SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Ramunė BALČIKONIENĖ

ŠIEK TIEK KITOKS SEMINARAS


Jau tapo tradicija, kad kiekvieną rudenį VšĮ LASS centro taryba organizuoja seminarus LASS socialiniams darbuotojams - rajonų ir miestų filialų pirmininkams, LASS regionų ir dienos centrų vadovams ir darbuotojams. Pastaraisiais metais (kalbame apie 2009-uosius) seminaras įvyko gruodį - pačiame "kiaulių" ir "ne kiaulių" gripo įkarštyje, tačiau tai tik truputį praretino seminaro dalyvių gretas.  

Seminaras "Neregystė: socialiniai ir teisiniai aspektai" (pavadinimas nevisiškai atspindi esmę), vykęs Vilniuje gruodžio 10-11 dienomis, buvo šiek tiek kitoks, nei įprasta. Šįkart tiek LASS vadovai, tiek mes, LASS centro tarybos darbuotojos, stengėmės mažiau kalbėti, tačiau daugiau ir atidžiau klausytis. Išgirdome daug ir vertingos informacijos, tačiau apie viską - iš eilės.  

 

Pirmoji seminaro dalis - pranešimas apie viešuosius ryšius 

Seminarą pradėjo LASS pirmininkas Osvaldas Petrauskas - jis pasveikino visus susirinkusius bei trumpai pristatė pagrindines politines tendencijas. Po jo kalbos į tribūną atėjęs pirmasis pranešėjas - viešųjų ryšių specialistas Viešųjų ryšių specialistas V.Šulcas sužavėjo daugelįVytautas Šulcas - sužavėjo daugelį. Tema "Ryšiai su visuomene ir organizacijos įvaizdžio formavimas" aktuali kiekvienam LASS darbuotojui, ypač centrų direktoriams bei LASS rajonų ir miestų filialų pirmininkams, kurie turi ginti regėjimo neįgaliųjų teises, bendrauti su savivaldos atstovais, seniūnijomis, žiniasklaida. Paprastai, norint pasiekti savo tikslą, reikia daug užsirašinėti, ypač tęsiantis pokalbiui, tačiau mums, prastai matantiems ar visai nematantiems, tai beveik neįmanoma. Todėl pranešėjas pasiūlė atkreipti dėmesį į atmintį - ir ne įprastą, o kūno atmintį - atmintį, susijusią su lytėjimu ir pojūčiais. Tai pati galingiausia atminties rūšis. Norėdami išnaudoti kūno atmintį prieš svarbų pokalbį kairės rankos nykščiu šio pokalbio tikslą įtrinkime į dešinės rankos delno vidurį (pavyzdžiui: meras turi skirti finansavimą kitų metų renginiui). Kiekvienas dešinės rankos pirštas - tai informacija, kurią turime sužinoti, siekdami tikslo. Kai sužinome, atitinkamą pirštą galime užlenkti - jis palies delno vidurį (tą vietą, kur užkoduotas tikslas). O kai atsisveikindami spausime rankas, vėlgi pašnekovas palies delno vidurį - ir mes iš karto prisiminsime ir atkreipsime dėmesį, ar tikslas jau pasiektas, ar dar ne. Jei ne - dar turime laiko užduoti esminį klausimą!  

V. Šulcas akcentavo, kad turime kalbėti ne apie bendradarbiavimą, o apie partnerystę - mums tai būtų partnerystė su savivaldos institucijomis, seniūnijomis, rėmėjais. Jei bendradarbiavimas - dalykiniai santykiai, tai partnerystė labiau primena draugystę: turime stengtis savo partnerius kuo geriau pažinti, jais domėtis - ne tik darbiniu, bet ir asmeniniu jų gyvenimu, įgyti jų pasitikėjimą ir nuolat puoselėti šiuos ryšius. "Partneris negali nerūpėti", - sakė V. Šulcas.  

