PROJEKTAI

Henrikas STUKAS

PAKELIUI PAS ČIURLIONĮ


Spalio pabaigoje Lietuvos aklųjų bibliotekos skaitykloje pristatyta nauja meno pažinimo paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis" - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos ir Lietuvos dailės muziejaus ilgalaikės neregių meninio ugdymo programos "Pažinti meną pojūčiais" tęstinio projekto ketvirtoji dalis. Tai edukacinė liečiamoji meno pažinimo paroda, supažindisianti su vieno žymiausio Lietuvos dailininko M. K. Čiurlionio kūryba. Parodoje bus eksponuojami dabartinių menininkų Jono Arčikausko ir Arvydo Pakalkos sukurti taktiliniai objektai, erdvinės instaliacijos pagal M. K. Čiurlionio dvylikos paveikslų ciklą "Zodiakas". Pjaustyti, lipdyti, lieti, austi bei aplikuoti taktiliniai objektai bus paveikslo ir žiūrovo tarpininkai, tai yra bandys atėjusiam į parodą neregiui priartinti sudėtingą M. K. Čiurlionio kūrybą. Padės ir multisensorinė įranga bei joje instaliuoti tekstai, specialus apšvietimas, muzika, gamtos šlamesiai, kvapai, informacinė medžiaga brailio raštu ir garsu. Šio projekto tikslas - užtikrinti žmonių su regėjimo negalia meninį ugdymą. Ši paroda padės neregiams bei silpnaregiams suvokti sudėtingiausią meno pažinimo sritį - tapybą. LASS centro tarybos darbuotoja Danutė Cidzikienė kalbėdama apie šio projekto tikslus pabrėžė: "Svarbiausias parodos tikslas - sukurti M. K. Čiurlionio paveikslų ciklo "Zodiakas" 12 taktilinių, erdvinių objektų, parengti informacinę medžiagą, pritaikyti muziką. Parodos lankytojams norint palengvinti suvokti meną bus padaryta 12 paveikslų fotokopijų." 

Parodą "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis" ruošia Nideta Jarockienė, Lietuvos dailės muziejaus Meno pažinimo centro vadovė, Jonas Arčikauskas - keramikas, scenografas, Arvydas Pakalka, dailininkas. Taip pat prisidėjo Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Švietimo ir mokslo ministerija, Kultūros ministerija.  

Pristatyta parodaSusitikime parodos kūrėjai pristatė darbinius paveikslus. Jie dar ne iki galo pabaigti. Dailininkai norėjo sužinoti neregių pastabas ir pageidavimus. Lietuvos dailės muziejaus Meno pažinimo centro vadovė Nideta Jarockienė pasakojo: "Mintis suruošti M. K. Čiurlionio darbų parodą priklauso ne dailės muziejaus darbuotojams, o patiems neregiams. Čiurlionio darbus perteikti neregiams priimtina forma - sudėtingas ir įpareigojantis uždavinys. M. K. Čiurlionio kūryba yra simbolistinė. Ją atkartoti ir neiškraipyti - be galo subtilus ir daug pastangų reikalaujantis procesas. Ši paroda turėtų "aukščiau kilstelėti kartelę" patiems edukacinių projektų rengėjams. Šių metų pradžioje susirinkę drauge su dailininkais ilgai svarstėme, kaip M. K. Čiurlionio ciklo "Zodiakas" paveikslus pritaikyti neregiams. Po ilgų diskusijų apčiuopėme siaurą takelį. Dabar jūsų teismui bei vertinimui pateikti visi 12 paveikslų. Tai tik - pusiaukelė. Tikroji paroda bus atidaryta kitų metų birželio mėnesį." 

Dailininkas Jonas Arčikauskas pasakojo: "Nenoriu kartoti, kad šie darbai nėra baigtiniai. Kalbant apie juos galima daug ką pasakyti. Pirmiausia - jie nuo originalo skiriasi dydžiu. Mūsų darbai yra du su puse karto didesni už originalus. Tai padaryta neatsitiktinai. M. K. Čiurlionio "Zodiakas" yra labai mažo formato. Jeigu darytume kaip originale, neregiui būtų sunkoka apčiuopti. Visi šio ciklo paveikslai turi savitą švytėjimą. Jį būtina perteikti. Mes tai darėme naudodami įvairiausias medžiagas. Kiekviename paveiksle yra iš spindinčių žvaigždžių sudėliotas zodiako ženklas. Panaudojome šviečiančias lemputes. Kurdami stengėmės nenutolti nuo originalo. Aišku, paveikslas paveikslui nelygus. Vienur gausu detalių, figūrų, spalvų. Kiti paveikslai - kaip tik labai schematiški ir simboliniai. Štai, kad ir "Šaulys". Paveiksle vaizduojama žmogaus, stovinčio ant aukšto kalno, figūra. Virš galvos iškeltose rankose - lankas. Strėlė nutaikyta tiesiai į milžinišką paukštį. Tokį paveikslą paprasčiau perteikti ir pritaikyti neregiams. Su kitais darbais tenka nemažai pavargti. Visi pateikti paveikslai dar bus tobulinami." 

Visiems susirinkusiems aklųjų bibliotekos skaitykloje sumanymas neregiams bei silpnaregiams perteikti M. K. Čiurlionio darbus tikrai patiko. Neregiai apžiūrėję paveikslus turėjo daug pastabų. Jie savo pastebėjimais bei sumanymais dalijosi su dailininkais. 

Nekantriai lauksime kitų metų birželio mėnesio, kai bus atidaryta paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis".  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]