PROJEKTAI

Inga NEMKEVIČIŪTĖ

"KARTU MES GALIME VISKĄ"


Lapkričio 20 - 22 dienomis Klaipėdoje, Girulių poilsio bazėje, vyko neįgalaus jaunimo integracijos stovykla "Kartu mes galime viską". Projektą organizavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos miesto filialas, kuris bendradarbiauja su Klaipėdos miesto ekologiniu klubu "Žvejonė", finansavo Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra. Tai jau antras per pastaruosius mėnesius neįgalaus jaunimo integracijai skirtas projektas, vykdytas LASS Klaipėdos miesto filialo. Prieš keletą mėnesių Italijoje buvo vykdomi tarptautiniai jaunimo mainai, ši stovykla - anksčiau pradėto darbo tąsa.  

Stovykloje dalyvavo LASS Klaipėdos miesto filialo penki nariai bei jaunimas iš įvairių organizacijų. Man, kaip filialo pirmininkės pavaduotojai, tai buvo pirmasis atsakomybės išbandymas, laukė ir nauja patirtis. Stovykla buvo puiki pamoka, kaip ateityje reikėtų dirbti. 

Triūsiantys stovyklos dalyviaiPrograma buvo gana intensyvi, taigi dalyviams nebuvo kada nuobodžiauti. Pradžia - dalyvių ir vadovų susipažinimas bei taisyklių paskelbimas. Taisykles, kurių reikėjo laikytis, sukūrė patys dalyviai. Jie buvo suskirstyti į dvi komandas. Šios gavo užduotis - sukurti pavadinimą, vėliavą ir šūkį. Kiekviena komanda turėjo po du vadovus, kurių tikslas buvo mažai pažįstamus žmones suburti į komandą, padėti jiems pasidalinti idėjomis, padrąsinti atskleidžiant save. Be komandoms būtinų atributų: pavadinimo, vėliavos ir šūkio, dalyviams reikėjo paruošti prisistatymą, kurio tema "Ateities profesija ir mano lūkesčiai". Vaidinimuose kelias minutes kiekvienas galėjo "materializuoti" savo svajonę. Po vakarienės komandos dalyvavo įvairiose rungčių varžybose. Pirmoji diena baigėsi klausantis siaubo istorijų.  

Ryte niekas neturėjo laiko miegoti ar tinginiauti, nes iš lovų visus vertė energingi vadovai. Prie pusryčių stalo visi buvo puikiai nusiteikę, nes jautė - laukia gerų įspūdžių pilna diena.  

Antrą dieną abiem komandoms teko pabūti psichologės Viktorijos Gončarovos užsiėmime, kuriame dalyviai mokėsi atsipalaiduoti ir bendrauti. Viena komanda dalyvavo judesio terapijos užsiėmime, kita - meno terapijos - dalyviai lankstė iš popieriaus, piešė. Kuriant namų dekoracijas visiems reikėjo pasitelkti vaizduotę.  

Stovyklos kulminacija tapo antrasis vakaras "Dainų ir poezijos vakaras su kakavos puodeliu". Susėdę ratu žvakių šviesoje jauni žmonės grojo gitara, dainavo. Visi vieni kitus sušildė savo nuoširdumu, visi tapo viena didele šeima. Tą vakarą daug kam dar ilgai nesinorėjo miegoti. Norėjosi pasėdėti, pasimėgauti šiluma, pasidalinti su naujais draugais įspūdžiais.  

Paskutinį rytą, nors ir mažiau miegoję, visi vėl buvo gerai nusiteikę. Prieš atsisveikindamos abi komandos savo vaidinimais parodė, ką patyrė, išmoko per stovykloje praleistą laiką. Dalyviai galėjo padėkoti savo naujiems draugams už šypseną, gerą žodį, smagų laiką.  

Tokios stovyklos mažina atskirtį tarp neįgaliųjų ir sveikų žmonių. Bendra veikla leidžia iš arčiau pamatyti ir pažinti neįgalųjį, geriau suprasti jį. Neįgaliajam tai puiki galimybė mokytis bendrauti, rasti naujų draugų. Tokia įvairi stovyklos veikla skatina neįgalų jaunimą būti aktyvesnį, labiau pasitikėti savimi, save realizuoti. Po stovyklos iš dalyvių sulaukėme daug gerų atsiliepimų, jaunimas labiau domisi organizacija, dalyvauja jos veikloje. Paskutinį lapkričio savaitgalį vykusioje "Maisto banko" akcijoje jaunuoliai patys pasisiūlė padėti rinkti maisto produktus ir išdalinti juos nepasiturintiems. Kaip patirtis rodo, tokie projektai - puikus būdas įjungti kuo daugiau jaunimo į organizacijos veiklą.  

Neįgaliam jaunuoliui dažnai nelengva pasakyti ar padaryti tam tikrus dalykus, todėl reikia dėti pastangas, kad tokių stovyklų, projektų būtų daugiau. Kad neįgalus jaunuolis pasakytų: "Aš svajoju, tikiu ir galiu", kad suvoktų - būdami kartu mes galime viską.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]