PROJEKTAI

Jelena URBONIENĖ

LYTĖJIMAS IR KVAPAS


Lytėjimas ir kvapas. Kaip dažnai mėginame pajausti ir pažinti pasaulį šiais jutimais? Daugumą žinių apie išorinį pasaulį suteikia būtent lytėjimas ir kvapas. 

Mintis apie projektą gimė seniai, tačiau prireikė kelerių metų, kol "Touch & smell" ("Lytėjimas ir kvapas") išvydo pasaulį. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos miesto filialo iniciatyva parengtas tarptautinis 5 šalių jaunimo mainų projektas buvo patvirtintas šių metų birželio pradžioje. Projekto tikslai - paskatinti jaunus žmones su negalia aktyviai dalyvauti tarptautinėje veikloje, skatinti bei stiprinti jų pasitikėjimą savimi, mažinti psichosocialines kliūtis neįgalaus jaunimo integracijoje. 

Projekto vykdymo parengiamojo laikotarpio metu visų projekte dalyvaujančių neįgaliųjų organizacijų vadovai liepos 31 - rugpjūčio 2 dienomis vyko į Pietų Italijoje esantį miestelį Lavello, kur aptarė visas projekto vykdymo detales, biudžetą, vyko apžiūrėti tų vietų, kur bus vykdomas projektas.  

Grupių vadovams grįžus į savo organizacijas, prasidėjo projekto dalyvių ruošimasis išvykai į Italiją. Kruopščiai ir atsakingai ruošėsi ir lietuviai, LASS Klaipėdos filialo atstovai - 4 dalyviai ir 2 grupės lyderiai. Organizavome italų kalbos pamokėles, padedami VšĮ "Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro" sociokultūrinio darbo organizatorės Janinos Monienės sukūrėme lietuviško nacionalinio vakaro kultūrinę programą, mokėmės lietuvių liaudies šokių, dainų bei žaidimų. Jautėme didelę atsakomybę už savo šalies ribų pristatydami ne tik mūsų organizaciją, bet ir Lietuvą, tad ruošimuisi skyrėme tikrai nemažai laiko. 

Rugpjūčio 29 dieną išvykome į Italijos Bazilikata regione esantį nedidelį miestelį Čiriliano, įsikūrusį Apeninų kalnuose, 600 metrų aukštyje virš jūros lygio.  

Projekto programa buvo gana intensyvi, tad 8 dienos, praleistos Italijoje, praskriejo akimirksniu ir paliko neišdildomų įspūdžių.  

Neįgalus jaunimas ne tik bendravo, bet ir žaidė įvairius orientacinius žaidimus - pagal miestelio žemėlapį turėjo rasti tam tikrus daiktus, o tai lavina mobilumo, orientacijos, savarankiškumo įgūdžius, pasitikėjimą savimi. Buvo ir kitokių įgūdžių lavinimo užsiėmimų - štai pagal skleidžiamus garsus turėjome atspėti gyvūną, iš kvapo - augalą. Drauge gaminome itališką maistą. Mokomės gaminti itališką "pasta"Mokėmės gaminti itališką nacionalinį patiekalą "pasta". Taip pat mokėmės šaudyti iš lanko. Pietų Italijoje aplankėme antrą pagal dydį Italijos Bazilikata regiono miestą, turintį didelę istorinę reikšmę, - Matėrą bei Bazilikata regione esantį nacionalini parką, įsikūrusį Pietų Italijos kalnuose. 

Bene didžiausią įspūdį paliko "Nuotykių parkas", kur galėjome išmėginti savo jėgas. Medžiuose 2,5-15 m aukštyje saugiai įrengtos šešios skirtingo sudėtingumo kliūčių trasos. Vieną jų vidutinio sudėtingumo išbandė ir šio projekto dalyviai. Pramogautojams čia tenka įveikti apie 60 tolimose kelionėse pasitaikančių išbandymų: beždžionių, tibetietiškus ir nepalietiškus tiltus, judančius rąstus, tinklus, sūpynes, balnakilpes, piratų kopėčias, tenka šokti Tarzano šuoliu, pereiti tirolietišką tiltą, įveikti daugelį kitokių kliūčių.  

Netrukus apie šį tarptautinį projektą ir jo veiklą bus sukurtas filmukas. 

Projektas baigėsi, bet jau ieškoma tolesnių bendradarbiavimo būdų. Šis projektas mūsų organizacijai buvo svarbi bei naudinga patirtis. Tikime, kad būsime pajėgūs ateityje vykdyti bent po vieną tarptautinį projektą per metus. Be to, jau vyksta derybos su viena iš Turkijos organizacijų dėl projekto parengimo. Spalio pabaigoje laukiama į Klaipėdą atvykstant projekto partnerių iš Prancūzijos. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]