NEREGIAI UŽSIENYJE

Juozas BARTKUS

ĮSTATYMAI VIENODI VISIEMS


"Corriere Braille" Nr.12 spausdinamas Europos neįgaliųjų forumo prezidento, beje, ir Europos aklųjų sąjungos valdybos nario, Janio Vardacastanio atviras laiškas Europos Komisijos prezidentui Jose Manuel Barroso. Vis dar netrūksta svarstymų, dedama pastangų priimti ir įgyvendinti europinę direktyvą kovojant su neįgalių žmonių diskriminacija, siekiant jiems lygių teisių. Reikšminga tai, kad Europos Komisija tuo pat metu skelbia socialinių priemonių paketą - tai globalus siūlymas ir geras pagrindas direktyvai šiuo klausimu. Kitas puikus tokio bendradarbiavimo liudijimas yra kartu su Europos užimtumo, socialinių reikalų ir lygių galimybių komisaru Vladimiru Špidla vykdyta kampanija "1 million 4 disability" (1 milijonas 4 negalioms), kuri sulaukė palankaus atgarsio ir paramos net iš 1 milijono 364 tūkst. 984 Europos piliečių. 2007 m. rugsėjo 11 d. Giorgio Napolitano, Italijos Respublikos prezidentas, Italijos aklųjų ir silpnaregių sąjungai surengė priėmimą Quirinalio rūmuose. Tai buvo nuostabus neįgaliesiems palankios demokratijos gestas. Tai didelis indėlis į darbą, kurį atlieka Europos Komisija. Visi šią iniciatyvą palaikantys piliečiai sveikina besimezgantį demokratišką dialogą tarp Europos Komisijos ir Europos liaudies. 

Nuo 2000 m. Europos neįgaliųjų forumas neįgaliųjų labui pradėjo rengti specialią direktyvą, o jau 2003 m. Europos Komisija, nors gal kiek ir pasiankstinusi, vis dėlto šios direktyvos svarstymą įtraukė į savo dienotvarkę. 

Ši direktyva būtų svarbus žingsnis į JT Neįgaliųjų teisių konvenciją, kurią Europos Komisija jau yra pasirengusi ratifikuoti. Tai būtų naujas ir įpareigojantis instrumentas, saistantis visų piliečių, aišku, ir neįgaliųjų, pilietines, politines, socialines, ekonomines ir kultūrines teises. Europos neįgaliųjų forumas su pasitenkinimu reiškia padėką už paramą rodant iniciatyvą, už suteiktą tvirtą pagrindą gyvenimui be atskirties, taip pat ir už paramą solidžiai jungčiai tarp visų negalių. Tik tai gali užtikrinti mūsų sambūvį be atskirties ir žmoniškas teises visoje Europos Sąjungoje. Akcentuojama, kad dar iki šios dienos žmonės su negalia yra atskirti nuo daug ko, kas vieša. 

Šiuo metu Europos įstatymų leidyba suteikia teisę neįgaliesiems naudotis tomis pačiomis teisėmis kaip ir visiems piliečiams ir pirmą kartą jaustis laisvais žmonėmis. 50 mln. žmonių su negalia ir jų šeimos narių visoje Europoje tikisi, kad jų teisės bus išplėtotos visose gyvenimo sferose. Janis Vardacastanis kartu su visais neįgaliaisiais tikisi, kad Europa bus įvertinta ir susilauks pagarbos už savo palankumą kitokiai lemčiai.  

Lietuva irgi yra politiškai ir savo likimu susaistyta su Europa, tačiau tas entuziazmas ir demokratinis pakilimas mūsų lyg ir neužkabina. Ir tas pats nemalonus žodis "diskriminacija" mūsų nepaliečia, bet, kai susiduri su realybe, tada ir pajauti - esi ne toks. Kalbu konkrečiai apie radijo laidą "Arčiau manęs", kuri yra transliuojama labai nepalankiu laiku - nemalonu, kad toks prasmingas ir gražus laidos pavadinimas tikrai neatitinka realybės. Gyvename modernių technologijų laikais ir jeigu žmogui, turinčiam nemažai bėdų, gyvenančiam nykiame užkampyje ar kaimo glūdumoje, būtų galimybė tiesioginėje radijo laidoje teirautis to, kas jam rūpi ir svarbu, diskutuoti, problemų tikrai sumažėtų. Būtų malonu, kad ir mes vienbalsiai įsijungtume į tą europinį dialogą. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]