NAUDINGA ŽINOTI

 

VISA TIESA APIE TAUPŲJĮ APŠVIETIMĄ


Tomas Edisonas kaitrinę elektros lemputę rinkai pasiūlė dar 1879 metais. 2008 metų gruodį pasirodė Europos Sąjungos institucijų paruoštas dokumentas, kuriuo siekiama "senąsias" Edisono kaitrines lemputes pakeisti energiją taupančiomis lemputėmis. Iki 2009 metų rugsėjo nuo prekystalių turėtų dingti stipresnės nei 100 W kaitrinės lemputės. O nuo 2012 metų rugpjūčio prekyboje liks tik naujosios energiją taupančios ir halogeninės lemputės. Tačiau šiam sumanymui dar turi pritarti Europos Taryba ir Europos Parlamentas. O kol kas mūsų skaitytojams siūlome straipsnį iš anglų kalba leidžiamo žurnalo apie regėjimo problemas ir akių sveikatą "NB". Žurnalą leidžia Jungtinės Karalystės Karališkasis nacionalinis aklųjų institutas (RNIB). Straipsnyje Dan Pescod ir Marek Karas nagrinėja, ar naujos lemputės tiks silpnaregiams. 

Regėjimo sutrikimų turinčius britus jaudina tai, kad jų šalyje netrukus nebus galima nusipirkti tradicinių lempučių - jos pamažu bus pakeistos elektrą taupančiomis. Kokios gi yra gerosios ir blogosios naujųjų lempučių savybės? 

2007 m. rugsėjo mėnesį Britanijos aplinkos ministras Hilaris Benas pranešė, kad vyriausybė imasi iniciatyvos išimti iš apyvartos įprastines kaitrines lemputes su volframo siūleliu. Tikimasi, kad mažmenininkai savanoriškai per ketverius metus parduotuvių lentynose neefektyvias lemputes pakeis elektrą taupančiomis. 

Pagrindiniai alternatyvūs elektrą taupantys gaminiai, kurių šiuo metu galima įsigyti, yra kompaktinės fluorescencinės lemputės. Pradėti naudoti elektrą taupančias lemputes šalyje nutarta todėl, kad Britanijos vyriausybė užsibrėžė sumažinti išmetamo į orą CO2 (anglies dioksido) kiekį. Dabartinė kaitrinė lemputė su volframo siūleliu yra labai nuostolinga - 95 proc. sunaudojamos elektros ji paverčia šiluma. Įsukę tik vieną taupiąją lemputę, prisidėtumėte prie to, kad per metus į orą nepatektų 26 kilogramai CO2, žinoma, jei jūsų namuose ilgai dega šviesa. Be to, taupiųjų lempučių eksploatacija pigesnė - per metus sutaupote 7 svarus (apie 30 litų), mažiau mokate už elektrą. 

Tai argumentai, rodą, kodėl reikia įvesti elektrą taupantį apšvietimą. Kadangi visuomenė apie šias lemputes yra mažai girdėjusi, sutrikusio regėjimo žmonėms ir apšvietimo specialistams pagrįstai kyla klausimų, kaip toks pakeitimas bus vykdomas. 

Pakeitimas neįvyks per naktį, be to, nebus "uždraustos" ir tradicinės lemputės. Vyriausybės paskelbtas "vajus" Britanijoje bus įgyvendinamas savanoriškai - 

vadinasi, prekybininkai turės patys nutarti, ką pardavinėti. Be to, Europos Sąjunga ketina priimti įstatymą, pagal kurį visos lemputės turės atitikti tam tikrą energetinio efektyvumo standartą. Dėl to tam tikrų technologijų lemputės uždraustos nebus - jei jos atitiks energetinio efektyvumo standarto reikalavimus, bus leidžiama prekiauti. Šis ES įstatymas neturėtų įsigalioti Britanijoje anksčiau kaip 2010 metais. 

Kol kas parduotuvėse bus prekiaujama žvakutės ir golfo kamuoliuko formos lemputėmis, halogeninėmis su volframo siūleliu ir signalinėmis lemputėmis, dedamomis į įvairius elektrinius prietaisus, kadangi šiuo metu dar nėra kuo jų pakeisti. RNIB sieks, kad gamintojai ir Aplinkos departamentas atsižvelgtų į sutrikusio regėjimo žmonėms svarbius taupiųjų lempučių trūkumus. 

