SPORTAS

 

TRENIRUOTIS SU LIETUVOS KOMANDA - DIDŽIAUSIAS IŠŠŪKIS


Kovo 20-22 dienomis Vilniaus aklųjų ir silpnaregių sporto klubo "Šaltinis" salėje vyko šio sporto klubo ir Švedijos Malmo miesto sporto klubo "Fifh Mighty Ducks" ("Penkios galingos antys") golbolo komandos treniruočių stovykla. Komandos žaidė viena su kita bei mišriais trejetais. Pasibaigus treniruočių stovyklai, Vilma Venckutonytė pakalbino Malmo klubo golbolo komandos trenerį Peterį Bjorkstrandą

 

Minutės pertraukėlės paprašė treneris P.Bjorkstrandas (kairėje)V. V. Treniruotis su Lietuvos golbolininkais atvykstate jau antrą kartą - buvote čia ir 2008 metų liepą. Kokių tikslų siekiate čia atvykdami? 

P. B. Mūsų komanda treniruojasi labai rimtai. Esame gerai organizuoti ir nuolat ieškome iššūkių visame pasaulyje. Dukart buvome treniruočių stovyklose JAV, bendradarbiaujame su Suomijos, Vokietijos golbolo komandomis. Atvykti treniruotis su Lietuvos komanda mums - didžiausias iššūkis.  

V. V. Kokių privalumų pastebite po tarptautinių treniruočių? 

P. B. Mes visuomet žinome, kuriose srityse turime padirbėti daugiau. Ypač daug spragų matome savo komandos gynyboje, tad stengiamės ją stiprinti - to čia daugiausia ir mokomės. Lietuvos komanda yra gerai organizuota, tad mums yra ko pasimokyti.  

V. V. Ar ši treniruočių stovykla yra ir jūsų pasiruošimo Švedijos nacionaliniam čempionatui dalis? 

P. B. Taip, paskutinį balandžio savaitgalį Geteborge vyks Švedijos nacionalinis turnyras ir mes nusiteikę laimėti, tad labai drausmingai treniruojamės. 

V. V. Jūs labai kruopščiai planuojate pasiruošimo čempionatui laikotarpį. Kokie pasiruošimo etapai? 

P. B. Pirmiausia apie šešias savaites - ištvermės treniruotės. Apie keturias savaites skiriame jėgos pratimams. Toliau apie 5-6 savaites tęsiasi lėtųjų treniruočių etapas. Kovo pabaigoje jau prasidės greitasis treniruočių etapas - tam naudojame mažesnę aikštelę, dažniausiai - trečdalį aikštelės ir stipriname puolimą, metimus. Tokios treniruotės vyksta ne ilgiau kaip vieną valandą. Paprastai kiekvienoje treniruotėje pusę valandos darome apšilimą - bėgame, darome tempimo ir kitus pratimus, sprinto startus, toliau - speciali treniruočių programa, tai yra dirbame vienas su kitu.  

V. V. Kokie specialistai treniruoja golbolininkus? 

P. B. Aš golbolo treneriu dirbu 10-11 metų, pats žaidžiau nuo 1992-ųjų. Buvęs Švedijos golbolo rinktinės treneris Henrikas Bergvistas po Pekino parolimpinių žaidynių sugrįžo į mūsų klubą - jis tikrina žaidėjų techniką. Fizioterapijos specialistas nuolat dirba su mūsų komanda. Turime trenerį, kuris moko gynybos paslapčių. Tai buvęs Švedijos futbolo rinktinės vartininkas. Mūsų klubo golbolo komandą sudaro 10-12 skirtingo lygio žaidėjų. Į Lietuvą atvyko šeši stipriausieji.  

V. V. Kiek žaidėjų iš Malmo klubo komandos yra nacionalinėje Švedijos rinktinėje? 

P. B. Stefanas Gahne ir Fatimiras Seremeti yra nacionalinėje rinktinėje. Jimmy Bjorkstrandas ilsisi po Pekino parolimpinių žaidynių. Peteris Weichelis priklauso Danijos rinktinei, nors dabar jis tapo mūsų klubo nariu. Mikaelis Aspegrenas anksčiau buvo rinktinėje ir vėl gali tapti jos nariu. 

V. V. Papasakokite daugiau apie savo klubą. 

P. B. "Fifh Mighty Ducks" yra žmonių su įvairia negalia sporto klubas. Tai didžiausias toks sporto klubas Švedijoje, kuris vienija apie 800 narių, dalyvaujančių keturiolikoje sporto šakų. Golbolo sekciją turime nuo 1991 metų, septynis kartus tapome golbolo nugalėtojais Švedijoje. Pernai nacionalinį turnyrą laimėjo Stokholmo klubas, mes tapome vicečempionais. Šiemet ketiname atsirevanšuoti. Švedijoje yra du stiprūs sporto klubai ir keletas silpnesnių.  

V. V. Šiais metais, liepos mėnesį, Vilniaus aklųjų ir silpnaregių sporto klubas "Šaltinis" pirmą kartą Lietuvoje organizuoja sporto klubų tarptautinį turnyrą, į kurį pakvietė ir jus. Ar ketinate dalyvauti? 

P. B. Mes gavome kvietimą ir labai susidomėjome juo. Kol kas nežinau, ar gausime finansavimą, nes mums buvo pasakyta, kad kovo mėnesį, t.y. dabar, jau išnaudojome šansą varžytis Vilniuje. Vis tiek stengsimės gauti lėšų dalyvauti jūsų turnyre. Taip pat per įvairius fondus ieškome lėšų, kad galėtume pasikviesti "Šaltinio" komandą treniruotis į Malmo. Ten mes turime didelį sporto centrą ir lapkričio mėnesį norėtume surengti treniruočių stovyklą. 

Grįžę namo išanalizuosime bendrų treniruočių vaizdo įrašus. Labai džiaugiamės, kad atvykome čia, kad Vilniaus komanda mus priima. 

Vilma VENCKUTONYTĖ 

 

P. S. Šios tarptautinės mokomosios treniruočių stovyklos metu buvo sužaistos devynerios draugiškos rungtynės. Lietuvos golbolo gerbėjų džiaugsmui reikia pasakyti: nors su Malmo miesto komanda dirba keli specialistai, o gynybos paslapčių ją moko buvęs futbolo rinktinės vartininkas, visos devynerios varžybos baigėsi vilniečių sportininkų pergale. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]