Kiti svarbūs klausimai: "Kaip aš noriu, kad mane matytų?" (ne "kad matytų", pabrėžė pranešėjas, o "kaip matytų"); "Kaip man tokiam tapti?" (ne "atrodyti", - vėl pabrėžė V. Šulcas, - o "tapti"!).  

Atstovaujant regėjimo neįgaliesiems, labai svarbu jausti, kad nesi nei vienas, nei silpnas - esi tarsi pleišto smaigalyje, o už tavo nugaros - visa sąjunga, siekianti to paties tikslo. Ir svarbu nebijoti tarp pačių LASS narių kylančių nesutarimų - prieštaravimai kyla ne dėl to, kad kažkas nori daryti bloga. "Bet koks prieštaravimas yra siekiant gero, - sakė V. Šulcas. - Baltos varnos - tai saugikliai, kurie pasako, kad ne viskas dar suderinta, ne viskas gerai."  

Akivaizdu, kad tema, kuria kalbėjo V. Šulcas, aktuali mums visiems. Jei pavyks, ateityje planuojame suorganizuoti rimtą seminarą, kuriame būtų kalbama tik apie viešuosius ryšius, nes kasdieniniame mūsų darbe jų svarba tik augs.  

 

Seminaro dalyviai

Kiti pranešimai 

Tolesnius pranešimus skaitė LASS pirmininko pirmasis pavaduotojas Sigitas Armonas ("VšĮ regionų aklųjų centrų ir filialų veikla bei ataskaitiniuose susirinkimuose kelti klausimai") ir VšĮ LASS centro tarybos darbuotojos - vyriausioji specialistė Audronė Jozėnaitė ("Tarptautinė LASS veikla socialinės integracijos kontekste") ir šių eilučių autorė ("Psichologiniai LASS rajono filialo pirmininko darbo ypatumai").  

S. Armonas apžvelgė svarbiausias LASS struktūrinių padalinių darbe kylančias problemas - atokiai gyvenančių LASS narių lankymo, naujų narių pritraukimo, techninės pagalbos priemonių asortimento ir išdavimo tvarkos. Pranešėjas atkreipė dėmesį: nors dauguma LASS filialų priima vis mažiau ir mažiau narių, LASS Švenčionių filialas auga - per pastaruosius ketverius metus organizacija pasipildė net 35 naujais nariais. Komplimentų nusipelnė ir VšĮ Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centras, kuris 2009 m. laimėjo projektą ir gavo Europos struktūrinių fondų finansavimą.  

"Sparčiai besikeičianti situacija reikalauja ir mums keisti nusistovėjusias tradicijas," - teigė S. Armonas. "Dalį funkcijų, kurias daugelį metų vykdė LASS, perėmė valstybės institucijos, savivaldybės. Norėdami likti patrauklūs ne tik partneriams, bet ir savo organizacijos nariams, privalome ieškoti naujų darbo formų. Šaunu, jog daug dėmesio skiriama sociokultūrinei veiklai, tačiau siūlyčiau neapsiriboti tik meno mėgėjų kolektyvais, o burti žmones ir pagal pomėgius, interesus. Kitaip prarasime ryšį su savo nariais."  

A. Jozėnaitė, kalbėdama apie Europos Sąjungos institucijų įtaką LASS gyvenimui, nepabūgo drąsių svajonių. "Aklasis be jokių kliūčių vaikšto su baltąja lazdele, nes viskas idealiai pritaikyta - ranktūriai, reljefinės plytelės prie perėjų, saugūs šviesoforai, kalbantys bankomatai, teatrai ir kino teatrai, jau nekalbant apie televiziją su garsiniais subtitrais ar garsiniais komentarais. Yra mokyklos, profesinės mokyklos, universitetai, siūlantys tas mokymosi programas, kurių nori regėjimo neįgalieji. Puikiai veikia pačių įvairiausių paslaugų sistema. Tai anaiptol nėra siurrealistinis paveikslas. Tai - siekiamybė, kurią realiai mato išsivysčiusios šalys," - teigė pranešėja.  

