RENGINIAI

Lina NORKIENĖ

LEDO SKULPTŪROS BAROKO APDARU


Apžiūrime ledo skulptūrasDžiugu, kad į Vilniaus - Europos kultūros sostinės - programos renginių verpetą teko įsisukti ir Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro neregių bei silpnaregių grupei. Centro darbuotojos Vandos Janulaitienės pakalbinti projekto rengėjai mielai sutiko parodyti ledo skulptūras mums tinkamu būdu. 

Vasario 27 dieną atvykę į Rotušės aikštę, buvome maloniai nustebinti: mus pasitiko iš baroko laikų "atkeliavę" jaunuoliai. Puikūs juodi trumpi paltukai, pagražinti baltomis sagomis ir rankovių bei krūtinės raukiniais, vadinamais "žabo". Damų galvas dengė įspūdingi aukštų kuodų ir garbanų perukai. Stilizuotų rūmų ponių draugiją papildė karaliaus juokdarys. Lengvai užsimezgęs pokalbis apie kitas ekskursijas, papasakoti linksmi nutikimai su vaikų grupėmis nuteikė labai draugiškai. Projekte "Ledinis Vilniaus barokas" buvo pristatyti Bazilijonų vienuolyno vartai, Augustinų Švenčiausios Marijos Ramintojos, Šv. Kotrynos, Šv. Petro ir Povilo, Visų Šventųjų, Šv. Kazimiero ir Šv. Jono bažnyčios. 

Apžvelgusi Vilniaus baroko stiliaus ypatumus pasauliniame kontekste, ekskursijos vadovė atkreipė dėmesį į mūsų sostinei būdingą išskirtinį statinių jaukumą, puošnumą bei stiliaus savitumą. Visgi didžiausią įspūdį paliko tos formos, kurias galėjome paliesti rankomis. Smagu buvo justi ledo skulptūrų puošmenų linkius, jų dydį, kai stovėdamas prieš ledo sieną stiebkis nesistiebęs, o viršaus pasiekti negali. Beje, šiame projekte būta ir Lietuvos rekordų: Bazilijonų vienuolyno vartų ledinė kopija buvo didesnė nei 7 metrų aukščio, o tai aukščiausia iki šiol mūsų šalyje sukurta ledo skulptūra. Deja, pro vartus praeiti ir jų iš labai arti apžiūrėti neteko - ledui palengva tirpstant tai tapo pavojinga. 

Kiekvienas autorius laisvai interpretavo pasirinkto statinio formų perteikimą. Pavyzdžiui, Šv. Kotrynos bažnyčia autoriui sukėlė asociaciją su jo tuo metu valgytais ledais. Ji buvo ruda kaip šokoladas, rožinė kaip braškės ir balta kaip vanilė, todėl autorius nusprendė tokiais valgomaisiais ledais ir dekoruoti iš ledo luitų suręstą stačiakampį. Šalčio stoka bei miesto balandžiai padarė savo juodą darbą ir iki mūsų apsilankymo išliko tik palei skulptūrą nuvarvėję valgomų dažų likučiai. Tačiau laki vaizduotė ne vienam padėjo "pamatyti" trūkstamas detales. 

Apžiūrėję ledo stebuklus, buvome pakviesti prie scenos, kur kita mūsų palydovė plačiau papasakojo apie baroko epochos kultūrą, rengimosi stilių, manieras, pasilinksminimus. Buvome pamokyti padaryti grakštų reveransą ir net keleto šokių žingsnelių. Vėliau visa tai atlikome pagal muzikos įrašą, stebimi susidomėjusių praeivių. 

Ši išvyka man paliko labai šaunaus, apgalvoto ir tinkamai suorganizuoto renginuko įspūdį. Labai nudžiugino jaunųjų ekskursijų vadovų nuoširdus ir paprastas bendravimas. Nekilo jokių problemų ar nepatogumų neregiams. Smagu, kad toks bendravimas tampa vis dažnesnis mūsų visuomenėje. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]