SPORTAS

Ilona ŠNARIENĖ

NUGALĖTI PADĖJO ATKAKLUMAS


Šiaulių Didždvario gimnazijoje vykusiame Lietuvos aklųjų ir silpnaregių golbolo čempionate runtynes laimėjusios Aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro "Šarūno" sporto klubo "Šarūnas" komandos treneris Vygantas Mockūnas, jaunuosius sportininkus treniruojantis nuo 1994 metų, sako, jog golbolas yra pati populiariausia aklųjų sporto šaka, todėl jį norinčiųjų žaisti niekada netrūksta. "Komandą sudaro šeši žaidėjai. Kasmet pavyksta surinkti po dvi žaidėjų komandas: "Šarūno" komandoje žaidžia vyresnio amžiaus, o "Atžalyno" komandoje - jaunesni vaikinai, - sako treneris. - Dabartiniu metu treniruotes lanko 15 Aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleivių. Vėliau buvę mano auklėtiniai papildo kitas klubines golbolo komandas ir sudaro pagrindą Lietuvos golbolo rinktinėje. Golbolą žaidžiame ne tik Lietuvoje, savo jėgas išbandome susitikę ir su kitų šalių sportininkais. Prizinės vietos mums - ne naujiena, o į namus parsivežti laimėjimai įrodo, kad esame ne prastesni už kitų šalių žaidėjus."  

 

Esame tarp geriausiųjų 

"Šarūno" sporto klubo "Šarūno" komandos žaidėjas Mantas Brazauskis golbolą pradėjo žaisti būdamas 15 metų. Sportininkas sako, jog prieš ketverius metus buvo rimtai susidomėjęs aklųjų stalo tenisu, tačiau golbolas yra geriau žinoma, turinti geresnių perspektyvų sporto šaka, tad, kai treneris pasiūlė ją išbandyti, ilgai nedvejodamas priėmė pasiūlymą. "Treniruotės vyksta du kartus per savaitę. Jose tobuliname žaidimo techniką, išbandome įvairius derinius bei naujus variantus. Svarbiausia, kad mūsų komandos žaidėjai turi galimybę apsilankyti pagrindinės Lietuvos golbolo rinktinės klubo treniruotėse ir su jais kartu tobulinti savo įgūdžius, - džiaugiasi vaikinas. - Po keleto tokių bendrų treniruočių aš sulaukiau Lietuvos golbolo rinktinės trenerio pasiūlymo žaisti jų komandoje. Kartu su jais dalyvavau tarptautinėse golbolo varžybose, į kurias susirenka pačios geriausios pasaulio komandos. 2007 metais iškovojome III vietą tarp geriausių pasaulio golbolo komandų. Pernai Suomijoje vykusiame golbolo turnyre laimėjome I-ą vietą". Tai, anot sportininko, itin svarūs laimėjimai, nes daugelyje šalių golbolas turi senas tradicijas, todėl jį žaidžiantys yra stiprūs, savimi pasitikintys, gerai žaidimo techniką įvaldę sportininkai. Vaikinui golbolą yra tekę žaisti su JAV, Lenkijos, Vengrijos, Rusijos, Suomijos ir kitų Europos komandų žaidėjais, tačiau labiausiai jam patiko kinų žaidimo technika. Anot sportininko, jeigu Lietuvos golbolo rinktinė parolimpinėse žaidynėse iškovojo II vietą, tai rodo: mūsų šalies golbolininkai taip pat moka parodyti gražų žaidimą. 

Sportininkas sako, kad kelionėse jam visada įdomu pasidairyti po svetimų šalių miestus, ypač tuomet, kai miesto architektūra pritaikyta pažinti ir regėjimo negalią turintiems žmonėms. Kolorado Springse, 49-ajame pagal dydį JAV mieste, vaikinas kartu su komandos draugais matė daug skulptūrų, kurias galėjo liesti rankomis. Vengrijoje grožėjosi nuostabiu parku.  

Mokytis vienuoliktoje klasėje nėra lengva, tad dėl laiko stokos jaunajam sportininkui reikėjo atsisveikinti su Lietuvos golbolo rinktine. Jis liko žaisti "Šarūno" komandoje, kadangi šios komandos treniruočių ir rungtynių grafikas lankstesnis. Rimtai nusiteikęs teisės studijoms, "Šarūno" komandos žaidėjas sako, kad jo ateities planuose golbolui vietos neliks, nes visas jėgas reikės atiduoti užsibrėžtam tikslui pasiekti. 

 

Geri įvertinimai reikalauja pastangų 

Rungtynes prieš Kauno golbolo komandą "Mes" laimėję "Atžalyno" komandos žaidėjai Janušas Kazakevič ir Rimvydas Jankauskas tvirtina: golbolas yra įdomus žaidimas, o norint tapti geru žaidėju reikia ne tik puikiai išmanyti žaidimo taisykles, bet ir turėti labai gerai išlavintą klausą bei būti pasiruošusiam fiziškai. Abu jaunuoliai mokosi devintoje klasėje. Anot Janušo, apie tolimesnius planus jis dar negalvoja, o Rimvydas savo ateitį jau tvirtai nusprendęs susieti su golbolu, todėl visą savo laisvalaikį skiria treniruotėms. Kartu su kitais komandos nariais yra žaidęs Vengrijoje, Lenkijoje, Maskvoje, tačiau draugų svetimose šalyse nesusiradęs, nes, anot jo, aikštelėje su kitomis komandomis susitinka ne pabendrauti, bet nugalėti. Nors Lietuvon grįžta iškovoję prizines vietas, tačiau laimėjimais girtis vaikinai nelinkę, nes geriems rezultatams pasiekti reikia išlieti daug prakaito. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]