Šių eilučių autorė akcentavo komandos svarbą, ragino aktyviau įtraukti į LASS miesto ar rajono filialo veiklą tarybos narius: "Efektyviai paskirsčius užduotis, net ir mažos kiekvieno tarybos nario paslaugos gali tapti nepamainomos". Siekdami efektyvesnio LASS miestų ir rajonų filialų darbo, regionų centrai ir LASS centro taryba galėtų sudaryti galimybes darbo metu atskleisti stipriąsias darbuotojo asmenybės savybes, nubrėžti aiškius tikslus - kad kiekvienam darbuotojui būtų aišku, kas ir kodėl daroma, teikti nuolatinį grįžtamąjį ryšį, laiku perduoti informaciją, pabrėžti darbuotojo priklausymą didesniam kolektyvui (rajonų ir miestų pirmininkai dirba po vieną, o tokiomis aplinkybėmis sunku jaustis komandos dalimi). Ir, be abejo, vertinti darbuotoją ne tik už gerai atliktus darbus - vertinti jį kaip asmenybę.  

 

Antroji seminaro dalis - darbas grupėse 

Kur kas įdomiau paminėti tai, kas vyko antrojoje seminaro dalyje, kuri jau nepriminė įprasto seminaro. Tikimės, kad dalyviams ji buvo tokia pat vertinga, kokia atrodo mums.  

Tokią seminarų organizavimo praktiką mes, VšĮ LASS centro tarybos darbuotojos, "pasiskolinome" iš užsienyje organizuojamų renginių. Seminaro dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes. Visos grupės dirbo 1,5 valandos, per kurias turėjo diskutuoti trimis temomis. Kiekviena grupė turėjo savo "sekretorę" - VšĮ LASS centro tarybos darbuotoją, kuri užrašinėjo grupės dalyvių išsakytas mintis, tačiau neturėjo teisės piršti savo nuomonės ar kaip kitaip daryti įtaką grupės darbui. Pasibaigus grupių darbo laikui, seminaro dalyviai vėl buvo pakviesti į bendrą auditoriją. Joje darbuotojos pristatė grupių išsakytas mintis ir idėjas. O jos buvo įvairios, kartais net prieštaraujančios viena kitai, tačiau, be abejo, svarbios.  

 

1 tema: LASS patrauklumas ir naujų narių pritraukimas 

Vienbalsiai sutarta, kad vyresnio amžiaus žmonėms labiau rūpi, ką LASS galėtų jiems duoti, o jaunimui kur kas aktualesnė informacija bei veikla. LASS patrauklumą didina organizacijos aktyvumas, informacija, reklama per žiniasklaidos priemones, geri ryšiai su seniūnijomis ir visuomene, teikiamų paslaugų įvairovė, prasmingas laisvalaikio užimtumas, aktyvi meno mėgėjų kolektyvų veikla ir jų pasirodymai visuomenei, dėmesys neregio šeimai, palydovo paslauga, pagalba įsidarbinant ir įrengiant darbo vietą, galimybė LASS nariams bendrauti vieniems su kitais. Geriausia motyvacija stoti į LASS ta, kad mes visi po vieną esame bejėgiai ir tik drauge pasieksime mums rūpimus tikslus.  

Norint pritraukti daugiau naujų narių, reikia gerų ryšių su vietos okulistais, kuo daugiau ir kuo lengviau prieinamos informacijos. Kai kurie išsakė mintį, kad LASS populiarinti gali ir jos vadovai - per radiją ar televiziją. Dauguma sutarė, kad naujų narių pritraukimas labai priklauso nuo mūsų pačių įdėto darbo: kuo rajono pirmininkas aktyvesnis, tuo geriau jam sekasi tai daryti.  

