" vyko Kretingoje, pernai - Joniškyje. Šiais metais LASS dienos "Susitikimai" surengtos Varėnoje. Spalio 6-8 dieną vykusio renginio globėju sutiko būti Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas. Meras ne tik sutiko, bet ir iš tiesų renginį globojo. Jis dar rugsėjo 21 dieną į kabinetą, dalyvaujant LASS atstovams, sukvietė visų su "Susitikimais" susijusių Varėnos institucijų atstovus ir išsamiai aptarė pasiūlytą renginių planą. Susirinkusieji kalbėjo apie savo galimybes ir pageidavimus. Smulkiai viską aptarus beliko tai tik sėkmingai įgyvendinti.  

Renginių ciklas prasidėjo spalio 6 dieną savivaldybėje surengta konferencija "Regėjimo neįgaliųjų socialinė integracija Varėnos rajone". Jos dalyviams - socialiniams darbuotojams, seniūnams, rajono akliesiems ir silpnaregiams, LASS darbuotojams - sveikinimo žodį tarė meras V. Mikalauskas. Apie rajone gyvenančių per šimto aklųjų nūdienos aktualijas kalbėjo LASS Varėnos rajono ir Druskininkų miesto filialo pirmininkė Apie rajono neregių gyvenimo aktualijas konferencijoje kalba filialo pirmininkė N. Martūnienė Nijolė Martūnienė. LASS centro tarybos vyriausioji specialistė Audronė Jozėnaitė savo pranešime kalbėjo apie Varėnos rajono neregių darbinį užimtumą. Ji sakė: "Lyginant su kitais LASS filialais, varėniškiai "sukasi" apie vidurį - rajone darbą turi 20 proc. darbingo amžiaus žmonių. Yra rajonų, kuriuose dirba vos 6 proc., o yra, kur dirba 38 proc. darbingo amžiaus aklųjų ir silpnaregių." LASS veiklos aktualijas konferencijos dalyviams pristatė LASS pirmininkas Sigitas Armonas. LASS centro tarybos sociokultūrinių projektų koordinatorė Danutė Cidzikienė susirinkusiems kalbėjo apie organizuotos Lietuvos aklųjų veiklos pradininko Prano Daunio 110-osioms gimimo metinėms skirtus renginius. Varėnos rajono savivaldybės administracijos socialinės paramos skyriaus vedėja Danutė Mazaliauskienė supažindino su socialinių paslaugų plėtros perspektyvomis rajone. Baigiamajame žodyje ji pasidžiaugė neregių sumanymu plačiau prisistatyti visuomenei ir palinkėjo, kad geru pavyzdžiu sektų ir kitos žmonių su negalia organizacijos.  

Pavakare Varėnos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje surengtas LASS literatų ir Varėnos literatūrinės visuomenės susitikimas. Jame savo kūrybą pristatė LASS literatai Alvydas Valenta ir Vilija Dumbliauskienė. Prano Daunio nueitą kelią priminė Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorės pavaduotojas Juozas Valentukevičius. Renginį vedė ir apie Lietuvos aklųjų biblioteką pasakojo direktorė Rasa Januševičienė. Kalbas dainomis pagražino kanklėmis sau pritardama Danguolė Butkuvienė.  

Pirmoji "Susitikimų" diena baigėsi Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje. Čia atidaryta meno pažinimo paroda "Liečiu - matau". Po šalį keliaujančioje parodoje eksponuojami neregiams pritaikyti žymiausių tarpukario Lietuvos dailininkų darbai. Atidaryme koncertavo Varėnos muzikos mokyklos moksleiviai ir mokytojai. Paprašyta įvertinti parodą Varėnos kultūros centro specialistė kinui ir parodomos Jurgita Žukienė sakė, kad į neregio vaidmenį įsijausti sunku: "Nors ir užsimerki, bet atmintyje vis tiek lieka vaizdas, kurį jau matei. Šią parodą teisingai įvertinti gali tik nematantis žmogus."  

Antroji "Susitikimų" diena praėjo bendraujant su Varėnos jaunimu - moksleiviais ir sportininkais. Varėnos "Šaltinėlio" pradinėje, "Ryto", A. Ryliškio vidurinėje mokykloje ir "Ąžuolo" gimnazijoje su moksleiviais susitiko dvi LASS atstovų grupės. Moksleiviai supažindinti su neregių gyvenimu, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos veikla, pademonstruotos techninės pagalbos priemonės. Surengta akcija "Paliesk savo vardą". Jos metu vaikai mokėsi rašyti brailio raštu. Taip pat moksleiviai dalyvavo mokyklose vykusiose piešinių parodose "Mano kelyje neregys". Geriausi piešėjai apdovanoti atminimo dovanėlėmis. Diena vėliau panašus renginys įvyko ir Merkinės V. Krėvės gimnazijoje.  

