RENGINIAI

Marina DYNDA

"ŠIMTAŽIEDIS" SKINA LAURUS


“Šimtažiedis” šventinėje eisenojeVilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis" (vadovė R. Januškevičienė) ir Grigiškių kultūros centro liaudiškos muzikos ansamblis "Šaltinėlis" (vadovė M. Bruzgulienė) birželio 18 - 24 dienomis dalyvavo Lenkijoje vykusiame tarptautiniame menų festivalyje "Langas į rytus". Šis festivalis jau trečią kartą sukvietė šokio kolektyvus, chorus bei pučiamųjų orkestrus iš Rytų Europos: Baltarusijos, Čekijos, Graikijos, Lenkijos, Lietuvos bei Rusijos.  

"Šimtažiedis" festivalyje dalyvavo keturiuose koncertuose, dalindamasis sceną su tokiais žymiais kolektyvais kaip "Fanfary Nemigiji" iš Baltarusijos, 2008 m. Sanremo festivalio nugalėtojais, dviem kolektyvais iš Graikijos, atlikusiais graikų tautinius šokius, kurių ir lietuvaičiai turėjo galimybę pasimokyti, ir net parodyti žiūrovams, ką išmoko paskutiniame koncerte. 

Lietuvos kolektyvams žiūrovai negailėjo nuoširdžių žodžių ir plojimų, per kuriuos šokėjai netgi ne visada galėjo girdėti muziką. Pirmasis koncertas vyko Chelmno teatre, kur susirinko festivalio organizatoriai ir rėmėjai bei gausi žiūrovų minia, - čia sutikome ir savo tėvynainių, sujaudintų ir apsidžiaugusių, kad gali stebėti lietuvių pasirodymą kitoje šalyje. "Šaltinėlis" nustebino žiūrovus daina, atliekama lenkų kalba, kurią kartu su mūsų atlikėjais dainavo visa salė. 

Kiti du koncertai vyko Sviecie miestelyje, kuris jau 25 metus rengia pučiamųjų orkestrų festivalį - į jį plūsta žiūrovai iš apylinkių. Tai didžiulis įspūdingas renginys, kurio dalyvių paradas žygiuoja miesto gatvėmis ir dalyvauja vakariniame koncerte, besitęsiančiame iki išnaktų. Koncertą tiesiogiai transliavo Lenkijos televizija.  

"Šimtažiedžiui" tai buvo nauja patirtis, kadangi dar niekada neteko koncertuoti po vidurnakčio daugiatūkstantinei miniai žiūrovų, o iškilminga eisena pagal orkestrų muzikos ritmus ir mažorečių (orkestro šokėjų) pasirodymai paliko lietuviams neišdildomą įspūdį.  

Prieš koncertą Lietuvos delegacijos atstovai dalyvavo oficialiame priėmime pas Sviecie miesto burmistrą Tadeušą Pogodą, kur buvo apdovanoti diplomu bei festivalio dovanomis.  

Ketvirtasis koncertas vyko jaukiame Nove miestelio pilies kiemelyje. "Šimtažiedis" ir "Šaltinėlis" čia taip pat dalyvavo parade, ėjusiame miesto gatvėmis, ir organizatoriams pageidaujant surengė dvigubą koncertą, kuriame sušoko ne tik savo repertuaro šokius, bet ir parodė Lenkijos žiūrovams lietuvių folkloro šokių siuitą, į kurią įsijungė ir drąsiausi žiūrovai.  

Pasibaigus festivaliui, "Šimtažiedis" tapo festivalio "Langas į rytus" laureatu. Dauguma Lenkijos žiūrovų matė Lietuvos kolektyvą pirmą kartą ir buvo sužavėti šokiais bei muzika - visa tai artima lenkų tautai. Žiūrovai negailėjo pagyrimų ir nuoširdžių žodžių šokėjams, gyrė jų ištvermę ir meistriškumą, kuriam ne kliūtis buvo net ir senyvas daugelio kolektyvo narių amžius.  

Šioje kelionėje "Šimtažiedžio" šokėjai turėjo puikią galimybę ne tik parodyti savo meninius sugebėjimus, bet ir pasigrožėti nuostabia Lenkijos gamta bei architektūra: buvo surengtos ekskursijos Chelmne, Torūnėje, Gdanske bei Sopote - tai jaukūs, išpuoselėti, savo šiltomis spalvomis ir didybe turistus žavintys miesteliai, kuriuose gausu architektūrinių paminklų, bažnyčių su įspūdingais vitražais, meniškai įkomponuotų skulptūrėlių, vaizduojančių gyvūnus bei įvairių luomų žmones, įkurdintus netikėčiausiose pastatų vietose. Lietuvius taip pat sužavėjo aguonų laukai, raudonuojantys abipus kelio Lenkijos platybėse. Taip norėjosi išlipti iš autobuso ir bėgti į pievą fotografuotis raudonų žiedų jūroje. 

"Šimtažiedžio" ir "Šaltinėlio" kolektyvai didžiuojasi galimybe atstovauti Lietuvai tokio lygio tarptautiniame festivalyje, džiaugiasi pirma vieta ir laureato titulu, tikisi, kad tai tik gera pasirodymų tarptautinių festivalių scenose, į kurias taip norisi užkopti su Lietuvos ir "Šimtažiedžio" vėliava, pradžia. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]