MEDICINA

 

AKIŲ TRAUMOS IR JŲ PADARINIAI


Netikėtai susižeidus akį, dažnai sutrinkame ir nežinome, ką daryti. Delsimas atrodo tolygus aklumui ar nepagydomai akių ligai, todėl rizikuojame ir imamės teikti pažeistoms akims "pirmąją medicininę pagalbą." Šioje vietoje derėtų prisiminti posakį: kelias į pragarą gerais norais grįstas. Retsykiais tokia "pagalba" akims kenkia daugiau, negu padeda, o tada net medikai būna bejėgiai.  

Ką daryti susižeidus, nusiplikinus, chemiškai pažeidus akis? Kaip ligoniui teikti pagalbą, kol atvyks greitoji? Į šiuos ir kitus klausimus "Mūsų žodžiui" atsako Kauno medicinos universiteto klinikų Akių traumų punkto vedėjas, mokslų daktaras, tikrasis Tarptautinės akių traumų asociacijos narys Remigijus Gricius. 

 

Nesaugome savo akių 

Remigijus Gricius aktyviai dalyvauja Tarptautinės akių traumų asociacijos veikloje. Jam tenka dažnai važinėti po visą pasaulį. Ne taip seniai gydytojas dalyvavo Vokietijoje, Vusburge, vykusiame akių traumų simpoziume. Anksčiau lankėsi Meksikoje, Indijoje, Kinijoje ir, aišku, daugelyje Europos šalių. Šiose kelionėse gydytojas domėjosi būtent akių traumomis. Pasak R. Griciaus, Lietuva, statistikos duomenimis, nėra tarp prasčiausių. Mes geriau atrodome nei Kinija ar Indija. Deja, palyginti su Skandinavijos šalimis, Lietuvoje beveik šešis kartus daugiau akių traumų. "Deja, iki šiol Lietuvoje nėra centralizuotos akių traumų prevencijos programos. Šis darbas paliekamas okulistams. Mes tikrai stengėmės vaikus, suaugusius šviesti šioje srityje. Tikiu, jog tokia prevencinė akių traumų programa bus vykdoma," - teigė gydytojas. 

Akių traumų punkto darbuotojai, nors ir dirba visą parą, retai tesulaukia poilsio akimirkų. Prie kabineto durų nuolat lūkuriuoja pacientai, kuriems būtina nedelsiant suteikti pirmąją medicininę pagalbą. Per metus čia apsilanko keliolika tūkstančių akių traumas patyrusių žmonių iš įvairių Lietuvos miestelių ir kaimų. Daugeliui prireikia labai sudėtingų akių operacijų. "Akių traumų priežastys įvairios: gamybinės, buitinės, ekonominės. Daugelis iš mūsų įvairius ūkio darbus linkę atlikti patys. Gręžiame, kalame, viriname, pjauname, tinkuojame, glaistome, šlifuojame - be jokių saugos priemonių. O tai padidina akių traumų riziką. Dažnokai reikia plauti pridulkėjusias akis, traukti iš jų tinko ar kokio skiedinio, metalo gabalėlius. Tai tikrai nėra sunkios traumos. Daug sudėtingesnės tos, kai į akį kas nors įsminga. Tada nedelsiant reikia operuoti," - pasakojo akių traumatologas. 

Dažniausios yra buitinės akių traumos. Ypač jos "populiarios" tarp vaikų. Vaikai yra judrūs, nenustygstantys vienoje vietoje. Kiekvieną akimirką sugalvoja naują žaidimą ar pramogą. Tai būdinga ne tik ūgtelėjusiems vaikams, bet ir mažyliams. Mažyliai susižeidžia akis su įvairiausiais smailiais daiktais: mašinos ratų ašimis, smailia kaladėle, pačiupę tėvelio atsuktuvą, peilį ir t.t. Kartais mažyliai, sėdėdami mamoms ant kelių, akis susižaloja šakutėmis, peiliais. Nuo tokių "žaidimų" kenčia ir mamos. Pasak R. Griciaus, "akių traumoms įtakos turi ir sezoniškumas. Žiemą - nelaimingi atsitikimai ant ledo, sniego. Pavasarį - ūkio darbai, remontai. Vasarą - neatsargus poilsis prie vandens telkinių. Rudenį - grybavimo, uogavimo sezonas. Tada akys labiausiai kenčia nuo medžių, krūmų šakų."  

 

Patarimai susižeidus akis 

Susižeidus akis pirmas ir bene svarbiausias patarimas - nedelsiant kreiptis į gydytojus. Nesvarbu, kur esate, kvieskite greitąją pagalbą arba patys važiuokite į artimiausią akių traumatologinį punktą. Čia jums suteiks būtiną pagalbą. Jeigu atvyksite be dokumentų, jus aptarnaus, o tik po to tvarkysite formalumus. 

Antras patarimas - nepadaryti blogiau. Gydytojas pasakojo: "Vienas žmogus susižeidė akį. Akis stipriai kraujavo. Namiškiai, norėdami sustabdyti kraujavimą, uždėjo veržiantį tvarstį. Jie net nepagalvojo, kad užspausdami akyje žaizdą iš jos išspaudė akies syvus". 

