TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KUO KVEPIA TAVO NUOTAIKA


Požiūris į kūno kvapus - labai subjektyvus dalykas. Kiekvienas žmogus turi natūralų, tik jam būdingą kūno kvapą. Paprasta ir visiems gerai žinoma teorija: skirtingų genofondų vyrai ir moterys žavisi vieni kitų natūraliu kvapu.  

Kvapai žmonėms - aišku, ir gyvūnams - teikia daug informacijos. Pavyzdžiui, beveik 90 proc. maisto skonio nulemia kvapas. Kūdikis, miegodamas ant mamos rankų ir jausdamas jos kvapą, visada jaučiasi saugus, ramus. Netgi suaugę, kai šalia nėra mylimo žmogaus, bet likęs jo kvepalų ar drabužių kvapas, jaučiasi saugesni ir laimingesni. Pagaliau kvapai ir veikia nevienodai: vieni ramina, kiti baugina, treti kelia euforiją ar erzina. Tyrimų duomenimis nustatyta, kad priešingos lyties atstovai būtent pagal kvapus renkasi vieni kitus, kad moterų uoslė tokia stipri ir jautri, jog jos neklysdamos "užuodžia" tinkamiausius gyvenimo partnerius. 

Turbūt neneigsime, kad itin malonu išgirsti komplimentą: "Kaip gaiviai tu kvepi - turbūt geri tavo kvepalai..." Nors iš tiesų esame nusiprausę tik mėgstama dušo želė ir pasipurškę mėgstamu dezodorantu.  

Kvapai gali akimirksniu suteikti pasitikėjimo savimi, pakelti nuotaiką, priversti nusišypsoti, ypač jei tas kvapas primena mylimą žmogų. Ir atvirkščiai - gali smarkiai suerzinti, sugadinti nuotaiką visai dienai, padaryti nemalonų smagų vakarėlį. 

Naujausiais duomenimis, iš odos kvapo ar mėgstamų kvepalų galima nuspėti žmogaus emocinę būklę.  

Galima taikyti ir kvepalų terapiją. Įrodyta: dirbantiems kompiuteriu labiausiai tinka mėtų, citrinų, jazminų ir eukaliptų kvapai. Jie padeda įveikti snaudulį, sutelkti dėmesį bei mobilizuoti jėgas. Be to, jazminų kvapas 30 proc., o citrinos kvapas - net 50 proc. sumažina spausdinimo klaidų. Japonijoje darbdaviai tai jau praktikuoja: kasryt biurai dvelkia citrusiniais vaisiais, kad darbuotojai greičiau prabustų ir susitelktų dirbti. Per pietus citrusinius kvapus keičia gėlių aromatai dėmesiui sukaupti. Vakarop darbuotojų nuovargį vaiko kedrų ir kiparisų kvapai. 

Tačiau labai svarbu asmeninė higiena. Niekam nemalonus sklindantis negeras kvapas. Šiais laikais daug kas yra girdėjęs apie kūno Ph, žino apie parduotuvių lentynose esančias įvairiausias burnos ir įvairių kūno vietų priežiūros priemones.  

Netgi laikydamiesi idealios kūno švaros kartais pakliūname į situaciją, kai sunerimstame: "Iš kur tas nemalonus kvapas?" Tad keletas faktų apie prakaitavimą. 

Žmogaus kūnas nuolat prakaituoja. Tai visiškai normalus ir būtinas kūno termoreguliacijos reiškinys, stiprėjantis esant karščiui ar tada, kai nervinamės. Prakaituodamas kūnas išskiria skystį, kuris neturi kvapo. Kvapas atsiranda, kai plinta bakterijos, kurios dauginasi palankaus mikroklimato, tai yra drėgmės ir šilumos, vietose, pvz., pažastyse ar pėdose. 

Kitas faktorius, lemiantis nemalonų kūno kvapą, yra nutukimas. Turi įtakos ir didelė temperatūra (karštis), tada stimuliuojamos prakaito liaukos, ir tai kaip magnetas prie lipnaus drabužio traukia bakterijas, kurios sukelia blogą kvapą. Drabužiai iš sintetinės medžiagos irgi nėra gerai, pvz., poliesteris atrodo gražiai, bet neleidžia kūnui kvėpuoti. Yra dar vienas faktorius - tai smarkiai aptempti drabužiai ir nepatogūs batai. 

Auksinė taisyklė: nė vienas antiperspirantas ar dezodorantas nepadės, jei nebus laikomasi tinkamos kasdieninės higienos. Kai perkame higienos priemones, privalome žinoti jų paskirtį. 

Antiperspirantuose esančios medžiagos sutraukia prakaito liaukas, mažina prakaitavimą, dezodorantai neutralizuoja kūno kvapą, sunaikina bakterijas, kurios atsiranda išsiskyrus prakaitui. 

Linkusiems smarkiai prakaituoti derėtų rinktis antibakterinius, o ne parfumuotus dezodorantus, nes šie tik laikinai "užmuša" kvapą. 

Kadangi kiekvienas žmogus turi ir savo išskirtinį kvapą, tad nereikėtų pirkti kvepalų, kuriuos nusipirko draugas ar draugė. Pirmiausia pasikvepinkite ir žiūrėkite, ar jums kvepalai tinka. Paprastai tie patys kvepalai, patekę ant skirtingų žmonių odos, skleidžia kitokį kvapą. 

Saikingai pasikvepinęs žmogus mums malonus, tačiau prisikvepinęs "be proto" dažniausiai atstumia. Kartais, atsidarius durims ir įėjus į patalpą smarkiai išsikvepinusiam žmogui, kitiems užima kvapą, jie pasijunta kaip parfumerijos parduotuvėje. O nuo nekokybiškų kvepalų kvapo gali net supykinti. Tad niekada neužmirškime saiko. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]