TAI ĮDOMU

 

AKIES MIRKSNIU


Žurnale "National Geographic" klausiama: ką veikia akis mirksnio metu? Paprasčiausias paaiškinimas būtų tai, kad ji tuo metu yra sudrėkinama. Akiai užsimerkiant vokai akies obuolio paviršių sudrėkina ašaromis. Taip akies obuolys lieka drėgnas, o ragena apsaugoma nuo pažeidimų.  

Žiūrėdami į televizoriaus ar kompiuterio ekraną, skaitydami mes mirksime rečiau. Todėl akys ima perštėti ir pasidaro sausos. Mirksime tankiau, kai jaučiamės pavargę arba kinta mūsų stebimas objektas (pvz., verčiame knygos puslapį). Tačiau mirksėjimas - ne vien judesys. Kai esame ramūs, mirksime rečiau. Kai susijaudiname, apima mirksėjimo "priepuolis". Tereikia prisiminti nepataisomą melagį, kuris pamelavęs tuojau pradeda tankiai mirksėti.  

Psichikos sutrikimų turinčių žmonių smegenys veikia kiek kitaip. Todėl jie ir išgąsdinti tankiau mirksėti nepradeda.  

Mirksėjimas lėtina su regimaisiais įspūdžiais susijusią smegenų veiklą. Matyt, taip yra todėl, kad nematytume tų mirksnių, kai pasaulis dingsta iš akių. Nors mirksėjimas ir daug tirtas, tačiau čia dar daug paslapčių. Pavyzdžiui, vis dar nežinoma, kodėl vaikai mirksi rečiau nei suaugusieji. Taip pat neaišku, kodėl taip skiriasi gyvūnų mirksėjimo tankumas: papūgos per minutę sumirksi 26, o stručiai - tik vieną kartą.  

Kas kiek kartų mirksi per minutę? Naujagimis - 2, televizorių žiūrinis žmogus - 7,5, ramiai nusiteikęs žmogus - 15, susinervinęs žmogus - 50 kartų. 

Užmerktų ir atmerktų akių mozaika

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]