MUMS RAŠO

Juozas BARTKUS

DU LIKIMAI


Praėję metai buvo ypatingi viso pasaulio brailio rašto mylėtojams. Su gilia pagarba ir nuoširdžiausiu dėkingumu minėjome Luji Brailio 200-ąsias gimimo metines. Jis sukūrė originalų, paprastą ir lengvai skaitomą, universalų raštą akliesiems. Aklieji raštu buvo suvienyti su visa žinių trokštančia visuomene. Luji Brailis akliesiems yra "žemės druska". Nuo tada visų kartų, tad ir mūsų gyvenimas, įgavo visai kitą, tikrą, skonį, žmogišką vertę ir prasmę. Brailio keliu eidami šviesiname savo būtį, ieškodami ir rasdami, įprasminame savo kasdieną. 

Smagu, kad "Mūsų žodis" taip ilgai gyvuoja ir judina Lietuvos aklųjų mintį. Mano mokyklos direktorius Antanas Baltramiejūnas buvo pirmasis "Mūsų žodžio" redaktorius. Aš girdėdavau, kaip už sienos dunksi "Mūsų žodžio" spausdinimo mašina ir kaip aidi prie žurnalo triūsiančiųjų balsai. Penkiasdešimčia metų pasenau skaitydamas "Mūsų žodį" nuo pirmojo iki dabartinio numerio. Tegyvuokit! Beskaitydamas, bezubrindamas "taškuotu brailio keliu" iš Kauno aklųjų mokyklos atkakau į Vilniaus universitetą. Sutikau tokių gerų draugų, tarp kurių ir šiandien jaučiuosi savas. Mums nereikėjo siūlytis: mano bendrakursė Vilija Sabalienė, išgirdusi apie L. Brailio pagerbimą, pakvietė mus į "Minties" gimnaziją pasišnekučiuoti tolerancijos klube. Pašnekovai buvo trys: dainininkas Arvydas Markevičius, lengvaatletė, keturių olimpiadų dalyvė Sigita Markevičienė ir aš. Mums reikėjo papasakoti gimnazistams, koks gi yra tas "taškuotas brailio kelias". 

Tolerancijos klubas šį subtilų bendravimą pradėjo sentimentaliai - pirmiausia parodė epizodą ligoninės palatoje - aklasis guli prie lango ir guodžia kitą sunkiai sergantį ligonį - pasakoja, ką neva matąs per langą. Bet aklasis numirė, o luošasis, trokšdamas tų vaizdų, apie kuriuos girdėjo iš pašnekovo, paprašė, kad perkeltų prie lango, ir pamatė: ten nieko nėra, tik aklina siena. "Kodėl jis taip darė?" - "Kėlė tau dvasią, kad nenumirtum". Arvydas, skambindamas gitara, padainavo savo paties sukurtą mįslingą dainą "Du paukščiai". O tada aš pakalbėjau apie baltąją lazdelę, kaip apie svarbų ir labai naudingą aklojo instrumentą. Bet toli gražu jo neužtenka, kad žmogus pasijaustų laisvesnis. Perskaičiau A. Valentos eilėraštį "Eifelio bokštas": 

 

Kaip meitėlis 

Kaip į skerdyklą varomas meitėlis 

Buvau uždarytas į liftą 

Ir užkeltas į viršutinį jo aukštą. 

 

Šias eiles reikia gerai gerai perskaityti. Jos pritvinkusios noradrenalino. Žmogus reiškia nepasitenkinimą, kad jam nepadėjo ir vienam neleido savo jėgomis įkopti į to inžinerinio stebuklo viršūnę. 

Kalbėjau ir kaip pasaulyje gerbiamas L. Brailis bei jo sukurtas raštas. Italai nuo 1987 metų yra įsteigę L. Brailio premiją. Tai auksinis medalis su L. Brailio profiliu, kurio kitame šone yra frazė: "Nugalėjęs tamsą, rodantis akliesiems kelią į kultūrą". Šia premija apdovanojami šviesiausi Italijos žmonės, neabejingi akliesiems. Praėjusiais metais šia premija buvo pagerbtas Italijos prezidentas Džordžio Napolitano, o šiais metais šią premiją gavo deputatų palatos pirmininkas ir senato rūmų pirmininkas. Italijoje nuo 2003 metų veikia L. Brailio klubas, kuris rūpinasi brailio rašto kultūra ir plėtra. Klubo iniciatyva L. Brailiui pagerbti buvo susitarta su finansų ministru išleisti 2 mln. 2 eurų monetų su L. Brailio profiliu. Taip pat Italijos Parlamento sprendimu 2007 metais vasario 21 diena buvo paskelbta Nacionaline Brailio diena. 

Sigita pasidalino savo sportiniais laimėjimais. Ji iš mūsų pati turtingiausia - turi net 25 pasaulinio ir europinio lygio medalius ir dar apie 200 - mažesnės vertės. Nuo jos įspūdingų laimėjimų kai kas net aiktelėjo iš nuostabos. 

Kažkaip susiklostė, kad nesisiūliau, bet buvau pakviestas į Menų mokyklą apie brailio raštą pakalbėti ketvirtokams ir į "Žemynos" mokyklą - trečiokams. Ir vienur, ir kitur turėjau įtikinti vaikus, kad brailio raštas mums leidžia suvokti tai, ką suvokia matantieji. Paprašiau, kad mokytojos padiktuotų diktantėlį, o po to aš perskaičiau jį tokį, kokį buvo užsirašę mokiniai. 

Psichologijos profesorius Albinas Bagdonas yra samprotavęs, kad savarankiškas aklojo ar silpnaregio gyvenimas bendruomenėje kartu su visais ir tarp visų yra visų mūsų siekiamybė. Tad puoselėkime brailio raštą, rūpinkimės jo kultūra, nes tai tikrasis ir garantuotas reabilitacijos ir integracijos kelias. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]