NEREGYS IR VISUOMENĖ

 

KELIAUTI, PATIRTI, PAŽINTI...


Prieš pora mėnesių VšĮ "Novus credo" neįgaliesiems surengė kelionę į du regioninius Lietuvos parkus - Neries ir Verkių. Šios įstaigos vadovė Gitana Grabauskienė tada sakė, kad tai tik didelio darbo pradžia. 

Rugsėjo 7-8 d. tuo buvo galima akivaizdžiai įsitikinti: Vilniuje vyko seminaras regioninių parkų darbuotojams "Darbo su neįgaliaisiais ir neįgaliųjų grupėmis principai ir metodai". Seminarą surengė minėtoji "Novus credo".  

Pirmą kartą Lietuvoje į vieną vietą susirinko regioninių parkų, Aplinkos ministerijos saugomų teritorijų tarnybos darbuotojai, patys neįgalieji. Jie tarėsi, diskutavo, kaip prie neįgalių žmonių priartinti, padaryti patrauklesnes regioninių parkų teikiamas paslaugas, skatinti šiuos žmones keliauti, aktyviai leisti laisvalaikį. Seminare dalyvavo judėjimo, regėjimo negalią turinčių žmonių atstovai.  

Lietuvoje yra 30 regioninių ir 4 respublikiniai parkai. Juose įrengiami modernūs lankytojų centrai. Turizmas daugeliui žmonių tampa gyvenimo būdu, o kartu ir didele verslo industrijos mašina. Vis populiaresnis tampa ekologinis turizmas - besaikį vartojimą keičia harmoningo sugyvenimo su gamta paieškos. Neįgalieji taip pat nori sveikai gyventi, aktyviai leisti laisvalaikį, keliauti, pažinti, patirti. Daugelyje gyvenimo sričių, ne išimtis ir turizmas, jų galimybės lyginant su sveikaisiais, vis dar labai ribotos. Bet padėtis pamažu keičiasi. Regioniniai parkai, perimdami užsienio valstybių patirtį, vis labiau atsiveria neįgaliesiems, jiems pritaikomi turistiniai maršrutai, pažintiniai takai. Ateityje, bendradarbiaujant neįgaliųjų organizacijoms ir parkų administracijoms, paslaugų, skirtų neįgaliesiems, turėtų tik daugėti. Seminare išsirutuliojo ne viena įdomi mintis, kaip skatinti neįgalių žmonių turizmą, aktyvų laisvalaikį. Siūlyta drąsiau perimti kitų valstybių patirtį, pavyzdžiui, regėjimo negalią turintiems žmonėms rengti pažintines išvykas klausytis paukščių balsų. VšĮ "Novus credo", bendradarbiaudama su Aplinkos ministerijos saugomų teritorijų tarnyba, rengia duomenų bazę, kurioje bus sukaupta informacija apie neįgaliesiems pritaikomus turistinius maršrutus, regioninių parkų teikiamas paslaugas. Naujų iniciatyvų, minčių galėtų kilti ir patiems neįgaliesiems ar jų nevyriausybinėms organizacijoms. Anot seminare dalyvavusių parkų darbuotojų, jie pasiruošę bendradarbiauti.  

Projektą, skatinantį neįgaliųjų turizmą, aktyvų laisvalaikį, remia Norvegijos Lillehammer Miljo finansinių mechanizmų fondas. Žmonės, viešėję šioje šalyje, gali daug pasakoti, kaip ten pritaikoma aplinka įvairių poreikių žmonėms, tarp jų ir neįgaliesiems. Nors žodis "pritaikoma" čia galbūt mažiausiai tinka: viešosios erdvės, pastatai planuojami taip, kad iš karto būtų funkcionalūs, prieinami visiems jais besinaudojantiems ar galintiems naudotis žmonėms. Viena iš seminaro temų buvo skirta kaip tik aplinkos prieinamumui. Kartu su duomenų baze apie neįgaliesiems siūlomas regioninių parkų paslaugas, pritaikytus maršrutus bus parengtos ir rekomendacijos, kaip įvairias negalias turintiems parkų lankytojams turi būti pritaikoma fizinė, informacinė aplinka.  

 

"M.Ž." inf. 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]