TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PARIEŠUTAUKIM


Riešutai - puikus energijos šaltinis, maistingas, lengvas ir sveikas užkandis. Jais dietologai rekomenduoja malšinti alkį nespėjusiems papietauti. Riešutų daugybė, tad neapsiribokime vien tais, kuriuos esame įpratę valgyti. 

Visais laikais pasaulyje riešutai buvo pagrindinis vietinis maisto produktas. Riešutai - tradicinė daugelio šalių kulinarijos dalis, jie suteikia puikų skonį, papildo žolelėmis ar prieskoniais pagardintus vaisių, daržovių, sūrio, mėsos patiekalus. Migdolai, anakardžių, lazdynų, kedrų, bertoletijų, graikiniai riešutai, pistacijos - visi jie puikiai tiks beveik su kiekvienu patiekalu. Riešutus galima įvairiai naudoti - kaip pagrindinių patiekalų, salotų, sumuštinių ar desertų priedą, kaip skanų užkandį atėjus netikėtiems svečiams. 

Riešutuose nėra cholesterolio, jie labai turtingi svarbių maisto medžiagų, tarp jų - baltymų, skaidulinių medžiagų. Jie taip pat yra didelis vitaminų - E, B6, folio bei nikotino rūgšties - bei mineralų: magnio, vario, cinko, seleno, fosforo, kalio, šaltinis. 

Riešutuose gana daug riebalų, tačiau vidutiniškai 85 proc. - nesotieji riebalai, kurie mažina kenksmingo cholesterolio kiekį. 

Naujausi medicinos tyrimai rodo: riešutai mažina pavojų susirgti širdies ligomis. Mokslininkai ištyrė: didžiausias teigiamas riešutų poveikis tiems, kurie juos vartojo dažnai, tačiau ir tie, kurie valgė riešutų nors kartą per savaitę, širdies ligomis sirgo rečiau negu tie, kurie iš viso jų nevalgė. 

Mokslininkai rekomenduoja kasdien valgyti įvairaus maisto produktų, sudarančių vartotino maisto piramidę - tai svarbu, kad gautume tokių maistingų medžiagų ir tiek kalorijų, kiek organizmui reikia. Riešutai priskiriami mėsos, paukštienos, žuvies grupei. Trečdalis puodelio riešutų lygu apie 30 g virtos ar keptos liesos mėsos. 

Štai migdolai. Užkandus migdolų po valgio, stabilizuojamas cukraus kiekis kraujyje. Šiuose riešutuose yra vitamino E - jis saugo nuo žalingo aplinkos poveikio ir ankstyvo senėjimo. Migdolų dedama kepant pyragus, žuvį ar mėsą.  

Žemės riešutai mažina širdies ligų riziką. Iš jų gaminamas žemės riešutų sviestas, aliejus, dedama į konditerinius patiekalus ar gaminant įvairius padažus. 

O kaštainiai dar priešistoriniais laikais buvo vertinami kaip itin maistingas produktas. Palyginti su kitais riešutais, kaštainiuose mažiau riebalų, bet gausu angliavandenių. Kepti arba virti kaštainių vaisiai tinka vištienos įdarams, sriuboms, įvairiems troškiniams ruošti. 

Pistacijų maistinė sudėtis panaši į žemės riešutų, tik jose šiek tiek daugiau angliavandenių, mažiau baltymų. Pistacijose gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, vitamino E. Nesūdytos pistacijos tinka konditeriniams gaminiams, žuvų, mėsos valgiams ruošti. 

Lazdynų riešutuose gausu vitamino E, nedaug natrio, todėl jie geriausiai tinka, kai kraujo spaudimas padidėjęs. Šiais riešutais gardinami desertai, ledai, žuvų valgiai, netgi bulvių salotos. 

Bertoletijose daug fosforo ir seleno, tad šie riešutai padeda išvengti vėžio. Juose esama vitamino E, geležies. Bertoletijos dedamos į konditerinius gaminius, valgomos vienos kaip užkandis. 

Anakardžiai ypač naudingi moterims. Šiuose riešutuose nemažai cinko, kalio, fosforo, magnio, daug geležies. Mitybos specialistai pataria valgant anakardžius užsigerti apelsinų sultimis, nes tada geriau į organizmą patenka geležis. Iš šių riešutų gaminami mėsos padažai, jie dedami į vištienos valgius, salotas. 

Graikiniai riešutai mažina širdies ligų riziką, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina širdį. Graikiniuose riešutuose yra magnio, fosforo, kalio, omega-3 nesočiųjų rūgščių. Be to, jie - puiki profilaktikos priemonė nuo gripo, nes stiprina imuninę sistemą. 

Kokosas saugo nuo širdies ligų, insulto, arterijų kalkėjimo. Jame daug ląstelienos, fosforo, mineralinių medžiagų. Kokoso pienas - nekaloringas grietinėlės pakaitalas, jis gali būti naudojamas įvairiems padažams gaminti. Kokosai tinka gaminant jūrų gėrybių patiekalus, apkepus, desertus. 

Kedrų riešutuose yra vitamino C, mineralinių medžiagų. Šie riešutai patys švelniausi, lengvai virškinami. Jų antpilas gydo vidaus organų uždegimus. Kedrai dedami į salotas, žuvų, mėsos, varškės, makaronų patiekalus, skanūs šiek tiek pakepinti. 

Karijos - tai saldūs, sviesto skonio riešutai, panašūs į graikinius. Turi kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio, vitaminų A, E ir cinko. Naudojami gaminant saldžiuosius patiekalus, tinka ledams apibarstyti, o iš branduolių gaminamas valgomasis aliejus. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]