NEREGYS IR VISUOMENĖ

Simona DUMČIŪTĖ

BIBLIOTEKOS KVIEČIA PRAKALBINTI INTERNETĄ


Karolio pirštai nubėga kompiuterio klavišais. Kiekvieną spustelėjimą lydi mechaninis balsas, pranešantis, kokią komandą įvedė ar ruošiasi įvesti vaikinas. "Matote, viskas labai paprasta...", - pradeda pasakoti Karolis, tačiau tuojau pat susimąsto. Nematome - juk jis neįjungė kompiuterio ekrano. "Man gi jis vis tiek nereikalingas, o ir kompiuterio baterija taip ilgiau veikia," - šyptelėjęs paaiškina vaikinas, mikliai spusčiodamas klavišus. 

 

Reikia tik noro 

Karolis Verbliugevičius neteko regėjimo prieš keliolika metų, tačiau tai jam nė kiek nekliudo naudotis kompiuteriu. Priešingai - vaikino įgūdžių galėtų pavydėti daugelis reginčiųjų. Padedamas neregiams skirtos programos JAWS, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro kompiuterių technikos taikymo skyriaus specialistas gali rašyti, naršyti internete, bendrauti, daryti kone viską, ką kompiuteris leidžia ir matantiems žmonėms. 

Programa įgarsina kompiuteriu atliekamus veiksmus, balsu perskaito komandas, tekstus, ir visa tai daro lietuvių kalba. Šiek tiek įgūdžių, ir su "kalbančia" įranga neregys gali visiškai savarankiškai dirbti kompiuteriu, automatiniam padėjėjui nenuilstamai pasakojant, kas vyksta ekrane. "Pakanka savaitės ar dviejų, kol žmogus pasiekia "lūžio tašką" ir ima perprasti programą, jos veikimo principus. Tereikia noro išmokti ir ryžto siekiant užsibrėžto tikslo," - tvirtina specialistas. 

Pasimokyti ar bent jau išbandyti šią programinę įrangą dabar daug paprasčiau. Tereikia apsilankyti viešojoje bibliotekoje - įgyvendinant projektą "Bibliotekos pažangai" net 65-ose Lietuvos apskričių ir pagrindinėse savivaldybių viešosiose bibliotekose įrengti kompiuteriai, aprūpinti programine įranga, kuri leidžia regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms dirbti kompiuteriu. 

 

Kainuoja tūkstančius 

Silpnaregis prie kompiuterioBe minėtos programos JAWS, bibliotekos siūlo naudotis silpnaregiams skirta programa MAGic. "Programa didina visą ekrano vaizdą tiek, kiek žmogui reikia. "MAGic" patogiai pateikia tekstą ar kitokią informaciją, padeda jį įžiūrėti", - pasakoja Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro kompiuterių technikos taikymo skyriaus vedėjas Vitas Purlys. 

Kaip pastebi pašnekovai, šios programos yra brangios ir įkandamos toli gražu ne kiekvienam: minėta JAWS kainuoja apie keturis tūkstančius litų. "Tai speciali įranga, kuriama nedaugeliui vartotojų ir neturinti didelės rinkos, todėl programų kūrėjai turi parduoti jas brangiau," - paaiškina K. Verbliugevičius. 

"Labai gerai, kad tokia įranga dabar jau aprūpintos ir viešosios bibliotekos, kur žmonės gali su programomis susipažinti, jomis naudotis. Tai svarbus žingsnis pirmyn," - tikina V. Purlys. 

 

Skatina naudotis visus 

Akliesiems ir silpnaregiams pritaikytos kompiuterizuotos darbo vietos Lietuvos viešosiose bibliotekose įrengtos vykdant projektą "Bibliotekos pažangai". Jį įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su Kultūros ministerija. Billo ir Melindos Gatesų fondo remiamu projektu viešosios bibliotekos aprūpinamos kompiuteriais, interneto ryšiu ir programine įranga, intensyviai mokomi bibliotekų darbuotojai. 

"Projekto tikslas - pasinaudojant viešųjų bibliotekų pajėgumais paskatinti visus gyventojus kuo aktyviau naudotis informacinėmis technologijomis kasdienėms reikmėms", - sako "Bibliotekos pažangai" mokymų koordinatorė Rasa Stuglienė, pabrėždama žodį "visus". - Kad ir koks būtų lankytojo išsilavinimas, pajamos, kad ir kaip jis suvoktų pasaulį, bibliotekoje internetas prieinamas kiekvienam," - teigia specialistė. 

Lankytojai, turintys regėjimo sutrikimų, bibliotekose ras ne tik kompiuterius ir specialias programas. "Mūsų bibliotekų darbuotojai yra išklausę darbo su šia programine įranga kursus, jie mokėsi aptarnauti lankytojus su negalia, todėl yra visiškai pasiruošę juos priimti," - tikina R. Stuglienė, pasak kurios, viešoji biblioteka seniai nėra vieta, kur gyventojai gali gauti tik knygų. 

 

Bendravo internetu 

"Biblioteka tampa bendruomenės traukos centru, kur žmonės gali atėję bendrauti, susitikti, dalintis žiniomis. Todėl labai kviečiame kiekvieną gyventoją ateiti į biblioteką ir naudotis joje nemokamu internetu bei kitomis paslaugomis," - kalba projekto "Bibliotekos pažangai" mokymų koordinatorė. 

Sutrikusio regėjimo lankytojams siūlomos viešųjų bibliotekų galimybės buvo pristatytos akcijoje "Prakalbink internetą bibliotekoje". Neįgalieji ir jų artimieji buvo kviečiami į specialia programine įranga aprūpintas bibliotekas dalyvauti virtualiuose susitikimuose - lankytojams internetu tiesiogiai kalbėjo pranešėjai, o klausytojai bibliotekose galėjo jiems teikti klausimus, į kuriuos čia pat buvo atsakoma. 

Kartą per savaitę rengtuose internetiniuose susitikimuose kalbėta apie akliesiems ir silpnaregiams skirtas programas JAWS ir MAGic, galimybes ir būdus mokytis dirbti kompiuteriu, aptartos techninės pagalbos priemonės, aprūpinimo jomis tvarka. Lietuvos darbo biržos atstovai apžvelgė žmonių su regėjimo negalia įsidarbinimo galimybes, o kartu su gydytoja ir psichologe kalbėta apie akių priežiūrą ir ligas, dvasinio pobūdžio problemas ir būdus jas įveikti. 

Visų keturių internetinių susitikimų įrašus galima rasti projekto "Bibliotekos pažangai" interneto svetainėje www.bibliotekospazangai.lt/prakalbink. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]