IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

GYVENIMO UŽGRŪDINTAS ŽMOGUS


Gruodžio 20 dieną vilniečiui Leonui Kirkilovskiui sukanka šešiasdešimt metų. Tai profesionalus ekonomistas ir patyręs gamybininkas. Daugiau kaip 20 metų sėkmingai vadovauja didžiausiai LASS įmonei - UAB "Liregus". Šis žmogus, jaunystėje patyręs sunkią traumą, nepalūžo ir gyvenime pasiekė daug, yra neabejingas neįgaliųjų užimtumo problemoms. Jau penkeri metai L. Kirkilovskis vadovauja Lietuvos socialinių įmonių asociacijai. 

Leonas gimė 1948 metais Kybartuose, Vilkaviškio rajone. 1955 - 1966 metais mokėsi Kybartų vidurinėje mokykloje. Buvo aktyvus ir stropus moksleivis. Mėgo muziką, grojo mokyklos instrumentiniame orkestre akordeonu. Aktyviai sportuodavo, atstovaudavo mokyklai lengvosios atletikos komandinėse varžybose ir krepšinio turnyruose. Baigęs vidurinę mokyklą, 1966 m. rudenį įstojo į Politechnikos institutą (dabar Kauno technologijos universitetas), mechanikos fakultetą. Studijos patiko ir sekėsi gerai, tačiau jaunystės planus ir svajones netikėtai pakoregavo skaudi nelaimė. 1969 m. rugpjūčio mėn. autoavarijoje buvo sunkiai sužeistas, neteko regėjimo. Po ilgo gydymo pradėjo atgauti jėgas ir pasitikėjimą savimi - buvo be galo atkaklus. Nuo depresijos gynėsi valandų valandas muzikuodamas ir skaitydamas garsines knygas. Likimo draugų paragintas, 1970 m. įsidarbino LAD Kauno įmonėje darbininku-namudininku. Tačiau ramybės nedavė mintis, kas bus toliau, kas laukia po metų, koks gyvenimo tikslas ir prasmė. Ilgos apmąstymų valandos davė atsakymą - reikia siekti išsilavinimo, gyvenime turėti tikslą, juo tikėti ir jo siekti, tada ir kiti patikės tavimi. 1971 m. pradėjo studijuoti Vilniaus valstybiniame universitete, ekonomikos fakultete. 1975 m. tapo diplomuotu ekonomistu.  

Aklųjų organizacijos vadovai studijas baigusį L. Kirkilovskį pakviečia į Vilnių. 1975 m. lapkričio 18 d. L. Kirkilovskis pradėjo dirbti LAD Vilniaus aklųjų įmonėje bakelito cecho namudinio baro vyriausiuoju meistru. Įmonės direkcija, pastebėjusi jo organizacinius ir gamybinius sugebėjimus, 1976 m. pasiūlė Leonui persikelti į Ukmergę. Jam patikėjo LAD Vilniaus įmonės Ukmergės baro vyriausiojo meistro pareigas. Netrukus padalinys išaugo į didelį gamybos cechą, Leonas tapo šio cecho viršininku. Vadovaujant Kirkilovskiui, padidėjo gaminių asortimentas, padaugėjo darbuotojų, buvo pastatytos naujos erdvios gamybinės patalpos. Akliesiems ir silpnaregiams pastatyti keturi gyvenamieji namai. Galima sakyti, kad Ukmergėje buvo sukurtas vienas geriausių gamybos padalinių Lietuvos aklųjų draugijoje, į Ukmergę noriai vykdavo gyventi ir dirbti žmonės su regos negalia iš visos Lietuvos. 

1987 m. lapkričio 2 d. L. Kirkilovskis paskiriamas LAD Vilniaus įmonės - dabar UAB "Liregus" - direktoriumi. Vadovaudamas įmonei daugiau kaip 20 metų, L. Kirkilovskis diegia čia pažangią technologiją, ieško naujų gamybos būdų, kuria naujas darbo vietas akliesiems ir silpnaregiams. Leonas nuolat rūpinasi gaminių kokybe, asortimento atnaujinimu, stengiasi išsilaikyti konkurencinėje darbo rinkoje. Kai kurie įmonės gaminiai turi tarptautinius sertifikatus - tai atveria plačias Europos Sąjungos rinkas. Jo vadovaujama UAB "Liregus" yra pati didžiausia ir stabiliausiai dirbanti socialinė įmonė Lietuvoje. 

L. Kirkilovskis, be vadovavimo gamybai, aktyviai dirba ir visuomeninį darbą. Jau daugiau kaip 15 metų yra aktyvus LASS centro tarybos narys, aštuonerius metus buvo nuolat veikiančios visuomeninės Turto ir ūkio reikalų komisijos pirmininkas, šiuo metu - šios komisijos narys. Jau 25 metai yra aktyvus LASS Vilniaus ir Alytaus regionų organizacijos visuomeninės tarybos narys. 2003 m. įkūrus Lietuvos socialinių įmonių asociaciją, L. Kirkilovskis tapo jos pirmininku ir šias pareigas eina iki šiol. Nuo 2006 metų jis yra Lietuvos darbo biržos komisijos narys. Laisvalaikiu L. Kirkilovskis mėgsta darbuotis sode, yra patyręs sodininkas, o nuvykęs prie ežero, noriai žvejoja. Svarbią vietą šio žmogaus gyvenime užima pažintinės turistinės kelionės - Leonas yra aplankęs daug pasaulio šalių.  

Kirkilovskis už nuoširdų darbą yra gavęs garbės raštų, padėkų ir apdovanojimų. Lietuvos Respublikos Prezidentas V. Adamkus puikiai įvertino L. Kirkilovskio darbą - 2008 m. vasario mėnesį apdovanojo ordino "Už nuopelnus Lietuvai" medaliu. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Sausio mėn. sukanka 50 metų, kai (1959) buvo pradėtas leisti LASS mėnesinis žurnalas "Mūsų žodis".  

Sausio 4 d. sukanka 200 metų, kai gimė (1809-1852) Luji Brailis, pedagogas, aklųjų rašto išradėjas. Nuo 2001 m. ši diena švenčiama kaip Brailio rašto diena.  

Sausio 6 d. sukanka 85 metai, kai gimė (1924-2004) Mykolas Poznanskas, ilgametis LAD centro valdybos pirmininkas.  

Sausio 10 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1939) Saulius Plepys, žurnalistas, LASS veikėjas, kelių knygų autorius.  

Sausio 19 d. sukanka 85 metai, kai gimė (1924-2008) Aldona Kaulakienė (Šidlauskaitė), pedagogė, daugiau kaip 30 metų dirbusi fizinio lavinimo mokytoja Kauno aklųjų mokykloje.  

Sausio 21 d. sukanka 100 metų, kai gimė (1909-1989) Juozas Stankevičius, ilgametis LASS Kauno įmonės darbininkas, muzikantas, savamokslis kompozitorius.  

Sausio 27 d. sukanka 50 metų, kai gimė (1959) Vanda Vežbavičiūtė, LASS Kauno rajono filialo pirmininkė. 

Sausio 31 d. sukanka 75 metai, kai gimė (1934) Angelė Narijauskienė (Juškevičiūtė), ilgametė LASS Kauno įmonės darbininkė, dainos mylėtoja, literatė.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]