NAUDINGA ŽINOTI

 

PRAKALBINTI KOMPIUTERĮ


Įvairių pokalbių, susitikimų metu mūsų skaitytojai dažnai teiraujasi, kaip ir kur jiems įsigyti ekrano skaitymo programą "Jaws"? Šiek tiek mažiau išmanantys apie informacines technologijas užduoda labai panašų klausimą - kaip apskritai nematančiam žmogui išmokti dirbti su kompiuteriu, kokių reikia papildomų programų, kaip galima jas gauti? Neseniai dėl galimybės įsigyti ekrano skaitymo programą "Jaws" raštiškai į LASS centro tarybą kreipėsi grupė panevėžiečių. Jiems pateiktas atsakymas skelbiamas internete LASS svetainėje www.lass.lt. Tačiau ne visi žmonės internetu moka ar gali naudotis, ypač tie, kurie neturi programos "Jaws" ir teiraujasi, kaip ją įsigyti. Todėl manome, kad tikslinga šį atsakymą, šiek tiek paredaguotą, pateikti ir "Mūsų žodžio" puslapiuose. 

 

* * * 

 

Neregys prie kompiuterioKo reikia neregiui, kad jis galėtų dirbti kompiuteriu? Reikalinga tam tikra programinė įranga, gebanti "nuskaityti" kompiuterio ekrane esantį vaizdą ir tekstą paversti balsu. Mūsų atveju kalbame apie dvi programas: "Jaws for Windows" (ekrano skaitymo programa) - tai programa, gebanti skaityti ekrane esančią informaciją ir "WinTalker Voice" - programa, kuri ekrane esantį tekstą perskaito lietuvių kalba. Kodėl reikalingos dvi programos? Programa "Jaws" skaito ekrane esantį tekstą, bet nelietuviškai. Iš joje esančių bene septynių sintezatorių galime pasirinkti, kokį norime, - anglišką, vokišką, ispanišką, prancūzišką... Tačiau tada ekrane esantis tekstas bus perskaitomas pagal tos kalbos tarimo taisykles: paeksperimentuoti įdomu, tačiau dirbti su tokia programa labai sunku. Yra žmonių, skaitančių lietuvišką tekstą su anglų kalbos sintezatoriumi, bet tai jų asmeninis reikalas ir tokia "išeitis" problemos neišsprendžia. Programa "WinTalker Voice" lietuvišką tekstą ir skaito lietuviškai. Ji turi du lietuviškus balsus: "Aistis" ir "Gintaras". Bėda ta, kad lietuviškas kalbos sintezatorius "WinTalker Voice" be programos "Jaws" neveikia. Kalbos sintezatoriaus santykis su "Jaws" yra panašus, kaip, pavyzdžiui, Word (teksto redaktoriaus) santykis su Windows (operacine sistema). Sintezė dirba, kai veikia "Jaws", - "Jaws" leidžia valdyti lietuvių kalbos sintezės programą. Ta pati "Jaws" programa tinka ir lietuviškam, ir bet kokios kitos kalbos sintezatoriui, jei tik jo veikimas suderintas su pačia "Jaws". 

Kiek kainuoja reikalinga programinė įranga? Už ką tenka tiek mokėti? "Jaws" programos gamintojo (JAV) oficialioje svetainėje (www.freedomscientific.com) nurodyta, kad "Jaws" programa vienam kompiuteriui kainuoja 1095 JAV dolerius. Jei paversime šią sumą litais, pridėsime 21 proc. importo PVM bei kitas administracines išlaidas, suma bus apie keturi tūkstančiai litų. "WinTalker Voice" programa, kurios gamintojas - Čekijos kompanija "Rosasoft", kainuoja apie 100 eurų (pridėjus PVM bei kitas išlaidas, gauname apie 600 Lt). Ar tai brangu? Ir taip, ir ne. Programinė įranga, skirta "sveikajai" visuomenei, gali būti tiek brangesnė, tiek pigesnė: pavyzdžiui, "Adobe Photoshop" programa kainuoja apie tūkstantį JAV dolerių, "AutoCAD" programa - beveik keturis tūkstančius JAV dolerių. Programinė įranga - labai subtilus dalykas. Aišku, apie gaminimo procesą geriausiai papasakotų patys gamintojai. Mes galime pasakyti tik tiek, kad kiekviena programa turi būti suderinta su daugeliu kitų programų. Kodėl "Jaws" veikia su "Skype", "Windows", "Word" bei kitomis naujausiomis programų versijomis? Todėl, kad kažkas nuolat dirba, kad adaptuotų "Jaws" ir "WinTalker Voice" prie esamų sąlygų ir pritaikytų neregių poreikiams. Žinoma, nė vienas neregys neišgali nusipirkti tokios brangios programinės įrangos, todėl čia itin svarbi valstybės pagalba. 

