VIRŠELIS

 

K. KISFALUDI. OSIANAS IŠKVIEČIA DVASIAS PRIE LORKOS UPĖS KRANTŲ


Parašas po iliustracija

Vengrų dailininkas, dramaturgas, novelistas ir poetas Karolis Kisfaludi (1788-1830) gimė neturtingų bajorų aštuonių vaikų šeimoje. Tapybos Kisfaludi mokėsi Vienos meno akademijoje, tačiau domėjosi ir literatūra. Neremiamas tėvo, menininkas gyveno skurdžiai, neretai pagalvodavo netgi apie savižudybę. Tik 1819 metais viena iš jo šešiolikos dramų pagaliau susilaukė didelės sėkmės. Kisfaludi tapo vengrų nacionalinės dramos pradininku, įkūrė "Auroros" literatūrinį žurnalą. Šio menininko dėka tuometinis Peštas tapo literatūros centru. 

Osianas - tai keltų mitologijos personažas. Šį mitą atgaivino XVIII a. škotų poetas Džeimsas Makfersonas (1736-1796) eilėraščių rinkinyje "Osiano poemos". Čia vaizduojami legendinės karaliaus Fingalo ir jo sūnaus kario bei poeto Osiano žygdarbiai, meilės istorija, kelionių nuotykiai. Iš nepaprastų kelionių po anapusinę karalystę Osianas sugrįžta į gimtinę, tampa aklu ir silpnu seneliu. 

Tautinis romantizmas puoselėjo trubadūro, dainiaus (tarp jų ir aklo) fenomeną. Europoje ponapaleoninių karų (1796-1815) periodu ne vienas Vakarų Europos dailininkas ėmėsi legendinio keltų dainiaus Osiano temos. 

K. Kisfaludi Osianą pavaizdavo sėdintį prie Lorkos upės ištakų, dainuojantį ir skambinantį arfa. Neregys dainius muzika išsikvietė savo nugyvento auksinio laiko dvasias. Tai vaizdai iš Osiano jaunystės prisiminimų: kariūnai didvyriai, su kuriais atliktas ne vienas žygdarbis. Su ietimis ir skydais rankose karžygiai pavaizduoti paveikslo dešinėje, kairėje - Osiano meilės prisiminimai: du apsikabinę jauni žmonės ir deivės, grojančios meilės himną. Tik senolis Osianas su ilga pražilusia barzda ir šalia jo tekantis vanduo bei mažas žemės lopinėlis pavaizduotas natūraliomis spalvomis. Visa kita: ir vėlės, ir senoviniai rūmai, ir net saulės spinduliai, kaip ir dera vizijai, - permatomos mėlynos spalvos. Ko gero, paveikslo kompoziciją K. Kisfaludi perėmė iš prancūzų dailininko F. Gerardo (1770-1837), tik įmantriau perteikė permatomas vėles. 

Šis meno kūrinys, atliktas ant drobės aliejumi, saugomas Vengrijoje, Budapešto meno galerijoje. 

 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]