Taupiųjų lempučių trūkumų įžvelgia ir visuomenė, ir silpnaregiai, ir apšvietimo specialistai. Štai keletas jų. 

 

Kompaktinė fluorescencinė lemputėLemputės įsižiebia ne iš karto 

Visi, įsigiję naująsias taupias lemputes, pastebi, kad praeina šiek tiek laiko, kol jos įkaista ir pradeda šviesti visu ryškumu, todėl tokias lemputes naudoti koridoriuose ir laiptinėse pavojinga, - to reikėtų vengti. Pavėluotai pradeda šviesti visos kompaktinės fluorescencinės lemputės, kuriomis šiuo metu prekiaujama. Paprastai kuo taupioji kompaktinė fluorescencinė lemputė pigesnė, tuo daugiau laiko reikia jai įkaisti. Jei lemputė turi ženklelį "Energy saving trust", tai kokybiškesnis gaminys - ji įkaista greičiau, bet daugiau ir kainuoja. 

Tačiau, mūsų nuomone, kol kas nėra tokių taupiųjų lempučių, kurios pakankamai greit pradėtų šviesti visu ryškumu, kad tiktų naudoti laiptinėse ir koridoriuose. 

Vienintelės taupios lemputės, kurias būtų galima naudoti vietoj kompaktinių fluorescencinių, yra halogeninės lemputės su volframo siūleliu (pavyzdžiui, Philips "Halogena" arba Osram "Halogen energy saver classic"). Tokio tipo lemputės yra tik 30 proc. efektyvesnės už senąsias lemputes, tačiau jos vis vien atitinka būsimus ES standartus. Gamintojai teigia, kad taupiųjų kompaktinių fluorescencinių lempučių įkaitimo laikas per kelerius artimiausius metus gerokai sumažės. 

 

Jos silpniau šviečia 

Naujųjų kompaktinių fluorescencinių lempučių galia matuojama vatais ir tradiciškai žymima raide W - ši informacija nurodoma ant pakuotės. Čia problema ta, kad nustatant standartą, kompaktinės fluorescencinės lemputės buvo lyginamos su matinėmis su volframo siūleliu lemputėmis, o reikėjo lyginti su skaidriomis, kurios skleidžia daugiau šviesos. Todėl, jei visada naudojote skaidrias 100 W lemputes, o dabar nusipirksite 100 W kompaktinę fluorescencinę lemputę, pastebėsite, kad ji skleidžia mažiau šviesos. 

Be to, šviesos paskirstymas yra visiškai kitoks. Kai vietoj lemputės su volframo siūleliu įsuksite taupiąją, pastebėsite, kad apšvietimas pasikeitė. Viršutiniam apšvietimui tai turės mažai reikšmės, bet darbo stalo apšvietimui - daug reikšmės. 

Šią problemą galima iš dalies išspręsti vietoj senosios įsukant panašios formos taupiąją lemputę. Taip gaunamas panašus šviesos paskirstymas. Taip pat turėsite daugiau šviesos, jei, užuot įsukę senąją lemputę, įsuksite truputį didesnės galios (išreikštos vatais) kompaktinę fluorescencinę lemputę. Jei naudojate halogenines lemputes su volframo siūleliu, vis vien turite pasitikrinti, ar ji nėra didesnės galios už leistiną jūsų šviestuvo lempos lizdui ar gaubtui. 

 

Jų negalima prigesinti 

Daug žmonių turi įsirengę elektros jungiklius su reostatais, kuriais prigesina ar sustiprina apšvietimą. Tokie jungikliai labai naudingi regos problemų turintiems žmonėms. Tačiau daugumos šiuo metu prekyboje esančių kompaktinių fluorescentinių lempučių negalima naudoti su standartiniais reostatiniais jungikliais, o įsirengti specialų reostatinį jungiklį - brangu. 

Jei norite taupyti elektrą, paprasčiausia būtų naudoti halogenines lemputes su volframo siūleliu. Arba galima palaukti, kol prekyboje atsiras pakankamai prigesinamų kompaktinių fluorescencinių lempučių. RNIB darbuotojai tikisi, kad ši rinkoje atsiradusi spraga paskatins prigesinamų lempučių gamybą, ir jų kainos sumažės. 

