PROJEKTAI

Viktorija PAIMBREKYTĖ

"MES KELIAUJAME"


2008-2009 mokslo metais Klaipėdos regos ugdymo centre (RUC) buvo vykdomas projektas "Mes keliaujame", kurio metu socialinio ugdymo skyriaus ugdytiniai (vaikai) ir suaugę programų dalyviai dalyvavo įvairiose išvykose bei ekskursijose. Visos išvykos buvo organizuojamos taip, kad atitiktų ugdytinių bei suaugusių programų dalyvių amžių ir jų poreikius. Šias išvykas mums įgyvendinti padėjo RUC ir Klaipėdos socialinės paramos centras - jam esame dėkingi už suteiktas transporto paslaugas. 

Pirmoji išvyka buvo į Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos filialą. Buvome vieni iš pirmųjų bibliotekos lankytojų, apsilankiusių naujose patalpose.  

Vaikai lankosi Ventės rageMetams baigiantis suorganizavome dar kelias išvykas. Viena įspūdingiausių - į Kretingos Pranciškonų vienuolyną, čia mus maloniai priėmė pranciškonas vienuolis brolis Rolandas. Vienuolis priminė Advento prasmę, nustebino giesme "Salve Regina". Būdami Kretingoje nepamiršome aplankyti ir Žiemos sodo. Nepakartojama aplinka, muzika, krioklio čiurlenimas, unikalūs archeologiniai radiniai, senoji medinė skulptūra ir tapyba paliko neišdildomą įspūdį. 

Su RUC ugdytiniais vykome į Palangos gintaro muziejų bei Klaipėdos pilies muziejų. Gintaro muziejuje vaikai sužinojo, kaip atskirti tikrą gintarą nuo kitų medžiagų. Atlikome paprastą eksperimentą - į pasūdytą vandenį įdėjome gintarą. Jei gintaras plūduriuoja - vadinasi, jis tikras. Daug emocijų sukėlė Saulės akmuo - tai unikalus gintaro gabalas. Taip pat muziejų darbuotojos surengė edukacinius užsiėmimus, per kuriuos sužinojome daug įdomybių apie muziejaus eksponatus. 

Viena tolimesnių kelionių buvo į Kuršėnų keramikos gamyklą. Čia suaugę programų dalyviai susipažino su keramikos dirbinių technologija, įsigijo molio RUC keramikos užsiėmimams. Gamyklos savininkas supažindino ir leido apžiūrėti įvairiarūšį molį. Ekskursijoje sužinojome, kad molis yra įvairių spalvų, tačiau jo savybės panašios. Grįždami namo aplankėme Šiaulius, Dviračių muziejų ir Ch. Frenkelio vilą. Dviračių muziejuje galėjome išbandyti senovinius treniruoklius, apžiūrėjome pirmuosius medinius dviračius. Nustebino dviračių gausa, jų įvairovė.  

Patyrę džiaugsmingų akimirkų RUC ugdytiniai ir suaugę programų dalyviai norėjo keliauti toliau. Artėjant vasarai, birželio mėnesį spėjome nukeliauti į Klaipėdos universiteto botanikos sodą, nuvažiuoti į Ventės ragą ir kaimo turizmo sodybą "Akmeninė". Sodyboje suaugę programų dalyviai galėjo pabūti gamtoje, pasidalinti įspūdžiais, prisiminti jaunystėje dainuotas dainas.  

Vykdydami projektą "Mes keliaujame" siekėme, kad asmenys su regos negalia pasijustų visaverčiais visuomenės nariais, kad ekskursijose ir išvykose praturtintų savo žinias. Po sėkmingų išvykų sulaukėme daug gerų atsiliepimų bei naujų kelionių pasiūlymų. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]