Girdėjau apie nemokamą "Jaws". Kaip neregiui gauti reikalingą programinę įrangą? "Jaws" programą tikrai galima nemokamai atsisiųsti iš gamintojo svetainės, tačiau nemokama yra tik bandomoji versija, veikianti 40 minučių. Daugeliui kompiuteriu besinaudojančių neregių to tikrai nepakanka. Kol LASS turėjo teisę ir lėšų aprūpinti regėjimo neįgaliuosius programine įranga (paskutiniai metai, kai buvo galima tai daryti, buvo 2006-ieji), tol neregiai nemokamai ją ir gaudavo. Kai kuriais atvejais LASS apmokėdavo specialistams už neregio kompiuterio konfigūravimą. Išdalinta apie 50 "Jaws" programų (tam tikrais atvejais vieną programos licenciją galima panaudoti 4 kompiuteriams), apie 200 lietuviškos balso sintezės programų. Šias funkcijas nuo 2007 m. sausio 1 d. perėmė pradėjęs veikti Techninės pagalbos neįgaliesiems centras (TPNC), pavaldus LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Nuo pat 2007 m. didžiausias LASS rūpestis - regėjimo neįgaliųjų aprūpinimas ekrano skaitymo ir garso sintezės programomis. Iki šiol TPNC šios funkcijos nevykdė, nes šios programos nebuvo įtrauktos į techninės pagalbos priemonių (TPP) katalogą, tvirtinamą ministerijos. Kol kas neregys, gyvenantis Lietuvoje, neturi kitos oficialios galimybės gauti jam reikalingą programinę įrangą, išskyrus pirkimą tiesiogiai iš gamintojo arba iš platintojų. Tai yra labai brangu. Oficialus kelias, jei būtų galop rastas sutarimas su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, turėtų atrodyti taip: neregys kreipiasi į TPNC, pateikia nurodytus negalią patvirtinančius dokumentus, o TPNC jam skiria reikalingą programinę įrangą (ar ją visiškai kompensuotų valstybė, ar dalį kainos reikėtų susimokėti pačiam vartotojui, priklausytų nuo patvirtintos aprūpinimo TPP tvarkos). 

LASS ne kartą šiuo klausimu kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. LASS XX suvažiavimas priėmė kreipimąsi, kuris išplatintas atsakingoms institucijoms bei perduotas ir LR Prezidentei. Kol kas mūsų pastangos nesėkmingos - TPP katalogas nepapildomas ekrano skaitymo ir teksto sintezės programomis. Todėl kviečiame neregius kompiuterių vartotojus oficialiai kreiptis į valstybės institucijas bei viešai prabilti apie problemas, su kuriomis jie susiduria. 

Kas yra lietuviškai "kalbančios" programos gamintojas ir savininkas? Lietuvišką kalbos sintezatorių LASS užsakymu pagamino čekų kompanija "Rosasoft". LASS skyrė lėšų lietuviškos sintezės kūrimo darbams, iš šių lėšų "Rosasoft" apmokėjo specialistams ir ekspertams (dalis jų - lietuviai). Nors programinės įrangos savininkas yra kompanija "Rosasoft", jai priklauso abiejų lietuviškos sintezės balsų ("Gintaro" ir "Aisčio-2") autorinės teisės, ji ir nustato kainą. Tokios buvo sutarties sąlygos, LASS šiuo atveju neturėjo pasirinkimo - gamintojų, norinčių užsiimti lietuviška balso sinteze, faktiškai nebuvo, nes per maža paklausa, per mažai potencialių pirkėjų (kompiuteriu dirbančių neregių 2010 m. kovo 1 d. duomenimis visoje Lietuvoje buvo 258). 

Dar vieną lietuvišką balso sintezės programą sukūrė E. Biknevičiaus vadovaujama UAB "Etalinkas" (www.etalink.lt). LASS atsakingi asmenys, susipažinę su šios firmos kurta balso sinteze, konstatavo, kad produktas nevisiškai pabaigtas, yra nemažai netikslumų, "Etalinkas" taip pat nenori savo kurto produkto dalinti dykai. Galutinė kaina nėra aiški, dėl jos galite kreiptis į gamintoją. 

Ar LASS susijusi su projektu "Bibliotekos pažangai"? Šio projekto veiklos iš tikrųjų kažkiek susijusios su regėjimo neįgaliaisiais, tačiau projektą inicijavo ir vykdo ne LASS. Projekto svetainėje www.bibliotekospazangai.lt informuojama, kad šį projektą įgyvendina Kultūros ministerija ir Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projekto veiklos vykdomos 2008-2012 metais. Lėšų projektui įgyvendinti skiria Billo ir Melindos Gatesų fondas (35,7 mln. litų), Lietuvos Respublikos Vyriausybė (14,7 mln. litų) ir bendrovė "Microsoft", padovanojusi naujausios programinės įrangos už 31 mln. litų, taip pat vietos savivaldybės (10,7 mln. litų). LASS su šiuo projektu neturi nieko bendra, išskyrus tai, kad mūsų organizacijos atstovai dalyvavo tiesioginėse transliacijose kaip geriausiai į vartotojų klausimus galintys atsakyti specialistai. 

 

(Parengta pagal www.lass.lt) 

 

P. S. Šiais metais Techninės pagalbos neįgaliesiems centras į savo planus jau įtraukė keliasdešimt tūkstančių litų neregiams reikalingai programinei įrangai įsigyti. Tačiau šiam siūlymui dar turi pritarti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kol oficialaus pritarimo nėra, kalbėti apie konkrečias sumas ar skaičius dar anksti. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]