RENGINIAI

Valdas RUTKŪNAS

"RAMOČIA" FESTIVALYJE "TYFLOART-2008"


LASS Kelmės rajono folkloro ansamblis "Ramočia" šių metų rugsėjo 11-14 dienomis dalyvavo tarptautiniame aklųjų ir silpnaregių festivalyje "Tyfloart-2008" Čekijoje, Ustyje prie Labės mieste. Tai kasmetinis Čekijos aklųjų ir silpnaregių menų festivalis, į kurį kviečiami ir svečiai iš užsienio. Šių metų svečiai buvo meno kolektyvai iš Lenkijos, Suomijos ir Lietuvos. Lenkai dainavo nuotaikingas liaudies ir patriotines dainas, suomiai parodė šiuolaikinės choreografijos vaizdelį, "Ramočia" reprezentavo autentišką Kelmės krašto folklorą. 

Lietuvių instrumentinė muzika ir liaudies šokiai buvo palydėti plojimais, o kai žemaitiškas dainas "užvesdavo" Jonas Samušis, visi nuščiūdavo. Festivalio pabaigoje čekės prisipažino: kai dainas traukdavo lietuvių vyrai, tai joms net oda pašiurpdavo, - mūsų dainavimą pavadino mistiniu.  

Čekų programoje skambėjo fortepijono, klarneto, gitaros muzika, lyrinės dainos, buvo skaitomos eilės. Festivalyje veikė dailės paroda - neregiai ir silpnaregiai pristatė savo dailės kūrinius.  

"Ramočios" kolektyvas apžiūrėjo Usčio miesto įžymybes. Vienoje buvusioje bažnyčioje veikė tarptautinė fotografijos paroda. Lietuviai ir čia turėjo progą padainuoti. Buvome nustebinti užburiančios akustikos, nes kiekvieną gaidą lydėjo nepaprastas aidas.  

Įsigijome naujų draugų, susipažinome su kitų šalių aklųjų ir silpnaregių organizacijų veikla. Čekų organizacijos veikia panašiai kaip ir lietuvių, galbūt vienas iš išskirtinių bruožų yra tas, kad aklųjų poreikiams tenkinti naudojami specialiai dresuoti šunys.  

Susipažinome su kalnuotomis Usčio apylinkėmis, aplankėme Krupkos miesto muziejų, Senojo Martino šachtą, kurioje ankstesniais laikais buvo kasama alavo rūda. 

Vieną dieną skyrėme Čekijos sostinei Prahai. Nuėjome karalių karūnavimo procesijos keliu, grožėjomės Parako vartais, atstatytais Vladislovo Jogailaičio, bei Orlojaus laikrodžiu su judančiomis figūromis, skulptūromis išpuoštu Karlo tiltu, didingu karalių rūmų ansambliu ir Šv. Vito katedra, kurioje ilsisi ir lietuviško kraujo turėję karaliai- Jogailaičių dinastijos atstovai.  

Kelionė į Čekiją tarsi vainikavo "Ramočios" įspūdžių nestokojančią vasarą. Dalyvauta LASS meno saviveiklos baigiamajame renginyje Palangoje, tarptautiniuose folkloro festivaliuose Klaipėdoje, Baisogaloje, Kaišiadoryse.  

Už suteiktą galimybę ir paramą dalyvauti šiame renginyje dėkojame Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro tarybai, Kelmės rajono savivaldybei. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]