ŠVIETIMAS IR REABILITACIJA

Loreta AUKŠTUOLIENĖ

KŪNO KALBA - KELIAS Į SĖKMĘ


Užsiėmimo metuBirželio 15 d. LASS nariai - aklieji ir silpnaregiai iš įvairių Lietuvos regionų - susirinko į penkių dienų "Kūno kalbos" mokymo respublikinę stovyklą nuostabiame Trakų rajono Vievio seniūnijos gamtos kampelyje - "Zelvoje". Tai jau antrieji mokymai, kuriuos per pastaruosius dvejus metus surengė LASS visiškai nematantiems iš prigimties arba silpnai matantiems žmonėms.  

Projekto koordinatorė Danutė Cidzikienė pasveikino laimingai atvykusius stovyklos dalyvius, supažindino su intensyvia mokymo programa ir tikslais, be to, remdamasi savo patirtimi, teigė, kad aklieji ir silpnaregiai atvažiuoja čia ne tik gauti, bet ir dalintis informacija, patirtimi, bendrauti ir mokytis. 

"Kūno kalbos" mokymo stovyklos vedėjos - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių centro teatro mokytoja Audronė Masiukienė ir šokių mokytoja choreografė Lina Auksoriutė - visas penkias dienas rūpinosi malonia atmosfera, vedė improvizuotus žaidimus, kalbėjo apie sėkmę, žodžio raiškos, mimikos ir judesio svarbą, gerą savijautą ir nuotaiką, gyvenimo kokybę. 

Užsiėmimo metuStovykloje mokėmės taisyklingos laikysenos, eisenos, kūno atsipalaidavimo, judesio pratimų, taikėme "Forum" teatro metodą vaidindami konfliktines situacijas ir jas spręsdami, kartojome išmoktus tekstus bei šokių judesius. Be to, aptarinėjome aktualias situacijas su darbdaviu naudodamiesi žodžio ir judesio raiška. 

Vakarais prie laužo mus kvietė kelmiškio Justino Kasparo tvirtų rankų traukiamo akordeono garsai ir paties sukurtos dainos, kuriomis per "Pūko" bei Lietuvos radiją jis sveikino seminaro vadovus ir dalyvius.  

Brolių Audriaus ir Artūro iš Kauno daina pritariant gitaros garsams "Mes jūras perplauksim po tris kartus" tapo stovyklos himnu. Šmaikštusis Fortūnatas atsiskleidė ne tik kaip projektų rašymo meistras, bet ir kaip puikus aktorius. Edmundas iš Vilniaus mokė krepšelių iš eglių šaknų pynimo meno. Vakarai buvo skirti mokymo stovyklos dalyvių muzikinei ir literatūrinei bei kūrybinei saviraiškai. Visa tai neleido nuobodžiauti, padėjo geriau vieniems kitus pažinti ir bendrauti. 

Seminarą vainikavo baigiamasis renginys "Metų laikai". Tai buvo nuostabus judesio ir žodžio raiškos spektaklis, kuriame meniškai atsispindėjo visa seminaro metu įgyta patirtis. Čia galėjo atsiskleisti ir talentai: puikios skaitovės Roma iš Kauno ir Aušrinė iš Penevėžio bei talentingosios dainininkės Zofija ir Vida iš Klaipėdos. Stovyklos dalyviams pakluso ir šokio bei judesio menas. 

Baigiamąjį koncertą stebėję "Zelvoje" stovyklaujantys moksleiviai ir jų vadovai, poilsiavietės administracijos atstovai negailėjo liaupsių ir plojimų, linkėjo, kad ši graži ir prasminga iniciatyva neišblėstų ir kad šie mokymai taptų tradiciniai.  

Vieną gražią popietę mokymo stovyklos dalyvius aplankė LASS pirmininkas Osvaldas Petrauskas ir vyriausioji projektų koordinatorė Audronė Jozėnaitė. Vyko nuoširdi apvalaus stalo diskusija apie būsimus socialinius projektus, jų įgyvendinimo galimybes bei aklųjų ir silpnaregių poreikius, buvo kalbamasi ir kitais rūpimais klausimais. 

Dalyviai į namus grįžo darbingos nuotaikos, kupini naujų idėjų, kurios, tikėkimės, taps impulsu tolesniems siekiams bei gyvenimo tikslams įgyvendinti. Su nekantrumu lauksime kitų susitikimų. Iki pasimatymo, "Zelva". 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]