RENGINIAI

Andrius VAINORAS

TREČIOJI BEATRIČĖS PREMIJA


Lapkričio 12 d. Vilniuje, Beatričės Grincevičiūtės memorialiniame bute-muziejuje, įteikta trečioji dainininkės vardo premija. Jos laureatu tapo muzikologas Edmundas Gedgaudas. 

"Pirmą kartą Beatričę išgirdau dar karo metais, Kretingoje, - "Mūsų žodžiui" pasakojo E. Gedgaudas. - Buvo bene 1943-ieji. Tada ji koncertavo su Baliu Dvarionu. Dainavo jo garsiąją "Žvaigždutę". Asmeniškai Beatričę pažinau nuo 1960 metų. Beatričė buvo ypatingos muzikinės inteligencijos žmogus. Kūrinius pasirinkdavo tiksliai savo balsui - niekada nesistengdavo peržengti jo galimybių."  

E. Gedgaudas vienas pirmųjų pradėjo užrašinėti B. Grincevičiūtės prisiminimus, jos mintis apie muzikos pasaulį ir tai, kas tame pasaulyje jai brangiausia. 1981 metais E. Gedgaudo į magnetofono juostą įrašyti dainininkės prisiminimai yra vienas svarbiausių šaltinių norint pažinti jos asmenybę, meninį pasaulį. Be šių prisiminimų iki šiol neapsieina nė vienas Beatričės gyvenimo ir talento tyrinėtojas. Iš magnetofono juostos prisiminimus Lietuvos aklųjų biblioteka perrašė į kompaktinę plokštelę ir dabar jie prieinami visiems skaitytojams.  

Pati Beatričės Grincevičiūtės premija įsteigta neseniai - tik 2006 metis. Pirmosiomis jos laureatėmis tapo televizijos režisierė J. Z. Janulevičiūtė ir Šakių viešosios bibliotekos direktorė R. Ūsienė. Premiją įsteigė labdaros fondas "Beatričės namai", Lietuvos kultūros fondas ir Lietuvos muzikų sąjunga. Ji teikiama už B. Grincevičiūtės atminimo įamžinimą ir saugojimą, jos kūrybinio palikimo sklaidą.  

2011 metais minėsime B. Grincevičiūtės gimimo šimtmetį. Labdaros fondo "Beatričės namai" prezidentas Juozas Dzidolikas neslepia, kad planų ir sumanymų yra, tik kalbėti, kol jie neįgyvendinti, nelengva. Tarp pasiūlymų J. Dzidolikas paminėjo ir tokį: išleisti B. Grincevičiūtės kompaktinę plokštelę: joje skambėtų dainininkės įrašai, atsirastų vietos ir garsiajam J. Z. Janulevičiūtės dokumentiniam filmui apie Beatričę. Plokštelė labai praverstų ne tik saugant Beatričės atminimą, bet būtų paranki ir dainininkės talento sklaidai, ir "Baltosios lazdelės" pamokoms mokyklose.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]