REDAKTORIAUS ŽODIS

 

KAŽKUR GIRDĖJAU...


Kažkur teko girdėti ar skaityti, kad įvyko demonstracija, protestuojanti prieš 2010 metų atėjimą. Protestuotojų logika paprasta: politikai, ekonomistai, visokie "-istai" gąsdina, kad iš naujų metų gero nėra ko laukti. Vadinasi, reikia kažką daryti. O jei nieko realaus padaryti negali? Lieka viena išeitis - protestuoti. Gal naujas judėjimas dar ne toks stiprus, gal per silpnai buvo reikštas protestas, bet naujieji vis tiek atėjo. Su šiuo reiškiniu leiskite visus jus ir pasveikinti. Tegul 2010-ieji būna geresni, nei buvo. Tegul visiems užtenka pinigų, kad metai neapkarstų.  

Žiūrint į skaičių 2010 norisi į vidurį dėti dvitaškį ar tašką, štai taip - 20.10. O tai labai primena televizijos ar radijo programą. O ką televizorius tokiu metu rodo? Ogi kaip ir nieko. Per vienus kanalus žinios jau baigiasi, liko tik orų prognozė. Kitos žinios gi dar neprasidėjo - ne laikas. Ar jums tai kažko neprimena? Pas mus vienų žinios jau lyg ir baigėsi, o kitų dar neprasidėjo, juolab kad dar visai neaišku, kas - tie "kiti". Apie juos kol kas tik gandai ir visokios spėlionės sklinda. Ko tie nauji žinių kūrėjai laukia? Gal neturi žinių? O gal paskutinę akimirką iššokę iš krūmų ką paskelbs, tas ir bus gerai? Na, bet užteks tų miglų... Paprasčiau yra rašyti apie tai, kas jau buvo, ką mes visi patyrėme.  

2009 metai žurnalui "Mūsų žodis" praėjo su pusšimčio metų gyvavimo ženklu. Garbingo penkiasdešimtmečio jubiliejaus proga surengta konferencija "Taškuotas kelias", lankytasi keliuose rajonų surengtuose šventiniuose renginiuose. Koks garbingas jubiliejus bebūtų, norint jį švęsti, reikia pinigų. O šalyje ekonominė krizė...  

Dėl tos krizės labai dejuoti nederėtų, nes svarbiausią darbą padarėme - su visų jūsų pagalba išgyvenome dar vienus metus. Nesuplonėjome, nenublukome. Rašėme apie mūsų aklųjų ir silpnaregių gyvenimą. Rašėme apie jį taip, kaip matė kiekvienas "Mūsų žodžio" autorius: optimistas - optimistiškai, pesimistas - pesimistiškai.  

Apie ką rašysime šiais metais? Apie ataskaitinį-rinkiminį suvažiavimą, apie Prano Daunio jubiliejų, apie knygos brailio raštu aštuoniasdešimtmetį ir dar daug apie ką. Gyvenimas todėl ir gražus, kad nežinai, kas bus ateityje. O ir viso gyvenimo į žurnalą neperkelsi, nes turime tik 24 puslapius reginčiųjų raštu, apie 160 puslapių brailio raštu ir kelias įrašo valandas kompaktinėje plokštelėje. Lieka dar internetas. Tačiau jo kiekvienam įprastais, "pačiupinėjamais" dydžiais nenusakysi.  

Dar kartą noriu jus, brangūs skaitytojai, pakviesti rašyti "Mūsų žodžio" žurnalui. Rašykite apie savo ar rajono organizacijos, kuriai priklausote, gyvenimą. Jei kuriate eiles, prozos kūrinėlius, taip pat siųskite mums. Jei užplūdo mintys, prisiminimai, apėmė kūrybinė nuotaika - taip pat rašykite. Svarbu, kad rašytumėte be pykčio, be pagiežos, be geluonies. Tie pikti, šmeižiantys, įtarūs žodžiai kito ausį kažkodėl pasiekia labai greitai. O geras nuoširdus padėkos žodis neretai yra toks sunkus, kad taip ir lieka širdyje nepasiekęs kito žmogaus.  

Rašyti mums galite visokiais būdais. Tinka ir elektroniniu paštu atsiųsti laiškai. Tinka ir ranka - būtų gerai, kad įskaitomai, - parašytas laiškas. Rašykite ir brailio raštu. Labai gerai būtų, jei prie jūsų rašinio būtų dar ir nuotrauka. Elektroniniu paštu siunčiamos nuotraukos turėtų būti ne mažesnės kaip vieno megabaito. Jei nuotrauka šiek tiek mažesnė - labai blogai nebus. Svarbu, kad ji būtų iškalbinga ir pakankamai ryški.  

Žurnalo "Mūsų žodis" redakcijos darbuotojų vardu noriu nuoširdžiai padėkoti visiems prenumeratoriams ir jų talkininkams. Ačiū, kad šiais krizės, pensijų mažinimo laikais nepagailėjote keliolikos litų ir mus vėl užsiprenumeravote. Ačiū ir tiems, kas "Mūsų žodį" skaitote garsiniu pavidalu ar internete. Ačiū visiems, rašiusiems 2009 metais. Tikiuosi - rašysite ir šiais. Visi pečius surėmę išgyvensime ir šiuos, ir kitus, ir dar daug daug metų. 

 

Vyr. redaktorius Vytautas GENDVILAS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]