GYVENIMO AKTUALIJOS

Alvydas VALENTA

SUNKMEČIO CUNAMIŲ AKIVAIZDOJE


Kovo 3 dieną LASS centro tarybos sprendimu nuo kovo 4 dienos galutinai nutraukta UAB "Regovitus" arba, įprastai kalbant, buvusios LASS Panevėžio įmonės veikla. Įmonė neveikė nuo praėjusių metų liepos 1 d., tačiau, žiūrint griežtai juridiškai, tada jos veikla buvo tik sustabdyta. Taigi viena iš penkių mūsų įmonių nustojo egzistavusi. Liko dar keturios. Kaip joms sekasi? Ar atlaikys sunkmečio smūgius, ar išliks? Kalbėjomės su atsakingais LASS centro tarybos darbuotojais, įmonių vadovais. Pirmiausia reikia pasakyti, kad nė vienas nesiryžo prognozuoti, spėlioti ar burti iš kavos tirščių - situacija keičiasi vos ne kasdien, todėl galima kalbėti tik apie šią dieną arba mėnesio kito perspektyvą. Mūsų įmonių vadovų mintims tarsi netiesiogiai pritarė ir dienraštis "Verslo žinios". Viename iš pirmųjų balandžio numerių jame buvo išspausdinta maždaug tokia ironiško pobūdžio replika: "Daryti kokias nors prognozes dabar gali tik labai neatsakingas astrologas..." Niekas nenori būti tuo "neatsakingu astrologu", bet gyventi reikia, o gyvenant nori nenori tenka įvardyti situaciją, kurioje esi atsidūręs arba su kuria susiduria tavo kolegos.  

UAB "Liregus" direktorius Leonas Kirkilovskis: "Kiek žinau, visos LASS UAB nors nelengvai, bet tvarkosi. Produkcija pagal galimybes realizuojama, darbas vyksta. Visos UAB dirba keturias ar net tris dienas per savaitę. "Liregus" produkcija - elektros instaliaciniai gaminiai. Apie 30 proc. jos sudarydavo Alytaus šaldytuvų gamyklos "Snaigė" užsakymai. Iš spaudos ir televizijos žurnalo skaitytojai tikriausiai žino, kad ši įmonė taip pat susiduria su didelėmis problemomis: labai sumažėjo gamybos apimtys, šaldytuvų realizacija. Visa tai tiesiogiai atsiliepia ir mums. Visą laiką ieškome. Lietuvoje šiuo metu realizuojame apie 50 proc. "Liregus" produkcijos. Jeigu apsiribotume tik Lietuva, būtų prastai. Turime užsakymų iš Latvijos, Estijos. Komercijos direktorius neseniai grįžo iš Gruzijos. Atrodo, iš ten irgi greitai gausime užsakymą. Prekiaujame su Minsku, su Maskva. Du komercininkai išvažiavo į Helsinkį. Čia vyksta Statybos ir elektros gaminių paroda. Turime šiems gaminiams tarptautinį sertifikatą. Turime partiją gaminių, kuriuos siųsime į Vokietiją. Mūsų elektros instaliaciniai gaminiai atitinka Europos Sąjungoje tokiems gaminiams keliamus reikalavimus. Deja, niekas nežino, kaip atrodys sunkmečio dugnas, su kokiomis sąnaudomis, su kokiomis išlaidomis turėsime gyventi. Spėlioti, kaip susiklostys vienos ar kitos mūsų įmonės reikalai, labai sunku - tai priklausys nuo daugelio aplinkybių, ne paskutinėje vietoje yra ir sėkmės faktorius. Štai kad ir mūsų įmonė. Vieni dirba nepilną darbo savaitę, o kiti, kad suspėtų įvykdyti užsakymą, ateina ir šeštadienį." (Balandžio pabaigoje UAB "Liregus" gavo skubų užsakymą iš "Snaigės". Anot L. Kirkilovskio, atrodo, "Snaigė" atsigauna - red. past.)  

L. Kirkilovskis kartu yra ir Lietuvos socialinių įmonių asociacijos pirmininkas. Tad neiškentėme nepasiteiravę, kokios nuotaikos sklando šioje asociacijoje. L. Kirkilovskis: "Socialinių įmonių daugėja. Šiuo metu jų yra 90. Iš jų - beveik septyniasdešimt neįgaliųjų socialinės įmonės. Jose dirba apie 1650 žmonių su negalia. Būrys nemenkas. Įstatyminė bazė palyginti nebloga. Tačiau nuolat grasinama ką nors keisti. Sakoma, kad mūsų Socialinių įmonių įstatymas, kiti šių įmonių veiklą reglamentuojantys teisės aktai neatitinka ES direktyvų. Praėjusiais metais prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos buvo sukurta komisija, turėjusi teikti siūlymus Socialinių įmonių įstatymui pakeisti. 