 

Kaina 

Kai Britanijos parduotuvėse pasirodė pirmosios kompaktinės fluorescencinės lemputės, jos buvo daug brangesnės už kaitrines. Per keletą pastarųjų metų jų kaina labai nukrito. Be to, senesnių lempučių dėl jų dydžio nebuvo galima įsukti į turimų lempų lizdus - juos reikėjo keisti, o tai buvo susiję su papildomomis išlaidomis. Naujesnės kompaktinės fluorescencinės lemputės yra tokio pat dydžio kaip kaitrinės, todėl ši problema išnyko savaime. Beje, golfo kamuoliuko formos kaitrinių lempučių kol kas nėra kuo pakeisti - tokios formos kompaktinių fluorescencinių lempučių dar nėra. 

 

Jos skleidžia kitokios spalvos šviesą 

Pirmosios kompaktinės fluorescencinės lemputės skleidė labai mėlyną šviesą. Dabartinės dažniausiai skleidžia panašią šviesą kaip senosios kaitrinės. Kompaktinių fluorescencinių lempučių galima įsigyti įvairių atspalvių. 

 

Jos mirga ir skleidžia ultravioletinius spindulius 

Senosios kartos turbulencinės srovės fluorescencinės lempos mirga, o kai kuriuos žmones tai erzina. Be to, negerai, kad kompaktinės fluorescencinės lempos skleidžia ultravioletinius spindulius, nes tai gali paaštrinti odos ligas. 

Naujos kartos kompaktinės fluorescencinės lemputės veikia didesniu dažnumu ir mirga mažiau už televizorių ar kompiuterių ekranus. Gamintojai tvirtina, kad ultravioletinių spindulių jos išskiria labai mažai. Tačiau yra duomenų, kad pigesnės lemputės visgi labiau skleidžia UV spindulius, o tai gali suerzinti odą, jei ant jos ilgesnį laiką tokia šviesa kris iš arti, pavyzdžiui, sėdint prie stalinės lempos. Jei pirksite lemputes su "Energy saving trust" ženkleliu, būsite tikri, kad tokia lemputė skleidžia mažai ultravioletinių spindulių. 

 

Jose yra gyvsidabrio 

Naujosiose lemputėse yra apie 4 miligramai gyvsidabrio. Vartotojams neramu, ar jis nepateks į aplinką ir ar nepakenks sveikatai, jei lemputė sudužtų. 

Iš sveikos lemputės gyvsidabris negali patekti į aplinką. Kaip ir bet koks gaminys, lemputė gali sudužti, bet kadangi jos yra kompaktiškesnės, tvirtesnės konstrukcijos, jos mažiau dūžta už senąsias lemputes. Mažai tikėtina, kad toks nedidelis gyvsidabrio kiekis galėtų pakenkti. Beje, regėjimo problemų turintiems žmonėms surinkti duženas gali būti sunku. 

 

Kada reiktų pradėti naudoti mažai elektros naudojančias lemputes? 

Naujosios kompaktinės fluorescencinės lemputės turi du svarbius privalumus - jos yra efektyvesnės ir ilgesnė jų eksploatavimo trukmė. Priklausomai nuo to, kaip naudosite, jos gali veikti bent dešimt kartų ilgiau už kaitrines. Tenka rečiau keisti perdegusias lemputes naujomis, tai leidžia sutaupyti pinigų. 

Tačiau ilgesnė šių lempučių eksploatavimo trukmė turi ir neigiamų pasekmių. Kartu su lempute ilgam laikui įsigyjate ir visus jos trūkumus. Jei lemputė neatliks savo darbo (pavyzdžiui, koridoriuje), reikės ją pakeisti, taigi nieko nesutaupysite. 

Todėl kyla klausimas - kada pradėti naudoti naująsias lemputes? Ar dabartinės problemos, susijusios su įkaitimu ir reostatiniais jungikliais, artimiausiu metu bus išspręstos? 

Atsakyti nelengva, nes tai priklauso nuo to, kaip ir kur norite naudoti naująsias lemputes. 

 

Vertė Audronė GENDVILIENĖ 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]