Bene pirmą kartą LASS dienų istorijoje surengtas golbolo turnyras, į kurį pakviestos Varėnos moksleivių komandos. Pirmiausia pasaulio čempionai - Lietuvos golbolo rinktinė - surengė parodomąsias varžybas. Jose paaiškintos žaidimo taisyklės. Po to į kovą stojo A. Ryliškio, "Ryto" ir "Ažuolo" mokyklų komandos, kurios varžėsi dėl Varėnos mero taurės. Ją iškovojo "Ryto" vidurinės mokyklos moksleiviai. "Ąžuolo" gimnazistams savos sienos nepadėjo - jie liko treti. Turnyro kulminacija - Lietuvos golbolo rinktinės ir Varėnos rankinio komandos "Ūla" rungtynės. Nors pats pirmasis rankininkų metimas jiems pelnė įvartį, tačiau rungtynes įtikinamu rezultatu 17:3 laimėjo pasaulio čempionai. Mūsų sportininkai "Ūlos" rankininkams padovanojo golbolo kamuolį ir palinkėjo gerų golbolo treniruočių.  

Paklaustas, ar turnyras gali tapti tradicinis, meras V. Mikalauskas sakė: "Tai priklauso nuo pasaulio čempionų. Jei jie kitais metais nepasididžiuos ir vėl atvyks į Varėną, tai gal ir turnyras mero taurei laimėti vėl įvyks." Beje, žiūrovų turnyre tikrai nestigo. Patyrusiems teisėjams dažnai tekdavo stabdyti rungtynes ir tramdyti žiūrovų emocijas. Golbolas yra toks žaidimas, kuriame žiūrovai aistras gali reikšti tik tada, kai "leidžia" teisėjai.  

Varėnos rajono meras V. Mikalauskas golbolininkams įteikė atminimo taurę

Rungtynes surengusio Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Šaltinis" pirmininkas Raimundas Šimkus apie renginį sakė: "Puikus turnyras. Džiaugiamės galimybe pristatyti golbolą jaunimui. Džiugina varėniškių susidomėjimas. Manau, kad tiek žiūrovai, tiek ir patys žaidėjai patyrė daug malonių akimirkų." Beje, rungtynes komentavo sporto mėgėjams gerai žinomas komentatorius Virgilijus Mundrys.  

LASS dienas "Susitikimai" užbaigė spalio 8 dieną Varėnos kultūros centre įvykęs jungtinis varėniškių ir LASS meno mėgėjų kolektyvų koncertas "Aš jaučiu tave, pasauli". Jame dalyvavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro folkloro ansamblis "Versmė" ir nuotaikingos muzikos kolektyvas "Vilkpėdė", LASS Varėnos rajono filialo folkloro ansamblis "Sesulės", Varėnos vaikų kolektyvas "Mikitukas", pagyvenusių žmonių kolektyvas "Kadagys" ir Bočių sąjungos meno mėgėjų kolektyvas. Tarp gražių dainų skambėjo ir padėkos žodžiai renginių rėmėjams ir partneriams. "Susitikimus" parėmė Varėnos rajono savivaldybė, Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, LASS centro taryba, Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centras ir kiti. 

Varėnos rajono meras V. Mikalauskas paklaustas, ar nesigaili buvęs LASS dienų "Susitikimai" globėju, dėkojo už puikią galimybę Varėnos bendruomenei iš arčiau susipažinti su neregių gyvenimu, pabendrauti su jais. Merą jau pasiekė mokyklų, kitų su mūsų žmonėmis bendravusių institucijų atstovų išsakyti gražūs žodžiai. Pačiam merui didžiausią įspūdį paliko golbolo turnyras ir paroda "Liečiu - matau".  

LASS pirmininkui Sigitui Armonui šie "Susitikimai" įsiminė dėl varėniškių geranoriškumo ir nuoširdumo. Jis sakė, kad ir rajono valdžia daug dėmesio skiria žmonių su negalia problemoms spręsti. 

LASS dienose "Susitikimai" geros nuotaikos ir malonių emocijų pasisėmė ne vienas. Šventės praeina. Lieka kasdienis gyvenimas. Lai jį praskaidrina prisiminimai apie buvusią šventę. O kai prisiminimai išblės, tikimės, Varėnoje vėl bus nauji "Susitikimai". 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]