Jos veikloje dalyvavau ir aš. Iš pradžių siūlymai mums buvo labai nepalankūs: stipriai mažinti darbo užmokesčio subsidijas, iš valstybės biudžeto nedengti "Sodros" įmokų. Tai būtų nepakeliama našta neįgaliųjų įmonėms. Po ilgų diskusijų pavyko pasiekti geresnį rezultatą. Darbo užmokesčio subsidijos lieka panašios kaip ir anksčiau, nenaikinamos ir "Sodros" įmokos. Tai didelis laimėjimas. Nors ir sunkmetis, iš valstybės gauname paramą neįgaliųjų darbo vietoms steigti ar joms pritaikyti. Kol kas valstybė savo įsipareigojimų laikosi. Tačiau jeigu nebūtų asociacijos, jeigu ji nereikštų savo nuomonės, reikalai būtų daug prastesni. Pasikeitus socialinės apsaugos ir darbo ministrui, kol kas sustabdytas ir šių siūlymų dėl Socialinių įmonių įstatymo pakeitimo teikimas Seimui. Bet negalime prarasti budrumo, nes tiek šis, tiek kiti įstatymai gali būti labai greitai "nutobulinti".  

UAB "Regplasta" direktorė Danutė Zapolskienė: "Pagrindinis mūsų užsakovas - UAB "Senukai". Kalba trumpa: "Nori, taikykis prie mūsų, nenori - tavo produkcijos visai nepirksime". "Senukai" iki 120 dienų pailgino atsiskaitymo už produkciją laikotarpį. Mums tai visiškai nenaudinga, bet kitos išeities neturime. Pirmasis šių metų ketvirtis buvo labai sunkus. Dabar reikalai po truputį gerėja. Tikimės, kad vasarą bent šiek tiek atsigausime. Turime paklausų sezoninį gaminį - plastmasinius konservavimo dangtelius. Tai irgi vasaros prekė." 

VšĮ "Aksida" direktorius Giedrius Trinka: "Nors ir sunkmetis, įmonės situaciją įvardyčiau kaip teigiamą. Užuot atleidinėjus neįgalius žmones, atsiranda galimybių net vieną kitą priimti. Tiesa, visi šie žmonės turi ne regėjimo, bet kitokių negalių. Pagrindinė mūsų produkcija - karūnkamščiai. Vyksta derybos su aludarių korporacija "Carlsberg". Milijardinė apyvarta, per metus jie sunaudoja kelis milijardus kamštelių. Mūsų dalis būtų apie 120 milijonų karūnkamščių. Jeigu pavyktų susiderėti, karūnkamščius tiektume Lietuvos, Latvijos ir Estijos aludariams. Dar gal vienai Baltarusijos įmonei. Yra vilčių, kad mūsų karūnkamščiai galėtų keliauti ir į Suomiją. "Carlsberg" mūsų produkciją perka ir dabar. Sumoka, kiek prašome. Deramės, bet kartu jiems ir gaminame. Kitas dalykas, kad tos derybos gali užsitęsti iki metų pabaigos. Taip ir gyvename".  

UAB "Regseda" direktorius Česlovas Vasiliauskis: "Pirmasis metų ketvirtis paprastai būna visada sunkesnis. Šie metai - irgi ne išimtis. Prisidėjo ir krizė. Didelę mūsų produkcijos dalį sudaro kanceliarinės prekės, jas perka biudžetinės įstaigos, o lėšų joms irgi trūksta. Turime nemažai skolininkų, tačiau beviltiškų skolų nedaug. Vasarą mums šiek tiek lengviau, nes prasideda prekyba konservavimo dangteliais. Jau dabar turime užsakymą pagaminti apie pusantro milijono dangtelių. Čia tik iš vieno užsakovo. Dangtelius iš mūsų perka ir turgaus prekiautojai. Kaip bus ateityje, pasakyti sunku, bet artimiausiais mėnesiais užsidaryti nežadame".  

LASS pirmininko pavaduotojas Stanislovas Plauška: "Išskyrus UAB "Regovitus", visos kitos mūsų įmonės kol kas dirba. Didžiausia problema - produkcijos realizavimas. Visos įmonės gaminti gali, bet kur parduoti? 

Sausio vasario mėn. pardavimas paprastai sumažėja kiekvienais metais, ne išimtis - ir šie metai. Tai, beje, parodė ir pirmojo ketvirčio rezultatai. Mūsų įmonės labai priklauso nuo užsakovų. Užsakovams blogai - ir mums blogai. Yra dar vienas dalykas, apie kurį taip pat turime kalbėti: LASS ūkinė veikla, žmonių užimtumas vien įmonėmis nesibaigia. Todėl neišvengiamai turime kalbėti apie visą organizacijos turtą ir efektyvų jo panaudojimą. Šiais metais baigiamas tvarkyti Vilniuje, Žemaitės gatvėje, esantis pastatas. Persitvarkyti baigia ir Panerių biurų centras. Pats laikas pradėti diskutuoti, kaip šis turtas turėtų tarnauti LASS nariams".  

 

* * * 

Apžvelgę LASS įmonių situaciją galime daryti tokią pesimistiškai optimistinę išvadą: sunkmečio akivaizdoje - kol kas dar laikomės! Kiek ilgai - koks išminčius į šį klausimą galėtų atsakyti? Antra vertus, ieškoti atsakymų ar bent diskutuoti reikia. O diskusijų, polemikos - nė lašo! Šiame rašinyje sąmoningai nelietėme UAB "Regovitus" reikalų. Dėl šios įmonės uždarymo esama įvairių nuomonių. Balandžio mėnesį LASS revizijos komisija gavo kolektyvinį grupės panevėžiečių paklausimą, kuriame keliamas ir UAB "Regovitus" uždarymo klausimas. Bet tai - jau kito rašinio tema. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]