GYVENIMO AKTUALIJOS

Andrius VAINORAS

PRAVARTU ŽINOTI


Rugsėjo 28 dieną vyko darbo grupės aklųjų ir silpnaregių teisėms ginti posėdis. Paprastai apie šiuos posėdžius žurnalo puslapiuose nepasakojame, nes juose dažniausiai svarstomi organizacinio pobūdžio reikalai, vienaip ar kitaip atsispindintys tolesnėje LASS veikloje. Šis posėdis buvo kiek kitoks, o jame pateikta informacija gali būti aktuali daugeliui žurnalo skaitytojų.  

Teisininkas Anatolijus Novikovas darbo grupės narius supažindino su tolesne bylos prieš "Swedbanką" eiga. Prieš keletą dienų gautas raštas iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos. Ši tarnyba byloje dalyvauja kaip trečiasis asmuo. Tarnyba visiškai palaiko LASS reikalavimus. Rašte taip pat konstatuojama, kad nėra jokio įstatymo, leidžiančio akluosius priskirti prie neveiksnių ar negalinčių pasirašyti žmonių. Teismo posėdis, kuriame bus nagrinėjamas LASS skundas prieš "Swedbanką", numatytas spalio pabaigoje. 

LASS tinklalapyje www.lass.lt lankytojai jau gali rasti nuorodą į techninių pagalbos priemonių (TPP) katalogą. Priemonės suskirstytos į tam tikras grupes: buities, brailio rašto, programinė įranga ir pan. Katalogas bus nuolat pildomas. Jame - TPP nuotraukos, kiekvienos priemonės aprašymai lietuvių kalba. Pravartu apsilankyti! Apie kai kurias priemones daugelis turbūt net sapne nesame sapnavę: tai spalvų atpažinimo, brūkšninių kodų nuskaitymo ir kitokie neregio gyvenimą lengvinantys prietaisai. Žmogui, skaitančiam šių priemonių aprašymus, kils natūralus klausimas - kada ir kaip galėčiau jas įsigyti? Deja, į jį atsakyti kol kas negalime. LASS, kaip neregių ir silpnaregių teises ginančios organizacijos, visiškai netenkina dabartinė aprūpinimo techninėmis pagalbos priemonėmis tvarka. Ji yra pateikusi savo modelį (apie tai - artimiausiuose žurnalo numeriuose), kaip turėtų būti tai daroma. Kiek į LASS siūlymus valdininkai atsižvelgs, parodys laikas.  

Toje pačioje LASS interneto svetainėje netrukus bus paskelbtas darbų, prieinamų akliesiems ir silpnaregiams, katalogas. Katalogas verstas iš anglų kalbos, jame suregistruoti darbai, kuriuos regėjimo negalią turintys žmonės dirba ar gali dirbti įvairiose Europos valstybėse. Be abejo, mums tiks ne viskas, bet žinoti pravartu.  

Darbo grupės nariams pateikta informacija apie regėjimo prevencijos programą "Regėjimas 2020". Šią programą inicijavo Pasaulio aklųjų sąjunga. Programos tikslas - išvengti tokio aklumo, kuriam galima laiku užkirsti kelią. Prie programos yra prisijungusi ir Lietuva. Mūsų šalyje programą koordinuoja oftalmologas Arvydas Gelžinis. Kaune, Akių ligų klinikos Vaikų akių poliklinikoje įkurtas silpnaregių korekcijos kabinetas (registratūros tel. 8-37 32 66 68). 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]