TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PRABANGĄ SUKURIA PAPRASTI DAIKTAI


Kalėdos - mažytis namų spektaklis. Kalėdų laukimas sukelia malonų virpulį. Tikimasi stebuklo, malonios staigmenos, giedrios šventės sielai. Ir šį stebuklą galime padovanoti vieni kitiems. O už kelių dienų - Naujieji. 

Kiekviena šalis turi savų šių švenčių akcentų - tai eglutės, angeliukai, briedžiai ir kt. Beveik visur - šventinis stalas. Vieni jį daro kuklų, kiti - itin puošnų. 

Visos šeimininkės per šventes ištraukia puikiausius indus, stalo įrankius, staltieses, stalo aksesuarus - žvakides, servetėlių dėkliukus. Kiekvienais metais žurnalai mirga nuo patarimų, kokios spalvos šiais metais madingos, kokie kitų metų talismanai, netgi aiškinama, kaip apsirengus pasitikti šventes. 

Kartais pavargstame galvodami, kaip papuošti namus. Kiekvienais metais perkame ką nors nauja eglutei papuošti - namuose Kalėdas ji daro itin jaukias. 

Pabandykite šiemet Kalėdas ir Naujuosius pasitikti "baltai". Balta - labai iškilminga, dvasinga ir rami spalva. Ji visuomet prabangi. Jei vien balta jums per monotoniška, naudokite "paauksuotas" ar "pasidabruotas" detales. Jaukią šeimos šventę galime susikurti patys visai nedidelėmis pastangomis. Balta staltiese užtieskime stalą. Jeigu turite lininę - natūralios lino spalvos - bus tiesiog puiku. Ant stalo sudėkite baltus indus. Jei neturite visai baltų, dėkite kuo mažiau dekoruotus. Labai tiktų stiklinės lėkštės, didelės nespalvotos stiklinės ar krištolo taurės. Jei turite, statykite ant stalo balto stiklo taures. 

Stalą ypač papuoštų rankų darbo baltos nertos vąšeliu ar megztos virbalais servetėlės ar didelė nerta staltiesė, užtiesta ant pilko lino. Manau, dauguma šeimininkių visa tai turi namuose, tik nenaudoja. Kažkada mūsų močiučių komodos ir staliukai buvo nukloti servetėlėmis, atėjus "modernesniems laikams", tai pasidarė "nemadinga" ir atsidūrė stalčiuose. Dabar rankų darbas ypač vertinamas ir laikomas prabangos dalyku. Tad jūsų stalas, puoštas nėriniais, išties bus prabangus. Jei turite, šventiniam pietų ar vakarienės stalui mažas servetėles galite patiesti kiekvienam svečiui atskirai - ant didelės audinio staltiesės. Kavos, arbatos stalui nebūtina užtiesti visą stalą didele staltiese - užteks tik servetėlių.  

Nertomis servetėlėmis galima iškloti pintines duonai, saldainiams, vaisiams. 

Neturite nertų baltų servetėlių - naudokite medžiagines. Nenorite medžiaginių - kokybiškas popierines. Tiek medžiagines, tiek popierines servetėles galima labai gražiai išlankstyti - tai papuoštų jūsų stalą. Iš popierinių ar medžiaginių servetėlių galima susukti "rožes", kurios tikrai puošia stalą, ir sudėti jas į lėkštes. Jei ant stalo užtenka vietos, galima įvairiai išlankstyti ir dėti šalia lėkščių. Servetėles pusiau perlenktas galite paprasčiausiai susukti ir perrišti šilkine ar nėrinių juostele, padaryti nedidelį kaspinėlį. 

Gal turite balto agato ar stiklo karolius? Jie irgi papuoš stalą, jei užmesite ant žvakidės ar apjuosite vazą. 

Stalą papuoškite gyvomis baltomis gėlėmis: balti amariliai, ciklamenai, rožės, orchidėjos - tai labai šventiška ir puošnu. Jei nusipirksite nedidelę baltą orchidėją ir tinkamai prižiūrėsite, ji žydės ne tik per Kalėdas, Naujųjų metų naktį, bet ir visą šaltą žiemą iki pavasario, netgi ilgiau. Gėlės vazonėlį, prieš dėdamos ant stalo, apvyniokite baltu ar žaliu audeklu, perriškite balta juosta. 

Turėdami laiko stalo puošmenų galite pasidaryti patys. Pavyzdžiui, gražiai išdekoruoti įdomesnės formos butelį ir ant naujametinio stalo naudoti kaip vazą. Mums reikės įdomios formos butelio ir priedų: kriauklelių, šakelių, stiklinių karoliukų, sausų džiovintų gėlių ir to, ką rasime gamtoje ar namuose. Reikės lininio audinio, baltos atlasinės ar kitokios juostelės, klijų - lipalo arba PVA. 

Butelius švariai nuplaukite, nusausinkite. Sugalvokite kompoziciją ir, patepę klijais, klijuokite prie butelio detales. Dirbkite neskubėdami, kad klijai spėtų nudžiūti. Butelius galima apklijuoti baltomis ar spalvotomis medžiagos juostelėmis, audinio skiautėmis. Geriau tinka natūralūs audiniai - geriau prisitvirtina. Ant audinio viršaus geriau prisiklijuos įvairios dekoratyvinės detalės: kriauklelės, spindintys karoliukai, sausos gėlės, šakelės, vandens nugludinti pagaliukai ar gražios virvelės. Gražiai atrodo aliejiniais ar acetoniniais dažais nudažyti buteliai. Ant išdžiūvusių butelių nupiešiame gėlių, veidų ar įvairių figūrų. 

Eglutę irgi stenkitės papuošti baltai - balti kaspinai, nertos baltos žvaigždutės, varpeliai, balti stikliniai ar sidabriniai (auksiniai) burbulai. Jei neturite natūralios žalios eglutės, ant stalo galite padėti iš paprastų šakelių padarytą nedidelę eglutę, kuri gali labai derėti ir prie gyvų gėlių puokštės. Eglutė gali būti natūralios, medžio spalvos, papuošta baltais karoliais, padažyta baltai, apvyniota nerta servetėle. Mažytę eglutę galite pasidaryti iš pušies šakelių - mažiau byrės spygliai. Statykite arba ant stalo, arba ant žurnalinio staliuko, arba ten, kur rasite vietos. Kaip ją papuošite - jūsų fantazijos reikalas. Juk kalėdines ar naujametines dovanas Kalėdų Senelis turi kažkur palikti! 

Linksmų švenčių!  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]