MUMS RAŠO

Gluosnė NORKUTĖ

TARPTAUTINIS TEATRO FESTIVALIS - VISIEMS!


Jau trečią kartą tarptautinis festivalis "Asitežas" džiugino teatro profesionalus ir mėgėjus. "Assitej" - tai tarptautinė organizacija, vienijanti viso pasaulio teatrus, kuriančius vaikams ir jaunimui. Kadangi Lietuvai šie metai neeiliniai, tai ir festivalis buvo rengiamas ypač atsakingai bei išradingai. 

Žiūrovai jau priprato beveik kasmet matyti į sceną lipančius "Asitežo" festivalio dalyvius, tik šiais metais aktorių sąrašas buvo itin ilgas. Ant scenos kopė ne tik lietuviai, bet ir profesionalūs teatrai iš Norvegijos, Rusijos, Estijos, Italijos bei Vokietijos. Daugelis spektaklių buvo nemokami ir į juos buvo kviečiami visi norintys, tačiau į teatrų sales žiūrovai neplūdo. Taip nutiko visų pirma dėl informacijos stygiaus - beje, ji buvo nevisiškai tiksli, aiški, paskleista tik nedaugeliui žmonių. Trūko ir žiūrovų noro - siūlydama pažįstamiems apsilankyti tikrai gerame italų trupės spektaklyje pastebėjau nemažai pasyvumo: kas užsiėmęs, kas nenori, kas tingi. Vis dėlto, nors ir stigo žiūrovų, nuotaika visose teatrų salėse per spektaklius buvo puiki. 

Žiūrovus itin sudomino italų trupės "Rodisio" spektaklis "Vienos šeimos istorija." Netgi anglų kalba netapo kliūtimi - tikrai nebuvo sunku suprasti aktorių rodomas gyvenimiškas situacijas. Kaip dera italams, temperamentingas aktorių trio linksmai šaržuodamas atskleidė kasdienybės problemas, parodė gyvenimo rutinos keliamus pavojus, buities beprasmybę. Sužavėti žiūrovai po vaidinimo plojo atsistoję. 

Šiųmetinis teatro festivalis buvo pavadintas "Jėga" ("Cool") ir tikrai neapsiribojo vien sceniniais profesionalų pasirodymais. Likus savaitei iki renginio, buvo paskelbtas konkursas. Jame dalyvauti norintys moksleiviai turėjo parašyti trumpą pjesės planą arba išdėstyti jos idėją anglų kalba. Geriausių pjesių autoriai buvo pakviesti į specialiai jiems skirtą renginį "Aš rašau teatrui". Visas penkias festivalio dienas šie moksleiviai stebėjo spektaklius, o vėliau rinkdavosi į bendrus ir individualius užsiėmimus, kuriuos vedė svečias iš Latvijos - Lauris Gundars. Tai režisierius, dramaturgas bei kino scenaristas, šiuo metu dėstantis jaunimui Latvijos kultūros akademijoje. Lauris Gundars bendruose užsiėmimuose su šio projekto dalyviais aptardavo matytus spektaklius, filmus, netgi klasiką - pavyzdžiui, V. Šekspyro "Hamletą".  

Individualūs užsiėmimai buvo skirti moksleivių pjesių rašymo įgūdžiams tobulinti, naujoms idėjoms bei galimybėms atskleisti. Neįkainojamos patirties įgijo visi norintieji - ir tam norui netrukdė nei anglų kalba, nei amžius, nei regėjimo sutrikimai. 

Norisi tikėti, kad tokie renginiai taps tradiciniai, kad juose daugės žiūrovų bei dalyvių. Kita vertus, labai svarbu nepraleisti geros progos plėsti savo akiratį, gilinti žinias. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]