RENGINIAI

Lina NORKIENĖ

ŠALIS TA LIETUVA VADINAS


Visi mes jaučiamės savo Tėvynės patriotais, tikrais lietuviais. Tačiau kiek iš tikrųjų žinome apie savo šalį, jos papročius, žymius žmones, istoriškai svarbias vietoves ir įvykius? 

Gražų gegužės 15-osios vakarą Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro mažojoje salėje rinkosi aktyviausi bendruomenės nariai, norintys išbandyti savo žinių tvirtumą bei sužinoti naujų faktų apie Lietuvą. Čia vyko viktorina "Šalis ta Lietuva vadinas".  

Mintis tokiu išradingu būdu paminėti mūsų šalies tūkstantmetį kilo centro sociokultūrinio darbo organizatorei Vandai Janulaitienei. Ji, suradusi internete puikios metodinės medžiagos, atrinko ir paruošė įdomių klausimų, o kad komandoms būtų drąsiau dalyvauti viktorinoje, paruošė net atsakymų variantus. Tuomet liko sugalvoti nuostatus, kuriais vadovaujantis vyks žaidimas. Informacija apie renginį buvo paskleista, bendruomenės nariai paskatinti burtis į komandas ir teikti paraiškas rengėjams. 

Rusų liaudies dainos ansamblis susibūrė į komandą “Gama”Sugužėję į renginį jau radome šešių narių komandoms paruoštus stalus. Ant jų buvo išdėliotos kortelės su komandų pavadinimais. Iš viso varžėsi 5 komandos: liaudies šokių kolektyvo "Šimtažiedis", folkloro ansamblio "Versmė", rusų liaudies dainos ansamblio "Gama", kanklių ansamblio "Bitutės" bei jungtinė komanda, sudaryta iš rankdarbių klubo "Vaivos juosta", choro "Vilnius" ir įmonės "Liregus" atstovų, pasivadinusi "Politbiuras". Ši komanda, pasipuošusi raudonais kaspinais ir kaklaraiščiais, savo pavadinimą aiškino noru priminti ne itin linksmą mūsų šalies istorijos laikotarpį, kai valdė komunistine ideologija grįstas režimas. Šaržuodama to laikotarpio valdžios veikėjų stilių, komanda pristatė ir savo kapitoną - generalinį sekretorių, sutrumpintai "genseką".  

“Politbiuro” komanda subūrė įvairių įstaigų atstovusPo trumpos viktorinos vedėjos Janinos Vileikienės įžanginės kalbos, priminusios mums svarbiausius Lietuvos tūkstantmečio minėjimo istorinius faktus ir susiejusios juos su šalies šiandiena, buvo pristatyta komisija, kuriai pirmininkavo Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro direktorius Algimantas Arbočius. Paskelbus viktorinos taisykles, komandos viena po kitos parodė savo namų užduotis - prisistatymus, kurie buvo tikrai labai išradingi ir linksmi. Kas sušoko ratelį, kas užtraukė smagią dainą ar dainuodami dar ir pavaidino dūgzdami kaip tikros bitės. Buvo ir eilėraščių, skirtų Lietuvai, ir šūkių-skanduočių.  

Uždavus klausimus, atmosfera salėje ėmė sparčiai kaisti. Nė vienas nenorėjo pasirodyti prasčiau už kitą. Pirmi klausimai pasirodė gana lengvi, tačiau su nerimu laukėme skirtų savai komandai. Gavę sunkesnį, tarėmės, kurį atsakymo variantą pasirinkti. Labai apsidžiaugdavome, kai atsakydavome teisingai. Smagu, kad konkurso atmosfera buvo labai draugiška ir linksma. Ilgiau svarstančius, kaip atsakyti, renginio vedėja Janina padrąsindavo, mielai kartodavo atsakymų variantus ir klausimus, jei iš jaudulio ar bendro šurmulio kas ko nors neišgirsdavo.  

Komandoms atsakius į 5 klausimus, buvo paskelbta trumpa pertraukėlė - per ją Jolanta Žibienė sau akompanuodama pianinu padainavo savo kūrybos dainą. Jolanta mus linksmino ir per kitas pertraukėles.  

Antrajame klausimų ture teko susigriebti, nes kai kurie klausimai reikalavo tikrai neprastų žinių. Pavyzdžiui, ar žinote paminklo M. K. Čiurlioniui Druskininkuose autorių? Tai V. Vildžiūnas. Tikiu, kad žino ne kiekvienas. Tačiau labai džiugu, kad į daugelį klausimų komandos sugebėjo atsakyti teisingai, nes jų komandose buvo tikrų eruditų. Komandos, neužtikrintos savo pasirinkto atsakymo teisingumu, galėjo prašyti pagalbos iš publikos bei kitų komandų.  

Sėkmę, mano manymu, lėmė ne tik geros žinios, bet ir teisingai pasirinkta strategija sprendžiant, kada verta pasiklausti, pasitikslinti atsakymą. Trečiajame ture ėmė ryškėti viktorinos lyderiai. Į klausimus tiksliausiai atsakinėjo folkloro ansamblio "Versmė" nariai. Šioje komandoje žinių nestokojo ilgametė folkloro ansamblio dalyvė Jūra Baužytė. 

Į tiesos kelią tiksliais savo atsakymais komandas nukreipdavo ir Audrys Ambrozevičius. Jis dar prieš renginį siūlėsi laimėti vienas prieš visus. Smagu turėti savo bendruomenėje tokį puikų įvairių sričių žinovą. Kitą kartą žinosime, ką būtina įtraukti į komandą, kad laimėtume.  

Kai buvo susumuoti rezultatai, komisijos pirmininkas įteikė komandoms prizus, apdovanojo nugalėtoją - tai "Versmės" komanda, kuriai atiteko pagrindinis viktorinos prizas - dviejų dienų kelionė prie jūros. Dovanėlėmis buvo pažymėti ir geriausias žinias parodę komandų nariai bei publikos atstovai.  

Manau, kad ši viktorina - pavykęs renginys. Tikrai buvo verta taip smagiai paminėti Lietuvos tūkstantmetį, sužinoti daugiau apie savo šalį. Be to, viktorinos - puikus laisvalaikio leidimo būdas.  

Daug skaitantys, įvairiomis gyvenimo sritimis besidomintys mūsų bendruomenės nariai ne kartą yra stebinę savo išprusimu plačiąją šalies visuomenę televizijos viktorinų laidose. Vytautas Gendvilas su Viktoru Deinarovičiumi sėkmingai žaidė A. Valinsko LNK vestoje laidoje "Taip ir ne". Saulius Plepys dalyvavo Lietuvos televizijos viktorinoje "Veto". 

Prieš gerą dešimtmetį esu dalyvavusi panašioje viktorinoje, kurią didžiojoje koncertų salėje vedė V. Gendvilas. Pamenu, po renginio labai didžiavausi savimi ir norėjau dar daugiau žinoti, kad ne tik geriau pasirodyčiau kitame žaidime, bet ir kad būčiau įdomesnė pašnekovė. 

Ši laisvalaikio renginių patirtis, manau, yra nepelnytai primiršta. Ji verta mūsų dėmesio ir platesnės sklaidos. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]