Buvo pareikšta ir mintis, kad galbūt vertėtų keisti LASS narių dalyvavimo ataskaitiniuose susirinkimuose kvorumą - 40 proc. narių ne visada susirenka: vieni gyvena atokiose vietovėse, kiti yra pernelyg silpnos sveikatos ir pan. Be to, gal būtų verta pakeisti priėmimo į LASS kriterijus - gal nebūtinai žmogaus regėjimo stiprumas turi būti 0,3? Pavyzdžiui, žmonės, kurie turi tik vieną akį ir ja mato gerai, negali nei gauti neįgalumo, nei įstoti į LASS.  

 

2 tema: LASS centro taryba ir asociacijoje veikiančios komisijos 

LASS darbuotojams nepakanka informacijos apie LASS centro taryboje ir įvairiose komisijose priimtus sprendimus (paprastai informacija gaunama iš internetinių svetainių - www.lass.lt ir www.musuzodis.lt) . Kai kurie net nežinojo, kad veikia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių teisių gynimo darbo grupė, kurios kiekvienas posėdis plačiai pristatomas LASS internetinėje svetainėje, o veikla tikrai pakankamai intensyvi. Kai kurie LASS rajonų ir miestų filialų pirmininkai norėtų, kad į jų ataskaitinius susirinkimus atvyktų ne tik LASS vadovai ar VšĮ LASS centro tarybos darbuotojai, bet ir LASS centro tarybos nariai.  

LASS galėtų veikti ne tik socialinių ir kultūros reikalų, bet ir švietimo ir reabilitacijos, įdarbinimo ir užimtumo komisijos. Joms galėtų vadovauti LASS centro tarybos nariai, kurie komisijose priimtus sprendimus ar svarstytus klausimus pristatytų LASS centro tarybos posėdžiuose. O iš esmės darbo grupes reikėtų formuoti pagal poreikį - yra problema, atsiranda ir darbo grupė, o kai problema išsprendžiama, darbo grupę galima išformuoti. LASS centro taryboje turėtų būti daugiau socialinių darbuotojų, rajonų pirmininkų, o joje esantys ūkio ar įmonių atstovai turėtų domėtis ir socialine sfera. Kiekvienas LASS centro tarybos atstovas galėtų būti atsakingas už tam tikrą sritį - pvz., socialinius, teisinius dalykus, lėšų suradimą, projektų rengimą, sveikatą, ūkinę veiklą, įmones ir pan. Kritikos kliuvo ir seminaro organizatoriams - dalyviai teigė, kad VšĮ LASS centro tarybos darbuotojų pareigybės neaiškios, ir dėl to kyla nemažai painiavos. Šią problemą ketiname artimiausiu laiku spręsti.  

 

3 tema: LASS struktūrinių padalinių bendradarbiavimas 

Akivaizdu, kad yra informacijos "keliavimo" tarp LASS struktūrinių padalinių trukdžių - informacija iš VšĮ LASS centro tarybos ne visada pasiekia regionus, o iš pastarųjų - retai kada nukeliauja į rajonus. Tačiau kai kurie rajonų pirmininkai patys pripažino, kad norint gauti informaciją reikia tik noro - ji yra prieinama jos norintiems, nors ir nebrukama per jėgą. Vis dar išlieka aktuali rajonų pirmininkų kompetencijos problema - dažnai regionų centrams reikia rajonų vardu rengti įvairius dokumentus.  

Daug diskutuota dėl rajonų savarankiškumo - ir čia nuomonės radikaliai skyrėsi: buvo norinčių daugiau savarankiškumo, buvo ir tokių, kurie patenkinti esama situacija ir mano, kad daugiau savarankiškumo - tai ir daugiau atsakomybės, taip pat - ir finansinės, su kuria ne kiekvienas pajėgus susitvarkyti.  

 

Naujų, prasmingų minčių turime daug. Akivaizdu, kad be dėmesio jų palikti negalime, juolab kad dauguma paminėtų problemų tikrai aktualios ir spręstinos. Į seminarų dalyvių išsakytas mintis atkreipsime dėmesį ne tik tuomet, kai rengsime jau artėjančio LASS XXI ataskaitinio-rinkiminio suvažiavimo medžiagą, bet ir kasdieniniame LASS darbe. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]