NEREGYS IR VISUOMENĖ

Andrius VAINORAS

STARTO ŠŪVIS VISIEMS VIENODAS


Liepos 10 d. Vilniuje, Kūno kultūros ir sporto departamente, pasirašytas neįgaliems sportininkams labai svarbus susitarimas. Jį pasirašė keturios organizacijos: LIONS klubų asociacija, Lietuvos aklųjų sporto federacija, Lietuvos neįgaliųjų sporto federacija ir Lietuvos lengvosios atletikos federacija. Pagal šį susitarimą Lengvosios atletikos federacija neįgalius sportininkus pasižada priimti į savo respublikinius čempionatus ir sudaryti jiems galimybes rungtyniauti tomis pačiomis sąlygomis kaip ir sveikiesiems sportininkams. Vadinasi, neįgalūs sportininkai nuo šiol įgis galimybę startuoti tuo pačiu metu, tuose pačiuose stadionuose, prieš tą pačią publiką kaip ir sveikieji sportininkai, jiems teisėjaus tie patys teisėjai, laiką skaičiuos tie patys chronometrai. Skirtumas tik toks, kad neįgalūs sportininkai bus vertinami pagal savo sporto federacijų pateiktas metodikas ir apdovanojami savo kategorijose. Turbūt suprantama kodėl: neregys ar žmogus, turintis judėjimo negalią, niekada nenubėgs taip greitai, kaip tai padarys regintis, negalios, o neretai ir kelių negalių neturintis sportininkas. Visa kita - varžybų organizavimo tvarka, teisėjavimo lygis, varžybų atmosfera bus bendra.  

Ką realiai reiškia toks susitarimas? Pirmiausia, kaip pastebėjo jį pasirašę federacijų atstovai, be abejo, tikrąjį integracijos supratimą ir jos dvasią. Pozityvesnį pačių neįgaliųjų savęs vertinimą, jų suaktyvėjimą, realias galimybes siekti geresnio sportinio meistriškumo. Ne paskutinėje vietoje ir finansai. Anot Neįgaliųjų sporto federacijos prezidento Eugenijaus Čiupkovo, neįgalūs sportininkai dažniausiai negali išsinuomoti tokių gerų stadionų, pasisamdyti tokių kvalifikuotų teisėjų, kaip tai gali padaryti finansiškai daug pajėgesnė Lengvosios atletikos federacija, tad jų varžybos dažniausiai vykdavo mokyklų sporto aikštynuose, rajonų stadionuose.  

Komentuodamas ką tik pasirašytą susitarimą Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys sakė: "Mūsų sportininkai ir anksčiau dalyvaudavo įvairiose varžybose drauge su sveikaisiais, tačiau tai buvo pavieniai atvejai. Dabar galime jau kalbėti apie sistemą." 

Tęstinumo, tam tikros sistemos ar greičiau tradicijos kūrimą, vertindamas susitarimo svarbą, akcentavo ir LIONS klubų asociacijos vicegubernatorius Osvaldas Markevičius: "Maža padaryti vieną kitą gerą darbą. Pasikeis federacijų vadovai, LIONS klubų asociacijos gubernatoriai ir geri darbai pasimirš. Šiuo susitarimu norėjome priešingo rezultato, kad tie darbai nepasimirštų ir kad būtų tęsiami. Susitarimas nebūtų įmanomas be geranoriško Lietuvos lengvosios atletikos federacijos supratimo ir pritarimo. Savo ruožtu LIONS klubų asociacija rūpinsis, kad nauja graži tradicija būtų gyvybinga ir ilgalaikė."  

Atidesnis žurnalo skaitytojas ar mūsų tinklalapio internete naršytojas, tikriausiai, jau atkreipė dėmesį, kad šis susitarimas - ne pirmasis ir ne vienintelis LIONS klubų asociacijos, ypač Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo, geras darbas neįgaliųjų sportui. Šis klubas yra vienas iš svarbiausių rėmėjų kasmet vasarą Lietuvoje organizuojant tarptautinį golbolo turnyrą. Anot O. Markevičiaus, tiek asociacija, tiek ir šis klubas turi rimtų ketinimų skatinti ir suaktyvinti aklųjų sportą, atskiras jo šakas.  

Liepos 10 d. pasirašyto susitarimo rezultatų ilgai laukti nereikėjo. Rugpjūčio 1 d. Kaune vyko Lietuvos Respublikos lengvosios atletikos čempionatas. Pirmą kartą šio čempionato istorijoje kartu su sveikaisiais kaip lygiateisiai dalyviai rungtyniavo ir neįgalūs sportininkai. LIONS klubų asociacija Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) sporto klubams, dalyvaujantiems čempionate, įsteigė prizinį fondą - 2000 Lt bei pereinamąją asociacijos gubernatoriaus taurę. Taurė atiteko pirmą vietą užėmusiam "Šarūno" sporto klubui. Prizinį fondą pasidalijo 3 sporto klubai: SP "Šarūnas" (50 proc.), antrąją vietą užėmęs SP "Mes" (30 proc.), bei trečiąją vietą - SP "Šviesa" (20 proc.).  

Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubas įsteigė piniginius prizus geriausius rezultatus čempionate parodžiusiems regėjimo negalią turintiems sportininkams.Tarp vyrų geriausiu pripažintas "Sveikatos" atstovas Rolandas Urbonas, tarp moterų - "Šarūno" sportininkė Gluosnė Norkutė.  

Tad iki naujų startų, bičiuliai! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]