TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

POMIDORAI SAUGO NUO LIGŲ


Ar kasdien suvalgote po du vidutinio dydžio pomidorus? 

Šiose daržovėse, neretai vadinamose meilės arba rojaus daržovėmis, esančios medžiagos ne tik mažina širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozės riziką, bet pasižymi ir nuo vėžio saugančiu poveikiu. 

Indėnai pomidorus vadino "tumate". Italijoje jie buvo vadinami "pomodoro" - tai, išvertus pažodžiui, reiškia "geltoną obuolį", mat pirmosios pomidorų rūšys buvo geltonos. Kažkada italai juos laikė dekoratyviniu augalu, dabar juos kasdien naudoja savo virtuvėje. 

Naudingų organizmui savybių pomidorams priskyrė dar actekai, tačiau tik prieš gerą dešimtmetį šią daržovę įvertino ir mokslininkai, kurie pomidoruose rado natūralaus antioksidanto likopeno. Antioksidantai padeda atsinaujinti ląstelėms, apsaugo nuo oksidacijos, neutralizuoja laisvuosius radikalus. 

JAV mokslininkai net šešerius metus atliko tyrimus ir nustatė, kad pomidoruose esantis likopenas mažina riziką susirgti prostatos vėžiu. Daugybė klinikinių tyrimų parodė, kad šis elementas mažina ir tokių susirgimų kaip plaučių, krūties, gimdos kaklelio, skrandžio vėžio riziką. 

Norint gydytis pomidorais, reikėtų suvalgyti vieną ar pusantro kilogramo pomidorų per dieną, o iš pomidorų produktų likopenas į organizmą patenka daug geriau.  

Pomidoruose yra vitamino C, mineralinių medžiagų, tarp jų ir organizmui labai reikalingo kalio. 

Pomidorų sultys naudingesnės už vaisių sultis - jose yra daugiau mineralinių medžiagų, perpus mažiau kalorijų, jos labai tinka vaikams, nes nesukelia ėduonies. Kadangi jos tirštos, jose yra pektininių medžiagų, maistinių skaidulų, kurios reikalingos žarnyno veiklai ir natūraliai mikroflorai palaikyti. 

Pektininės medžiagos taip pat turi detoksikuojamą poveikį, pavyzdžiui, padeda pašalinti iš virškinamojo trakto sunkiuosius metalus. 

Dar vienas puikus pomidorų produktas - pomidorų tyrė. Italijos mokslininkai nustatė, jog šis produktas yra labai vertingas - jame yra net 98 žmogaus organizmui naudingos medžiagos. 

Beje, verdami ir konservuojami pomidorai, palyginti su kitomis daržovėmis, nepraranda vitaminų ir mineralų. Itin vertingos medžiagos likopeno koncentracija tyrėje net dešimt kartų didesnė nei pomidoruose - mat ji visiškai išsiskiria kaitinant pomidorus esant didelei temperatūrai.  

Mokslininkai teigia: "Mineralų pomidorų tyrėje yra daugiau nei šviežiuose pomidoruose, tad drąsiai galima teigti, kad šaukštas pomidorų tyrės atstoja daktarą". 

O vokiečių narkologai šviežius pomidorus siūlo valgyti norintiems mesti rūkyti. Jie teigia, kad pomidoruose, baklažanuose ir bulvėse yra nikotino. Net ir nedidelis nikotino kiekis, esantis šiose daržovėse, palengvina metančiųjų rūkyti kančias - panašiai kaip nikotininiai pleistrai. 

 

Kepti pomidorai 

Keli vidutiniai pomidorai, 20 g sviesto ar aliejaus, žiupsnelis druskos ir pagal skonį pipirų.  

Pomidorus supjaustome storais griežinėliais, pabarstome druska bei pipirais ir klojame į išlydytą sviestą keptuvėn.  

Labai skanu kepti orkaitėje - dedam į riebalais išteptą skardą ir kepame apie 10 min. (orkaitė turi būti įkaitinta). 

Kiekviena šeimininkė savo nuožiūra gali pagardinti kepamus pomidorus - užtarkuoti sūrio ar užpilti juos išplaktu kiaušiniu. 

Omletas su keptais pomidorais - ypač gardu. Keptus pomidorus galime pateikti kaip priedą prie kepto kumpio ar kitų mėsos patiekalų. 

 

Kumpiu ir kiaušiniais įdaryti pomidorai 

Dviem pomidorams reikės dviejų riekelių baltos duonos, 1 kiaušinio, nedidelio gabalėlio kumpio - 25 g, 4 šaukštų sultinio, šlakelio riebalų, česnako skiltelės, petražolės šakelės, pipirų, maltų džiūvėsėlių, druskos. 

Pomidorus paruošiame kimšti: nuėmus "uodegytes", nupjauname nuplautų pomidorų viršūnėles, šaukšteliu išimame sėkleles. Kumpį smulkiai sukapojame, pridedame duonos minkštimo, kietai virto kapoto kiaušinio, smulkinto česnako su druska ir petražolėmis, pipirų, sultinio. Viską išmaišome. Masę sudedame į išskobtus pomidorus, uždedam pomidorų nupjautas viršūnėles, apibarstome džiūvėsėliais ir viską dedame į riebalais pateptą skardą. Dedam į įkaitintą orkaitę ir kepam apie 15 min. 

Skanaus! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]