TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SKANU, NAUDINGA IR PIGU


Tibeto medicina sako: "Mes pradedame gyvenimą pienu bei koše ir baigiame tuo pačiu". Ir priduria: "Kasdien po porą šaukštų manų košės turėtų suvalgyti kiekvienas, peržengęs savo keturiasdešimtmetį".  

Dažnai košes prisimename tik iš vaikystės ar augindami vaikus bei anūkus. Be reikalo, nes kruopos tinka sriuboms, garnyrams prie mėsos ir žuvies patiekalų, apkepams, pudingams, netgi salotoms gaminti. 

Šeimininkės, kurios nori sočiai ir skaniai, bet nebrangiai pamaitinti šeimyną, pavaišinti svečius, žino daugybę košių receptų.  

Košės - lengvas, gerai virškinamas, teikiantis pakankamai energijos ir turintis daug naudingų medžiagų maistas (kruopose gausu ląstelienos, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų). Juk jos gali būti saldžios, su pienu, be pieno, pagardintos spirgučiais, įvairiais daržovių ar kitokiais padažais. Ne veltui yra posakis - "sviestu košės nepagadinsi". 

Košes galime valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Dabar parduotuvėse galima nusipirkti ir kelių grūdų košių, kurias greitai ir lengvai pasigaminsime. 

Prisiminkite, kaip virti košes ir pasigaminkite jau šiandien rečiau vartojamų kruopų patiekalą. 

 

GRIKIŲ KOŠĖ 

Šeimininkės teigia, kad grikių košę lengviausia išvirti. Kiekvienas grikių kruopos grūdelis apvilktas plona luobele, todėl verdant neišskiriamas krakmolas. Kruopas kelis kartus nuplauname (galime prieš tai paskrudinti orkaitėje ar keptuvėje) ir beriame į verdantį vandenį. Vandens imame tokiu santykiu: 1 stiklinei kruopų pilamos 3 stiklinės vandens. Košė verdama 20 min. Jos padaugėja 5-6 kartus. Pirmas minutes, kol vėl užverda vanduo, būtina stipri ugnis. Užvirus ugnį reikia sumažinti, ir košę virti visai ant silpnos ugnies. Jei verdate ant elektrinės plytos, galite išjungti viryklę keletą minučių anksčiau ir, neatidegusios puodo, palaukti, kol košė bus visai išvirusi. Verdamų košių nereikia maišyti, atidengti dangčio. Druską ir sviestą sudedame į jau išvirusią košę. Į stalą pateikiame su pienu, grietinėle arba su pakepintų svogūnų, grybų padažu. 

 

PERLINIŲ KRUOPŲ KOŠĖ 

Perlinių kruopų košę mažai kas mėgsta. Ji su panieka vadinama "mužikų ryžiais". Ir be reikalo - tai vertingų baltymų "sandėlis". Be to, ją galime išsivirti labai skaniai. Nuplautas kruopas beriame į verdantį vandenį. Kad košė būtų baltesnė, pirmą vandenį nupilame ir, vėl užpylę kruopas verdančiu vandeniu, verdame, kol sutirštėja. Tik tada pasūdome ir supilame karštą pieną. Baigiame virti ant silpnos ugnies. Išvirusias kruopas pertriname metaliniu sieteliu, į gautą masę įdedame piene ištrintos varškės ir, viską gerai išmaišę, turime labai gardžią košę.  

Nepaprastai skanios išvirtos vandenyje perlinės kruopos, sumaišytos su sviestu, medumi arba cukrumi (šiuos produktus pirmiausia pakepiname keptuvėje). 

Perlinių kruopų košė verda ilgai - 1-2 valandas. Verdant jos padaugėja 5-6 kartus. Kad perlinės kruopos greičiau išvirtų, prieš virimą pamirkome porą valandų. Galima užmerkti iš vakaro. 

 

SORŲ KOŠĖ 

Dažnas mano, kad sorų kruopomis minta tik papūgėlės, kanarėlės ar kiti paukšteliai. Tačiau ir iš šitų kruopų galima pasigaminti skanią vakarienę. 

Sorų kruopos paprastai esti nelabai švarios, todėl jas reikia keletą kartų perplauti vandeniu. Sorų kruopas verdame dideliame vandens kiekyje, kol jos truputį suminkštėja. Tada vandenį, kuriame virė kruopos, nupilame, o į apvirusias kruopas įpilame pieno. Toliau verdame ant nestiprios ugnies. Soros verda 10 - 15 minučių. Jei verdame be pieno, pateikdami į stalą, košę pagardiname svieste pakepintais svogūnais ar lašinukais. 

Pamėginkite išvirti ir kitokią: nupylę vandenį, į pradėjusias minkštėti kruopas įpilkite daugiau pieno ir virkite ilgiau. Po to valandą palaikykite uždengę, geriau šiltai, po pagalve. Tada dar į šiltą košę įpilkite rūgpienio ir išmaišykite. Parūgštinta sorų košė labai skani. 

Kaip baigti šutinti košę pagalvėse? Ant pagalvės patieskite švarų rankšluostį, keletą sluoksnių laikraščių, ant jų dėkite puodą su koše, vėl užklokite laikraščiu, ant viršaus užlenkite rankšluosčio kraštus, viršų uždenkite kita pagalve taip, kad nebūtų tarpų. Taip galima baigti virti visas košes, būsite ramūs - jos neprisvils. 

 

MANŲ IR RYŽIŲ KRUOPŲ KOŠES turbūt verdame dažniau. Manų košę paprastai skaniname sviestu, cinamonu, uogiene. 

Ryžių košė labai tinka išvirti su džiovintais vaisiais, riešutais. Ji pagardinama sviestu. Skanaus! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]