Visos akių traumos skirstomos į lengvas ir sunkias. Lengvoms akių traumoms priskirtinos:  

Cheminių skysčių patekimas į akis. Tai gali būti įvairūs dezodorantai, aerozolinėse talpose esantys skysčiai, benzinas, acetonas, skiediklis, tirpiklis ir t.t. Pirmiausia reikia išplauti akis. Vanduo turi būti arba šaltas, arba drungnas. Plauti reikia daug kartų, vandens negailėti. Negalima naudoti jokių akių lašų ar kitokių vaistų. Kai kas deda šaltų tarkuotų bulvių, arbatos kompresus. Tai nepadės. Vandeniu išplovus akis, derėtų padaryti šlapius tamponus ir jais kruopščiai nuvalyti odos vietas, ant kurių pateko nuodingas skystis. Galima išvertus voką pavalyti akį. Tai reikėtų daryti labai atsargiai. O dar geriau šį darbą patikėti medikams. Jeigu išplovus ir nuvalius akis skausmas nepraeina, akys raudonuoja, nedelsiant reikia kreiptis į akių traumų punktą. Kitaip liga gali komplikuotis, o pasekmės baisios - aklumas.  

Svetimkūnių patekimas į akis. Tai gali būti medžio, metalo, plastmasės drožlės, tinko, cemento, akmens, anglies gabalėliai ar kristalai. Patekus svetimkūniui, akies negalima trinti, čiupinėti ir maigyti. Patekus dulkėms, akis išplaukite ir dažnai mirksėkite. Mirksint dulkės pasišalina. Galima įlašinti dirbtinių ašarų. Patekus svetimkūniui, akį išplaukite. Kartais su vandeniu svetimkūnis pasišalina. Jeigu po plovimo svetimkūnis lieka akyje, akį kruopščiai apžiūrėkite. Jeigu svetimkūnis negiliai, jį galima pašalinti pincetu ar sudrėkintu tamponėliu. Jeigu drožlė ar kristalas tūno giliai akyje, patys nieko nedarykite. Greitai ligonį gabenkite apžiūrėti pas specialistus. Jeigu patys mėginsite iš akies traukti giliai tūnantį svetimkūnį, galite nepagydomai pažeisti akies audinius. Gydytojas papasakojo štai tokį atvejį: "Vienai moteriai į akį įkrito svetimkūnis. Moteris paprašė vyro, kad svetimkūnį pašalintų. Vyras pasodinęs žmoną ant kedės, įjungęs šviesą, ėmė "gydyti". Iš akies pašalino svetimkūnį. Žiūrėdamas į žmonos akį pastebėjo kažką blizgant. Pamanė, jog tai dar keli svetimkūniai. Paėmęs degtuką ėmė krapštyti. Sutuoktinis net neįtarė, jog šviesoje žiba ne svetimkūniai, o ašarų latakėliai. Vėliau po tokio "gydymo" teko daug vargti tvarkant moters akies ašarų latakus. Jie buvo stipriai pažeisti." 

Daiktui įsmigus į akį ar akis. Tai gali būti peilis, šakutė, vinis, viela, medžio šaka ir t.t. Nedelsdami kreipkitės į medikus. Patys iš akies įstrigusio daikto nemėginkite traukti. Tai darydami rizikuojate nepagydomai sužaloti akį. Įsmigę daiktai dažnai būna sužeidę ne vieną akies sluoksnį. Teikdami medicininę pagalbą, apsiribokite tik nuskausminamaisiais vaistais.  

Sunkioms akių traumoms priskirtini atvejai, kai akis yra stipriai pažeista ir ligonį nedelsiant reikia operuoti. Sunkiai susižeidus akį yra keli patarimai: ant akies uždėti lengvą tvarstį; patiems nesiimti jokių veiksmų; ligoniui duoti nuskausminamųjų vaistų; nedelsiant ligonį vežti į ligoninę. Ligonį transportuoti gulimoje padėtyje. Jam negalima duoti nei gerti, nei valgyti, nes tokie ligoniai nedelsiant yra operuojami. Lengvą akių traumą nuo sunkios atskirti įmanoma, tuomet akis gausiai kraujuoja. Kai kuriais atvejais ji deformuojasi. Matyti aiškūs akies pažeidimai. 

 

Svetimkūnių stendas 

Kauno medicinos universiteto klinikoje, Akių traumų punkto koridoriuje, yra keli stendai su nepaprastais eksponatais - akyje buvusiais kristalais, kuriuos gydytojai pašalino per operacijas. Šalia kristalų puikuojasi kiti "radiniai": penkių centimetrų peilio geležtė, žvejybos kabliukai, šakutės dalis, automobilio "Opel" firminis ženklas ir t.t. Deja, čia neeksponuojami papūgėlės snapeliai, katės nagai. Ne visi eksponatai sudėti stenduose. Dalis jų - gydytojo R. Griciaus darbinio stalo stalčiuose. Gydytojas ant stalo pabėrė daug baltų paketėlių, kuriuose - iš pacientų akių ištraukti svetimkūniai. Žvelgdamas į juos akių traumatologas prisiminė ne tik sudėtingas operacijas, bet ir linksmus nutikimus. Štai vyras su žmona išsiruošė žvejoti. Saulė šviečia, šilta. Šalia ošia miškas. Abu šalia vienas kito žvejoja. Vyras dar kartą mėgina mesti ant kabliuko pritvirtintą jauką. Staiga pasigirsta šaižus klyksmas. Vyras iš netikėtumo net krūpteli. Dairosi, kas čia ne žmogaus balsu šaukia. Atsigręžęs į žmoną, mato - trišakis kabliukas įsmigęs moteriai tiesiai į akį. Laimei, vyras nemėgino pats traukti kabliuko. Jis moterį atvežė į Akių traumų punktą. 

Gydytojas Remigijus Gricius baigdamas pokalbį linkėjo saugoti akis. Dirbant buitinius darbus visų pirma reikėtų neužmiršti apsauginių akinių, nes pas mus dažniausiai žmonės susižeidžia akis buityje. 

 

Henrikas STUKAS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]