MUMS RAŠO

Jurgita GRITĖNAITĖ

LIEČIANT "ZODIAKĄ"


Birželio pabaigoje buvau maloniai nustebinta, kai sulaukiau kvietimo iš Panevėžio aklųjų ir silpnaregių laisvalaikio ir užimtumo centro koordinatorės Rimos Žostautienės apsilankyti Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, kur tuo metu buvo eksponuojama M. K. Čiurlionio edukacinė paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas". 

Mergina klausosi taktilinio darbo aprašoM. K. Čiurlionis - vienas garsiausių ir žinomiausių Lietuvos dailininkų, o paveikslų ciklas "Zodiakas" yra vienas iš geriausių jo kūryboje. Apie tai ir norėčiau pasidalinti mintimis. 

Tapytojas Arvydas Pakalka ir keramikas Jonas Arčikauskas pagal originalius "Zodiako" paveikslus sukūrė savo taktilinius darbus. Šie darbai yra lieti, lipdyti, pjaustyti. Panaudotos įvairiausios medžiagos: stiklas, medis, molis, natūrali oda, kailis, plastikas. Darbus galima liesti rankomis, o užsidėjus ausines girdime pasakojimą apie liečiamą paveikslą. Rankomis liesdami paveikslą, pradėdami nuo jo apačios ir kildami į viršų girdime įvairiausius garsus. Tai ir ramaus miško ošimas, ir linksmas vandens čiurlenimas ar grėsmingas skorpiono žnyplių kaukšėjimas. Pačiame taktilinio paveikslo viršuje iš stiklo išdėliotas zodiako ženklas. Kai jį palieti, stiklo kruopelytės įsižiebia. Jauti, kaip jos išsidėsčiusios, pagal jas gali įsivaizduoti, kaip atrodo to zodiako žvaigždės danguje. 

Aplankyta paroda paliko didžiulį įspūdį. Norėtųsi, kad būtų daugiau tokių darbų, sukurtų įžymių dailininkų, apie kuriuos girdime, skaitome, bet negalime suprasti ir įsivaizduoti, kaip tie kūriniai atrodo. Neregiams ir silpnaregiams tokie paveikslai padeda pažinti meno pasaulį. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]